Чи реально покрити інтернетом всю Землю?

Професор Суата Топсу (Suata Topsu) хоче досягти грандіозну ціль – покрити всю планету Земля інтернетом. Це можна зробити завдяки новітній технології Li-Fi. Журналіст Янош Трелер (Janosch Tröhler) взяв інтерв’ю у підприємця. Суата розповів про свої плани, плюси та мінуси технологій майбутнього.

Li-Fi технологія передбачає використання світла для передачі даних та з’єднання з мережею.

«Коли я розповідаю про це людям, у всіх відвисає щелепа від здивування», — розповідає Топсу.

У 2012 році він заснував компанію Oledcomm, яка пропонує технологію Li-Fi для розв’язання різноманітних завдань приватних підприємств та індивідуальних клієнтів.

Стара ідея, яка реалізується за допомогою нових технологій

Хоча ця концепція вважається чимось інноваційним, насправді їй понад 100 років. Перший, хто додумався до неї, був відомий винахідник телефону Олександр Грейам Белл (Alexander Graham Bell). 1880 року він винайшов так званий «фотофон», проте лампочки на той час не могли впоратися з технічними вимогами.

Дружина Топсу спонукала його переглянути проект Белла. Якось у випуску новин вона побачила звістку «про можливу взаємодію радіохвиль, які випромінюють нашими безпровідними сигналами на дітей, які ще не народилися.

«З самого початку ми звертали увагу на передачу інформації між машинами тому, що тільки там були встановлені світлодіодні лампочки» – розповідає Топсу.

Лише завдяки світлодіодним лампочкам ідею Белла можна реалізувати на практиці. Завдяки технології Li-Fi дані будуть конвертуватися у щось на зразок абетки Морзе. Світлодіодні лампочки можна вимикати та вмикати більш ніж десть мільйонів разів за одну секунду. Цей двозначний код, у свою чергу, розшифровується на приймачі.

Складнощі та недоліки

Ширина каналу Li-Fi досягає небачених раніше значень: у 2013 році в лабораторних умовах дослідники отримали 224 Гбіт/с. З такою швидкістю можна закачувати одразу десять кінострічок за секунду. Це фантастика!

Але у новій технології існують значні недоліки. На відміну від Wi-Fi, нова технологія не може пропускати зв’язок через стіни. Ще одна проблема – висока вартість інфраструктури.

А як же енергоефективність? Це досить курйозне питання, адже мало кого хвилює той факт, що Wi-Fi-роутер увімкнений постійно. Світлодіодні лампочки досить економні зрівняно з іншими подібними технологіями на сьогодні. Wi-Fi більше не знадобиться, тому кількість радіохвиль, що випромінюються різко скоротиться, як того і хотіла дружина Топсу.

Тим не менш, Топсу визнає, що попереду ще багато складних нюансів для технології та його компанії, які потрібно вирішити в майбутньому.

«По-перше, ми прагнемо збільшити потужність виробництва та при цьому зберегти високий рівень якості протягом довгого часу. Нам потрібно шукати зацікавлених партнерів, але для цього потрібний час. По-друге, ми повинні навчити робочих налаштовувати Li-Fi».

Він також розуміє, що головне – це терпіння.

«Ми звикли робити все оперативно, але новітнім технологіям потрібен деякий час. А це ще складніше, коли потрібно змінювати інфраструктуру» – говорить професор.

Майбутнє світла

Окрім недоліків, безумовно, існують і переваги. Одна з них – це безпека.

«Багато підприємців хочуть встановити Li-Fi в конференц-залах для збільшення кібербезпеки», говорить Топсу. Щоб отримувати дані, людина повинна знаходитися в одній кімнаті з пристроєм приймання даних. У випадку з Wi-Fi, знаходитися в одній кімнаті зовсім не обов’язково. Професор Топсу називає це «внутрішньою безпекою».

Підприємець, що просуває технологію Li-Fi вважає технологію дуже перспективною.

«Зараз ми розпочинаємо з нішового ринку. У 2022 році очікується появлення 5G та ми вийдемо на широкий ринок послуг».

Топсу працював з Європейським комітетом по стандартизації 5G для того, щоб «вшити» технологію в протокол. У такому разі, виробникам доведеться виготовляти потужніші передавачі. Хоча лише Li-Fi недостатньо для того, щоб підтримувати постійний зв’язок 5G, потрібна суміш сучасних технологій. Якщо ж «вшити» Li-Fi в протоколи 5G, смартфон зможе автоматично під’єднуватися до найближчої мережі. Користувачу не потрібно буде навіть думати про це. Технологія самостійно вирішить все за вас.

Створюючи кращий світ

Професор Топсу вірить, що Li-Fi змінить світ на краще. Він уже встановив нову технологію на декількох експериментальних майданчиках. У музеях, а також в лікарнях та метро, щоб допомогти орієнтуватися сліпим у просторі. Це те, що не може зробити Wi-Fi або Bluetooth через недостатньо точний сигнал.

«Наша місія – це забезпечити зв’язок між людьми, перетворивши 14 млрд. світлових точок на планеті в потужну і безпечну комунікативну мережу» – написано на веб-сайті Oledcomm.

Для Суата Топсу така технологія, в першу чергу значить, надати людям швидкіший та екологічний доступ до інформації.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Gartner представила 10 трендів у сфері технологій у 2024 році

Кінець всесвіту Google або чому пошуковики втрачають популярність

Як не заплутатися: детально про стандарти та специфікації USB