Тест Honor Band 4: у воді не намокне і в сауні не розплавиться

У січні цього року бренд Honor, що належить Huawei, анонсував новий фітнес-браслет Band 4. Новинка оснащена великим сенсорним AMOLED-дисплеєм, датчиком вимірювання пульсу з інфрачервоним випромінювачем і витримує занурення у воду до 50 метрів. Але чи можна Band 4 назвати просто фітнес-браслетом?

Тренди на ринку натільної електроніки

Натільні гаджети, як окремий напрямок електронної індустрії, з’явилися порівняно недавно — близько 6 років тому. Найбільш популярними виявилися дві категорії: смарт-годинники та фітнес-браслети. По суті, обидва пристрої носилися на руці, але різниця у функціональності між ними спочатку була величезна. Перші фітнес-трекери, як правило, навіть не мали дисплея, а дані про фізичну активність можна було отримати тільки з додатка на смартфоні, який підключався до трекера через Bluetooth. Смарт-годинники ж не тільки відстежували фізичну активність, але й завдяки великим дисплеям дозволяли читати повідомлення email і месенджерів, бачити номер телефону вхідного телефонного виклику, а в більш пізніх версіях — навіть відповідати на телефонний дзвінок.

Завдяки відносно великому екрану Apple Watch можна використовувати як навігатор

Завдяки відносно великому екрану Apple Watch можна використовувати як навігатор

Смарт-годинники з кожною новою версією нарощували функціональність, проте фітнес-браслети їх ще більш стрімко наздоганяли — спочатку обзавелися звичайними дисплеями, потім — сенсорними, далі у них з’явилися датчики для вимірювання пульсу і багато інших функцій. Фактично новітні просунуті фітнес-трекери по функціональності навіть перевершують перші версії смарт-годинників.

Чи зіллються воєдино ці дві категорії? Скоріш за все — ні. Смарт-годинник — це пристрій з великим екраном, безліччю різних і часом навіть зайвих функцій (наприклад, доцільність функції відповіді на телефонні дзвінки є досить спірною). Складну громіздку конструкцію з динаміком, мікрофоном і великим дисплеєм важко надійно захистити від впливу навколишнього середовища, особливо під час наполегливих тренувань. Наприклад, перші Apple Watch взагалі не були водонепроникними. І хоча більш пізні серії Watch вже захищені від проникнення води, вони не підходять для занурень на велику глибину або контактів з водою на великій швидкості.

Просунуті моделі фітнес-трекерів відрізняються якісним водозахистом, з ними можна навіть пірнати на велику глибину, вони не бояться ударів і падінь, поту, піску, пилу і т. д. Крім того, фітнес-браслети мають більш тривалий час автономної роботи — до місяця, у той час як заряду батареї смарт-годинника зазвичай вистачає всього на кілька днів.

Honor Band 4 — особливості дизайну

Браслет оснащений гумовим незнімним ремінцем з класичною застібкою, подібно до стандартного шкіряного ремінця на звичайному годиннику. Можливо таку застібку довше застібати або розстібати, ніж модну конструкцію кріплення зі штирем, зате браслет точно не розстібнеться випадково і не спаде з руки. Та й розстібати її часто навряд чи доведеться — Honor Band 4 настільки легкий і настільки зручно сидить на руці, що знімати його доведеться хіба що для підзарядки.

Honor Band 4 має класичну застібку, що дозволяє надійно фіксувати браслет на руці

Honor Band 4 має класичну застібку, що дозволяє надійно фіксувати браслет на руці

Дисплей

Новинка оснащена сенсорним кольоровим AMOLED-екраном з діагоналлю 0,95 дюйма, з 2,5D скла, стійким до подряпин. Під дисплеєм є сенсорна кнопка Home для активації дисплея і повернення на домашній екран.

Під дисплеєм розташована сенсорна кнопка Home для його активації чи повернення на домашній екран

Під дисплеєм розташована сенсорна кнопка Home для його активації чи повернення на домашній екран

Свайп по екрану перемикає на інше вікно: головний екран, центр повідомлень, вікно налаштувань, статистика активності, статистика сну, режим тренування і т. д. Щоб виконати певну команду, потрібно або натиснути на екран, або натиснути й утримувати палець кілька секунд, або просто провести пальцем по екрану.

Якщо натиснути й утримувати робочий екран протягом 3 секунд, відкривається меню зміни типу головного вікна. Всього пристрій пропонує 4 типи циферблата, які відрізняються дизайном і обсягом інформації, що виводиться: зазвичай це час і дата, кількість пройдених кроків і короткий прогноз погоди.

Зазвичай дисплей перебуває у вимкненому стані для економії батареї. Щоб активувати дисплей, потрібно підняти зап’ястя і повернути його на себе — екран автоматично включиться на 5 секунд.

Honor Band 4 дозволяє регулювати яскравість екрану: всього є 3 рівні, за замовчуванням яскравість встановлена ​​на другому. До речі, завдяки яскравому підсвічуванню дисплей не «сліпне» на сонці. Сподобалося, що присутній так званий нічний режим: в період з 20:00 до 06:00 браслет автоматично зменшує яскравість екрану. Це важливо, оскільки передбачається, що користувач буде спати в браслеті. З іншого боку, не сподобалося, що цей режим жорстко обмежений по часу, наприклад, не можна встановити нічний час з 23-00 до 7-00.

Сполучення смарт-браслета з телефоном

Перед першим використанням фітнес-браслет потрібно підключити до зарядного пристрою. Гаджет увімкнеться автоматично, і тут з`являється одна невелика проблема — вся інформація на екрані при завантаженні висвічується китайськими ієрогліфами.

Хоча локалізація Honor Band 4 виконана доволі якісно, під час увімкнення вся інформація висвічується китайською, навіть не англійською

Хоча локалізація Honor Band 4 виконана доволі якісно, під час увімкнення вся інформація висвічується китайською, навіть не англійською

Щоб з’єднати браслет з телефоном, потрібно знайти та встановити на смартфон останню версію програми Health (Здоров’я) в магазині додатків Google Play. В цілому, процедура спарингу з пристроєм через Bluetooth не є проблемною. При створенні профілю користувача потрібно ввести вік, вагу, зріст — загалом, стандартні характеристики, які необхідні, щоб приблизно визначити розмір кроку, кількість спалених калорій і т. д.

Процедура спаринга по Bluetooth не викликає складнощів

Процедура спарингу по Bluetooth не викликає складнощів

Пульсометр

Гаджет оснащений датчиком вимірювання пульсу TruSeen 3.0, що використовує оптичний метод виміру. Суть методу в наступному: під час кожного удару серця відбувається приплив крові, який на короткий час насичує і затемнює шкіру. Якщо підсвітити шкіру світлодіодом і відбитий сигнал ловити за допомогою фотосенсора, то можна зафіксувати відмінність в кольорі шкіри й, таким чином, обчислити частоту серцебиття. Для правильної роботи пульсометра браслет повинен щільно прилягати до руки, на відстані близько 1 см від початку зап’ястя. У момент вимірювання не можна рухатися або махати рукою.

На внутрішній стороні розміщені два світлодіоди та фотосенсор, що ловить відбитий сигнал. Конструкція доволі проста, але дозволяє точно визначити серцевий ритм

На внутрішній стороні Band 4 розміщені два світлодіоди та фотосенсор, що ловить відбитий сигнал. Конструкція доволі проста, але дозволяє точно визначити серцевий ритм

Як показав тест, Honor Band 4 досить точно вимірює пульс, якщо правильно одягнений на руку. Процедура вимірювання займає близько 30-40 секунд. Крім того, гаджет пропонує режим безперервного цілодобового вимірювання пульсу. Якщо ваш пульс виходить за межі максимального і мінімального показника, браслет подає сигнал.

Щоб точно виміряти пульс, треба правильно розташувати браслет. В іншому випадку пристрій може видавати дуже неточний результат

Щоб точно виміряти пульс, треба правильно розташувати браслет. В іншому випадку пристрій може видавати дуже неточний результат

Смарт-будильник та фази сну

Якщо спати з браслетом на руці, Honor Band 4 відстежує якість сну: автоматично визначає, коли ви засинаєте, прокидаєтеся, а також ідентифікує фази неглибокого і глибокого сну. Ці дані можна переглядати за допомогою програми Health (Здоров’я) після синхронізації браслета з телефоном.

Смарт-будильник здатний розбудити вас, коли ви будете перебувати в фазі неглибокого сну. До того ж в програмному додатку задаються максимальні відхилення від точного часу, коли будити — тому будильник може спрацювати трохи раніше, або ж навпаки трохи пізніше від вказаного часу

Крім того, можна налаштувати смарт-будильник в додатку Health — браслет розбудить вас, коли ви будете перебувати саме в фазі неглибокого сну. Це дозволяє прокидатися поступово, і почувати себе краще.

Пошук телефону

Серед безлічі функцій гаджета є два корисних інструменти, на які варто звернути увагу: пошук смартфона і сигнал втрати зв’язку з ним. У першому випадку потрібно виконати команду Find phone і, якщо телефон знаходиться в зоні дії Bluetooth-зв’язку, він починає дзвонити (навіть в режимі без звуку). Друга функція дозволяє не забувати телефон, скажімо, в машині або на робочому столі, якщо ви куди-небудь виходите. Як тільки ви відійдете за межі дії Bluetooth-зв’язку, браслет просигналізує про це. Варто відзначити, що іноді Honor Band 4 чомусь показує втрату зв’язку, навіть якщо смартфон лежить поруч з браслетом. Буває і навпаки, коли браслет мовчить, хоча смартфон вимкнений або переведений в авіарежім.

Сервіс повідомлень

Великий плюс Honor Band 4 в тому, що він не тільки повідомляє про отримання нового вхідного повідомлення, але і дозволяє його прочитати. Правда, якщо повідомлення довге, то гаджет показує тільки перші два екрани тексту. Дисплей без проблем виводить кирилічні повідомлення, а ось малюнки, фотографії або емотикони, якщо вони є в повідомленні, браслет не показує. Підтримуються сповіщення від будь-яких з встановлених на смартфоні додатків — не тільки месенджери й соціальні мережі. Слід зазначити, що при виборі та перегляді повідомлень Honor Band 4 доволі сильно гальмує, тому більш зручно все ж таки переглядати їх на смартфоні.

Honor Band 4 дозволяє отримувати сповіщення фактично від будь-якого додатку, встановленого на смартфоні

Honor Band 4 дозволяє отримувати сповіщення фактично від будь-якого додатку, встановленого на смартфоні

Всього в кеш пристрою поміщається 10 повідомлень, кожне наступне отримане стирає перше. Крім того, можна вручну очистити кеш, провівши вправо пальцем по екрану з відкритим повідомленням.

Під час вхідного дзвінка Honor Band 4 почне вібрувати, а на екрані браслета зобразиться ім’я та номер телефону абонента. Щоб відхилити його, потрібно зробити свайп по екрану браслета.

Термін автономної роботи та зарядка

Для зарядки фітнес-браслета в комплекті передбачений спеціальний мініатюрний адаптер. Щоб зарядити гаджет, необхідно «замкнути» браслет на зарядному пристрої. Для повної зарядки потрібно близько 100 хвилин. Взагалі, незрозуміло, навіщо сьогодні вдаватися до такого незручного способу, як окремий зарядний пристрій. Без нього браслет зарядити неможливо, а якщо постійно носити з собою — є ризик загубити. Тим більше, що деякими виробниками вже успішно застосовується інший варіант:  коли в гаджет під кутом вбудований USB-коннектор. Для заряджання електронний модуль потрібно витягнути з ремінця та під’єднати до будь-якого USB-порту для зарядки. Такий варіант набагато більш зручний і універсальний.

Зарядний пристрій для Honor Band 4

Зарядний пристрій для Honor Band 4

При помірному користуванні заряду батареї вистачає приблизно на 8 днів. Під помірним користуванням мається на увазі середня яскравість екрану, вимірювання пульсу раз на добу та вмикання режиму тренування не частіше, ніж раз на тиждень.

Зарядний пристрій підключено до браслета

Зарядний пристрій підключений до браслета

Коли заряд батареї знижується нижче 10%, Honor Band 4 переходить в економний режим. В цьому режимі гаджет тільки показує час і рахує кроки, всі інші функції заблоковані. Наприклад, він не сигналізує про надходження нових повідомлень, не працює будильник і пульсометр, і т. д. В економному режимі пристрій здатний пропрацювати ще кілька годин, після чого повністю вимикається.

Водонепроникність

Honor Band 4 браслет відрізняється вологостійкістю при зануренні до 50 метрів, це означає, що з ним можна купатися і навіть пірнати на відносно велику глибину. Щоб перевірити ці характеристики, ми опустили гаджет під струмінь води підвищеного тиску. Йдеться про насос, який створює в басейні потужний підводний струмінь, зі швидкістю приблизно 10 км/год. Фітнес-браслет піддавався впливу цього струменя близько 40 хвилин без будь-яких шкідливих для себе наслідків.

Хоча Honor Band 4 витримав перебування в сауні, виробник не рекомендує піддавати пристрій високим температурам

Хоча Honor Band 4 витримав перебування в сауні протягом кількох хвилин, виробник не рекомендує піддавати пристрій високим температурам

Висока вологість при помірній температурі для гаджета не шкідлива

Висока вологість при помірній температурі для гаджета не шкідлива

Ми також спробували помістити браслет в баню хамам на 30 хвилин і на 3 хвилини в сауну. У всіх випадках Honor Band 4 гідно витримав випробування. Разом з тим, виробник не рекомендує піддавати гаджет високій вологості або температурам, наприклад, поміщати його в дуже гарячий душ або сауну, оскільки це негативно впливає на вологостійкість.

Режим тренування та перегляд даних фізичної активності

Honor Band 4 оснащений корисним режимом спеціалізованого моніторингу фізичної активності під назвою Тренування (Workout). Щоб запустити цей режим, потрібно перейти на дисплеї на екран Workout, потім вибрати тип тренування. Смарт-браслет підтримує наступні види: біг на вулиці, біг на біговій доріжці, ходьба, велотренажер, їзда на велосипеді, плавання і довільне тренування. Далі необхідно налаштувати цілі: тривалість тренування за часом або відстань, яку треба пройти/проїхати/проплисти, і запустити моніторинг тренування, натиснувши на значок у нижній частині екрана.

В режимі Тренування пристрій визначає навіть тип фізичної активності, наприклад — стиль плавання. В даному випадку — брас

В режимі Тренування пристрій визначає навіть тип фізичної активності, наприклад — стиль плавання. В даному випадку — брас

Особливість даного режиму в тому, що Honor Band 4 буде сконцентрований саме на моніторингу вказаної фізичної активності — наприклад, плаванні. При цьому на період тренування доступ до решти вікон гаджета буде блокований.

Цікаво, що завдяки шестивісному датчику руху Honor Band 4 здатний розпізнати стиль плавання за помахами руками, наприклад, батерфляй, плавання на спині, плавання вільним стилем і брас. При цьому браслет ще й обчислює приблизно відстань, яку проплив користувач, хоча похибка може бути дуже значною, програма завищує результат мало не у два рази.

Після тренування екран активності дозволяє подивитися кількість пройдених кроків, спалених калорій, пройдену відстань, а також інтенсивність навантаження (по серцевому ритму) і час, проведений стоячи.

Напевно, як і будь-який інший фітнес-браслет, Honor Band 4 підраховує кроки не дуже точно. Його можна обдурити, якщо помахати руками стоячи або сидячи на місці. При цьому пристрій запросто нарахує кілька десятків додаткових кроків. Напевно саме цей факт є причиною того, що в кінці дня, глянувши на дисплей, дивуєшся, як багато ти «находив», не виходячи з офісу. Водночас, саме під час ходьби Honor Band 4 рахує кроки дуже точно. При цьому можна не махати рукою, а притиснути її до тіла — точність підрахунку від цього не страждає. А ось підйом по сходах фітнес-браслет чомусь взагалі не визначає, іноді навіть не зараховує це як звичайні кроки. До речі, одночасно з Honor Band 4 компанія аносувала фітнес-браслет Honor Band 4 Running, який може кріпитися на взуття і набагато більш точно підраховувати кількість кроків.

Резюме

Одна з найбільших переваг Honor Band 4, що наближають його по функціональності до смарт-годинника: здатність показувати SMS і повідомлення месенджерів та інших додатків, встановлених на смартфоні, повідомляти про телефонної розмови та відхиляти вхідні виклики одним свайпом по екрану. Також тут є будильник, таймер, секундомір, пульсометр, сигнальний індикатор втрати зв’язку зі смартфоном. Важливо також, що гаджет захищений від проникнення вологи або пилу і взагалі справляє враження якісного надійного пристрою.

Водночас, Honor Band 4 не дуже якісно виконує свою основну функцію: моніторинг фізичної активності. Склалося враження, що він сильно завищує результати по пройдених кроках та подоланій відстані під час плавання. Проте, це, напевно, не дуже важливо, оскільки в будь-якому випадку ви можете відстежувати динаміку  своєї активності та нарощувати її, якщо вважаєте, що вона занадто слабка. В Україні новинка продається за рекомендованою ціною 1399 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні