GM8 GO — чим приваблює абонентів lifecell?

Хоча основний бізнес мобільних операторів – надання телекомунікаційних послуг, проте компанії шукають способи збільшення прибутків завдяки додатковим сервісам, які, до того ж, дозволяють їм привернути до себе якомога більше клієнтів. Не випадково, деякі зарубіжні оператори навіть пропонують послуги страхування нерухомості та автострахування, правда, спільно з партнерами. Разом з ними просуваються і послуги евакуації авто, дозаправки, та інше. Важливий напрямок бізнесу – продаж мобільних терміналів, зазвичай «залоченних» на конкретного оператора і в комплекті зі стартовим пакетом. Такий підхід дуже активно використовується для залучення нових абонентів і в розвинених країнах, але особливо значення він має в Україні, де фактично за 3 роки відбулися 2 телеком-революції – спочатку впровадження 3G, а зараз – швидке розгортання 4G. Завдання операторів – перевести українського абонента не тільки на користування смартфоном з кнопкового терміналу, але і на гаджет з підтримкою технології 4G. Близько року тому «Водафон Україна» оголосив про виведення на ринок пристроїв під брендом Vodafone, кількома роками раніше це ж зробив «Київстар». Правда, для «Київстар» експеримент виявився не дуже вдалим і телефони під цим брендом з продажу зникли. Vodafone поки свої брендовані апарати продає, хоча їх асортимент украй невеликий.

Альтернативний підхід

Оператор lifecell пішов іншим шляхом. Замість випуску брендованих телефонів запропонував українським покупцям продукти свого партнера General Mobile. Хоча самі гаджети зроблені в Китаї, General Mobile – це турецький бренд, який досить популярний на домашньому ринку. Так, Себахаттін Яман, глава правління General Mobile, повідомив, що компанія вже продала в Туреччині близько 10 млн смартфонів. В Україні вендор розраховує реалізувати 100 тисяч пристроїв до кінця 2018 року і близько 1 млн до кінця наступного.

Смартфони General Mobile – відносно недорогі пристрої, особливістю яких, вендор називає повноцінну підтримку технології 4G і встановлення самої останньої версії ОС від Google. Притому виробник обіцяє, що вона буде регулярно оновлюватися до найсвіжішої.

Поки що українським абонентам компанія пропонує тільки 2 моделі: GM8 і GM8 Go. Обидва пристрої є «двохсімочними» і постачаються з новітньою ОС Android Oreo 8.1. До редакції на тестування потрапив більш бюджетний апарат – GM8 Go.

Цікаво, що ці пристрої не «залочені», туди можна вставити SIM-картку будь-якого оператора. Тим не менше, при купівлі апарата у lifecell ви отримуєте SIM-картку, що містить переплачений перелік послуг. Тож подивимося, яким гаджетом lifecell приваблює абонентів.

Дизайн

Модель GM8 Go запакована в білу пластикову коробку, під кришкою якої знаходяться сам смартфон, напівпрозорий чохол з м’якого силікону (який захищає апарат від падіння), блок живлення з кабелем MicroUSB, а також головна гарнітура в пластмасовому футлярі.

Пакування GM8 Go

Конструкція апарата передбачає самостійне видалення задньої кришки та встановлення акумулятора і SIM-карток. Хоча, ні на офіційному сайті, ні на коробці про число SIM нічого не написано, але смартфон підтримує 2 SIM-картки в режимі очікування, формат – NanoSIM. Слот для однієї з SIM-карток – подвійний, там же можна встановити картку MicroSD до 128 ГБ.

Комплект моделі GM8 Go

Комплект моделі GM8 Go

Головна гарнітура містить регулятор гучності та кнопку виклику на дзвінок

Головна гарнітура містить регулятор гучності та кнопкою вимкнення мікрофону

Дизайн гаджета загалом вдалий. Вузькі рамки навколо екрану та білий колір надають йому вельми модного вигляду.

Про підтримку 2 SIM-карт на обкладинці нічого не сказано, але насправді смартфон повноцінно підтримує саме 2 SIM-карти

Про підтримку 2 SIM-карт на обкладинці нічого не сказано, але насправді смартфон повноцінно підтримує саме 2 SIM-карти

5.5-дюймовий IPS-дисплей пропонує роздільну здатність 1440×720 пікселів – тобто співвідношення сторін складає модні сьогодні 18:9 замість 16:9, що панували усі попередні роки. В специфікації заявлено, що екран захищений склом Corning Gorilla Glass з олеофонним покриттям. Жирні відбитки на склі справді залишаються менше, ніж на звичайному.

Біометричний сенсор розташувався на тильній панелі

Біометричний сенсор розташувався на тильній панелі

Абоненту доведеться зняти задню кришку, щоб вставити акумулятор та SIM-картку

Абоненту доведеться зняти задню кришку, щоб вставити акумулятор та SIM-картки

На нижній кромці розташовані MicroUSB-порт, аудіогніздо  та отвори для динаміка. З лівого боку – регулятор гучності, справа – кнопка блокування. Крім того, смартфон містить біометричний сенсор, який розміщений на задній панелі.

Нижня кромка GM8 Go

Нижня кромка GM8 Go

Що під капотом?

Апаратна частина — слабке місце моделі GM8 Go. Смартфон оснащений чипсетом MT 6739WW, серед особливостей якого — 4-ядерний 64-бітний процесор ARM Cortex-A53, що працює на частоті 1,5 ГГц, графічний процесор Mali T720 MP, а також підтримка мереж 4G по технології Cat.4. Остання забезпечує пікові швидкості до 150 Мбіт/с. Крім того, чипсет MT 6739WW підтримує функції Bluetooth, FM Radio, GPS, та Wi-Fi, причому модуль Wi-Fi працює в двох діапазонах: 2400 МГц та 5000 МГц. Більш того, GM8 Go можна використовувати як точку доступу Wi-Fi в двох діапазонах: 2400 МГц та 5000 МГц.

Серед переваг MT 6739WW можна відзначити хіба що  енергоефективність та невисоку ціну. А от продуктивність його дуже програє сучасним смартфонам, по результатам тестів Geekbench він відстає навіть від моделі Google Nexus 5,  що була випущена 5 років тому. Тобто на сьогоднішній день — це вельми повільний процесор. Викликає критику і обсяг оперативної пам’яті 1 ГБ — такий обсяг був би достатній років три тому, але не сьогодні.

Результати тестування продуктивності процесора за допомогою утиліти Geekbench

Результати тестування продуктивності процесора за допомогою утиліти Geekbench

Розмір енергонезалежної пам’яті (SSD-диск) в GM8 Go складає 16 ГБ, з яких користувачу доступно близько 12 ГБ. Втім користувач може легко розширити цю пам’ять за допомогою MicroSD-картки.

Одна з переваг General Mobile GM8 Go – наявність операційної системи Android 8.1 Oreo

Одна з переваг General Mobile GM8 Go –  операційна система Android 8.1 Oreo «з коробки»

Смартфон працює від батареї 3500 мА-г, яка впевнено забезпечує автономну роботу пристрою протягом не менше 2 діб (при тестуванні в телефоні було встановлено тільки одну SIM-карту), але це при умові не дуже активного користування . А от в режимі безперервного перегляду онлайн-трансляцій відео в мережі 4G ємності батареї вистачає лише на 3,5 години. Слід зазначити, що в цьому пристрої дуже точно функціонує індикатор розрядження батарей. Навіть при показнику 1-2% смартфон все ще нормально працює, можна дивитися відео та робити голосові виклики. Зауважимо, що більшість інших моделей смартфонів можуть вимкнутися у будь-який момент, якщо рівень батареї знизився нижче 5%.

Камера

Основна камера в GM8 Go тільки одна, вона знаходиться в лівому верхньому кутку, поруч розташований світлодіодний спалах/ліхтарик. Роздільна здатність матриці – 13 МП, є режими Авто, Портрет та Панорамний. Також камера підтримує зйомку в режимі HDR. Вручну налаштувати параметри камери не можна. Зато є функція стабілізації зображення під назвою «Антиструс».

Фото основної камери GM8 Go з близької відстані

Фото основної камери GM8 Go зблизька

Приклад пейзажної зйомки основної камери GM8 Go

Приклад пейзажної зйомки основної камери GM8 Go

Для порівняння – той же об'єкт відзнято камерою Xiaomi MI Note 3

Для порівняння – той же об’єкт відзнято камерою Xiaomi MI Note 3

Що стосується відео, то камера підтримує зйомку з якістю HD та FullHD. Режими уповільненої чи прискореної відеозйомки відео тут відсутні. Загалом камера в смартфоні GM8 Go доволі посередня. Більш-менш пристойні знімки отримати можна, але далеко не завжди з першої спроби.

Нічна зйомка

Приклад нічної зйомки

Панорамні знімки GM 8 Go формує доволі якісно, але розміри оригінального знімка невелики – всього 2624х688

Панорамні знімки GM 8 Go формує доволі якісно, але розміри оригінального знімка невеликі – всього 2624х688

Зразок відео FullHD, зробленого за допомогою камери GM 8 Go, з активованою функцією електронної стабілізації зображення (EIS)

Враження від користування

Одна з основних переваг смартфона — наявність нової ОС Android 8.1 Go Edition та підтримка мобільного інтернету 4G. Серед недоліків — слабкий процесор та недостатній обсяг оперативної пам’яті, що робить смартфон дещо «задумливим». Біометричний сенсор працює швидко та надійно, але загальне враження від його роботи трохи затьмарено повільною активацією екрану в силу вищезгаданих причин. Якість звуку через вмонтований динамік також вельми посередня, для прослуховування музики мало підходить, хіба що для голосових передач.

Сам модуль 4G працює якісно, в процесі тестування апарат показував швидкість завантаження даних до 50 Мбіт/с. Але під час голосових розмов викликав питання датчик наближення, який чомусь не завжди вимикав дисплей, коли підносити до вуха гаджет. В результаті телефон міг випадково вимкнутися із-за активації різних небажаних в цей момент режимів.

Вартість телефону складає 2999 грн, але якщо його купувати через магазин lifecell, то в комплекті покупець отримає передплачені послуги на півроку, зокрема 120 ГБ інтернету. Напевно, це буде непоганим бонусом для тих, хто хоче ступити до лав інтернет-генерації.

Технічні характеристики

  • Підтримка декількох SIM-карт: 2 SIM
  • Оперативна пам’ять: 1 ГБ
  • Вбудована пам’ять: 16 ГБ, є підтримка карт microSD (до 128 ГБ)
  • Основна камера: 13 МП
  • Фронтальна: 5 МП
  • Процесор: 4-ядерний, 1,5 ГГц
  • Дисплей: IPS 5.5″ (1440×720)
  • Батарея: 3500 мА/г
  • Розміри та маса: 154,2 x 72,7 x 7,96 мм; 152 г
  • Чипсет: Mediatek MT6739, Quad-core ARM Cortex A53 1.5 ГГц
  • Телекомунікації: GSM 850/900/1800/1900 МГц, LTE band FDD : 1(2100), 3(1800), 5 (850), 7(2600), 8(900) 20(800) TDD : 38(2600), 40(2300), Cat 4 150Mbps Download,50 Mbps Upload, VoLTE, ViLTE , VoWi-Fi
  • Bluetooth 4.2, A2DP (Multiple connection)
  • GPS (A-GPS сумісний)
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
  • Операційна система: Android 8.1 Go Edition

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Як виглядають найменші гаджети у світі

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації