Samsung Galaxy Note 9 vs iPhone Xs Max: хто переможець по інноваціям?

Компанія Apple нещодавно представила свій новий iPhone Xs Max, а місяцем раніше Samsung анонсувала нову версію свого легендарного фаблету Galaxy Note 9. Ще кілька років назад ці пристрої були у зовсім різних «вагових категоріях», але сьогодні Xs Max є новим флагманом і прямим конкурентом Samsung Galaxy Note 9. Тож який пристрій більш інноваційний, функціональний та привабливий з точки зору ціна/якість?

Ціна

Вартість гаджета грає важливу роль, тому, перш за все, порівняємо цю характеристику. Ціна Samsung Galaxy Note 9 в Україні стартує з 30 тисяч грн, в то час як за Apple iPhone XS Max просять щонайменше 36 тисяч грн. До того ж в комплект Galaxy Note 9 входить майже все, що необхідно для роботи, в той час як для iPhone XS Max вам прийдеться купити, як мінімум, більш потужній мережевий адаптер для швидкісного зарядження.

Дизайн

Загалом зовні Galaxy Note 9 мало відрізняється від попередньої моделі серії Note, хіба що край екрану більш тонкий.  Це доволі великий апарат з екраном 6,4 дюйма та розмірами 161,9 x 76,4 x 8,8 мм. iPhone Xs Max має трохи більший  екран — 6,5 дюйма, до того ж розміри корпусу на кілька міліметрів менші: 157,5 х 77,4 х 7,7 мм. Зовні дизайн Xs Max вельми схожий на модель iPhone X минулого року: той самий безрамковий дизайн з невеликим виступом (notch) вгорі під гучномовець та селфі-камеру. А от важить новий апарат все ж таки на 7 грамів більше, ніж конкурент.

Galaxy Note 9 традиційно оснащений дисплеєм SuperAMOLED, а iPhone Xs Max — дисплеєм типу Super Retina, що вперше з’явився в торішній моделі iPhone X.

Не дивлячись на меншу діагональ, роздільна здатність екрану трохи вища саме у Galaxy Note 9 — 2960 х 1440 точок при співвідношенні сторін 18.5:9. Відповідно і параметр щільності пікселів тут трохи вище: 521 ppi проти 458 ppi у Xs Max.

В Xs Max співвідношення сторін дисплея дорівнює 18:9, роздільна здатність — 1242 × 2688 пікселів. Для порівняння, роздільна здатність екрану iPhone X становила 1125 × 2436 точок. Дисплей iPhone Xs Max займає понад 82% лицьової поверхні смартфона. Це рекордний показник для смартфонів Apple, але вже звичайний для  Samsung, адже такого співвідношення їм вдалося добитися ще в моделі минулого року.

Слід зазначити, що дисплеї для iPhone виготовляються на фабриках Samsung, тому навряд чи можна знайти значні відмінності в якості відтворення зображення обох гаджетів.

Водозахист

Apple забезпечила свій новим апарат захистом від води й пилу по максимальному стандарту IP68. Це означає, що iPhone XS Max без проблем може знаходитися на глибині до двох метрів протягом 30 хвилин.

Samsung Galaxy Note 9 також захищений від вологи й пилу за стандартом IP68, що дозволяє йому безпечно перебувати на глибині 1,5-2 м.

Процесор

За обчислення в iPhone XS Max відповідає система-на-чипі Apple A12 Bionic. Цей чипсет створений по революційному першому у світі 7-нанометровому технологічному процесу, який раніше був недосяжний для процесорів мобільних пристроїв. Наприклад, в iPhone X був встановлений чіп A11 Bionic, виконаний на базі 10-нм техпроцесу. A12 Bionic оснащений шістьма ядрами, два з яких відповідають за продуктивність, ще чотири — за енергоефективність. В цілому A12 Bionic здатний виконувати п’ять трильйонів операцій в секунду, до того ж споживає на 50% менше енергії, ніж A11.

Крім того, в A12 Bionic інтегрований абсолютно новий графічний процесор, який використовує технологію стиснення графіки без втрат. Це відкриває для користувачів нові можливості, наприклад дозволяє запускати «важкі» ігри на максимальній графіці. Ще одною важливою перевагою чипа A12 Bionic є підтримка системи машинного навчання Neural Engine. Загалом новий чип iPhone Xs Max працює в 1,5 раза швидше iPhone X.

В Galaxy Note 9 система-на-чипі Samsung Exynos 9810 містить два кластери по чотири процесорних ядра: Exynos M3 (M3 Mongoose) з частотою до 2,7 ГГц і Cortex-A55 з частотою до 1,8 ГГц. Для Китаю та США смартфон постачається з system-on-chip Qualcomm Snapdragon 845. Обидва чипсети майже ідентичні по характеристиках і виконуються по 10-нанометровому техпроцесу.

Очевидно, що хоча Galaxy Note 9 містить також дуже потужний процесор, по інноваційності та швидкості він відстає від iPhone XS Max.

Пам’ять

Об’єм оперативної пам’яті в Galaxy Note 9 становить 6 або 8 ГБ, обсяг SSD-сховища — від 128 або 512 ГБ. Також телефон має слот для установки карти пам’яті, в якості додаткового сховища. Таким чином, в сумі Galaxy Note 9 може мати рекордний 1 ТБ пам’яті для збереження даних.

iPhone XS Max містить лише 4 ГБ оперативної пам’яті та до 512 ГБ — сховище SSD. Слот для встановлення картки пам’яті традиційно відсутній. З цієї точки зору iPhone XS Max програє конкуренту.

Підтримка 2 SIM-карт

Лінійка iPhone вперше в цьому році отримала підтримку 2-х SIM-карт. Але тільки версія iPhone Xs Max для Китаю розрахована на установку 2 фізичних SIM-карт, решта світу позбавлена такої можливості: в кращому випадку це формат фізична SIM + eSim (електронна SIM-карта, по суті — мікрочип, який можна прошивати скільки завгодно разів під будь-якого оператора). На жаль, далеко не кожний мобільний оператор підтримує формат eSim, наприклад, в Україні — жоден не підтримує. До того ж, в iPhone встановлений тільки один GSM модуль. Це означає, що під час дзвінка по одній лінії друга буде недоступна.

В Galaxy Note 9 встановлений гібридний слот для 2 SIM-карток, або 1 SIM-картки та 1 картки microSD. Більш того, Galaxy Note 9 оснащений двома радіомодулями. Це значить, що, розмовляючи через першу SIM-карту, ви можете одночасно приймати дзвінки на другу. Звичайно, підтримка 2 SIM-карток має значення не для всіх абонентів, і все ж таки це — перевага.

Біометрична аутентифікація

Новий iPhone XS Max підтримує удосконалену технологію розпізнавання обличчя Face ID, роботу якої забезпечують система камер TrueDepth, технологія Secure Enclave і системі машинного навчання Neural Engine. А от дактилоскопічний сканер в нових «айфонах» відсутній.

Samsung Galaxy Note 9 пропонує одразу 2 способи біометричної автентифікації: сканер відбитків пальців та сканер райдужної оболонки ока Iris з функцією розпізнавання обличчя. У порівнянні з попередньою моделлю функція розпізнавання обличчя значно удосконалена, хоча, на думку експертів, по рівню захисту вона все ще програє iPhone. Хоча і Face ID не завжди може розрізнити близнюків по обличчю (тобто один близнюк може розблокувати смартфон іншого близнюка), та й відомий спосіб з маскою, надрукованою на 3D-принтері, також здатний обдурити функцію Face ID.

Переможця в цьому пункті визначити важко. З одного боку Galaxy Note 9 має два інструменти біометричної автентифікації, що надає додаткову зручність для користувача. З іншого боку, сканер відбитків пальців не забезпечує достатнього захисту, і це, до речі, одна з причин, чому в Apple відмовилися від цієї технології.

Батарея

iPhone XS Max отримав найпотужніший акумулятор в історії смартфонів Apple, його місткість дорівнює 3174 мА-г. При цьому модель підтримує швидку зарядку, що дозволяє поповнити 50% заряду акумулятора всього за 30 хвилин. Але є проблема — в комплекті постачається тільки звичайний зарядний адаптер. Для швидкої зарядки iPhone XS Max користувачам смартфона доведеться додаткові витратитися.

Galaxy Note 9 також отримав рекордний за місткістю акумулятор: 4000 мА-г, а швидка зарядка дозволяє зарядити апарат повністю за 90 хвилин. Втім, важливий не стільки розмір батареї, скільки параметр автономної робити. І не факт, що Galaxy Note 9 тут виявиться переможцем, адже процесор, який було виконано по 10-нм технологічному процесу, споживає більше енергії.

Стилус

Там, де справа стосується використання стилуса, у Galaxy Note 9 просто немає конкурентів. Хоча кілька вендорів намагалися повторити успіх Samsung, але марно. В усіх попередніх версіях стилус S Pen був пасивним пристроєм, фактично це було просто перо для роботи з дисплеєм. Але тут розробники інтегрували в стилус Bluetooth-модуль та невелику батарейку. Заряджається S Pen прямо в телефону, відстань, на якій він може працювати — до 10 метрів (обмеження для будь-якого Bluetooth-пристрою). S Pen підтримує коротке і довге натискання, і в різних додатках їм можна присвоїти різні дії. Так, в Chrome можна повернутися на сторінку назад або оновити сторінку. Також стилус можна використовувати як пульт дистанційного керування при роботі з камерою. Як і раніше, S Pen здатний відрізнити 2048 ступенів натискання.

Фотокамера

Якість фотознімків та відео — це особлива перевага обох смартфонів. Як відомо, з кожним роком якість мобільних фотокамер підвищується і, наприклад, в лютому 2017 журнал «Billboard» помістив на обкладинку фото співачки Каміли Кабельо, яке було зроблено на iPhone 7 Plus з використанням портретного режиму.

Лабораторія DxOMark Image Labs нещодавно провела тестування обох смартфонів і оцінила камеру Apple iPhone XS Max в 105 балів, а Samsung Galaxy Note 9 — в 103 бали. Далі наводимо деякі фрагменти з тесту обох камер від DxOMark.

На перший погляд, камера iPhone XS Max виглядає майже ідентичною торішньому iPhone X. Однак більш пильний погляд виявляє важливі зміни. Наприклад, 12-мегапіксельний сенсор в ширококутному фотомодулі основної камери тепер більше, ніж iPhone X. Розмір одного пікселя дорівнює 1,4 мкм в порівнянні з 1,22 мкм на iPhone X. Тим не менше, як і раніше, новий об’єктив складається з 6 елементів з діафрагмою f/1.8, а телеоб’єктив з 2-кратним зумом містить 6 елементів і оснащений матрицею з пікселями 1,0 мкм та діафрагмою f/2.4. Обидва об’єктиви мають оптичний стабілізатор.

З точки зору програмного забезпечення і постобробки зображень поліпшення стають більш очевидними. Під час знімання нерухомих фото камера безперервно формує багатокадровий буфер при різних рівнях експозиції, що забезпечує одночасно нульову затримку затвора й обробку HDR, що є унікальною функцією для нового смартфону. Це також означає, що iPhone XS Max здатний показувати HDR-зображення в режимі реального часу під час попереднього перегляду, тому ви відразу бачите, що отримаєте у підсумку. До речі, такої функції попереднього перегляду в даний час немає у жодного з найближчих конкурентів iPhone.

У режимі відео iPhone XS Max здатний знімати відео 4K зі швидкістю 60 кадрів в секунду, і відео Full-HD зі швидкістю до 240 кадрів в секунду. Більш швидке зчитування з сенсора дозволяє поліпшити стабілізацію відео і зменшити так званий ефект «желе». Крім того, камера може знімати відео з розширеним динамічним діапазоном, коли частота обмежена 30 кадрами в секунду.

Висновок DxOMark: Apple iPhone XS Max постачається з однією з найкращих мобільних камер, і за багатьма параметрами вона помітно покращилася в порівнянні з торішнім iPhone X. Якість зображення і відео при яскравому освітленні відмінна, з дуже широким динамічним діапазоном і хорошою деталізацією. Автофокусування і стабілізація зображення працюють швидко й ефективно, а камера в цілому дуже надійна, послідовно забезпечуючи хороші результати.

При низькому освітленні добре помітний «шум», причому його більше, ніж в інших телефонах high-end класу. В режимі зуму iPhone теж відстає від конкурентів.

Samsung Galaxy Note 9 також постачається з подвійною основною камерою. Перший фотомодуль — це ширококутна камера з 12-мегапіксельним сенсором, об’єктивом з подвійною діафрагмою f/1,5-2,4 та автофокусуванням з подвійним пікселем. Друга камера пропонує 12-мегапіксельний сенсор з 2-кратним «телефото» об’єктивом та діафрагмою f/2.4, вона застосовується для оптичного зуму і режиму «живі фото», коли використовується режим боке для розмиття заднього плану. Обидва об’єктиви мають оптичний стабілізатор.

Окрім подвійного фотомодуля, Note 9 використовує штучний інтелект для роботи фотокамери, саме з цієї причини Samsung називає його найбільш розумною камерою. Наприклад, система може ідентифікувати ключові елементи зображення та оптимізувати параметри знімання та обробку зображень на основі однієї з 20 окремих категорій. Зрештою, Note 9 фотографує плюс-мінус так само, як S9 +, але є відмінність: в софті з’явилися інтелектуальні налаштування, коли апарат сам визначає сюжет і показує відповідну позначку праворуч. Ентузіасти можуть знімати 4K відео з характеристиками 30/60 fps.

Висновок DxOMark. Подвійна камера в Samsung Galaxy Note 9 є однією з найкращих серед мобільних гаджетів. Пристрій пропонує збалансований комплекс як для фотографій, так і для відеозаписів, і забезпечує дуже хорошу якість зображень в широкому діапазоні умов освітлювання. Важливо, що фотознімки Note 9 демонструють хорошу деталізацію з низьким рівнем шуму, що є одним із наріжних каменів якості зображення, від якого залежить безліч інших функцій. Ентузіасти з фотографії оцінять, звичайно, і функції AI, і великий екран, і керування за допомогою S-Pen.

Резюме

За багатьма характеристиками Apple iPhone XS Max випереджає Samsung Galaxy Note 9. Так, перший має більш сучасний та оригінальний дизайн, потужний процесор, кращу камеру та надійну систему розпізнавання обличчя. Водночас Galaxy Note 9 надає можливість встановлення картки пам’яті microSD, має більший обсяг оперативної пам’яті та слот для двох фізичних SIM-карток. Крім того, у Samsung Galaxy Note 9 є важливий козир — стилус S Pen, що для деяких користувачів може зіграти вирішальну роль. До того ж, на сьогодні Galaxy Note 9 помітно дешевше, ніж iPhone XS Max.

Специфікація

Модель Samsung Galaxy Note 9 iPhone Xs Max
Дисплей 6,4 дюйма, 2960х1440 точок, 18.5:9, SuperAMOLED, 521 ppi 6,5 дюйма, 2688х1242, OLED (Super Retina HD), 458 ppi
Операційна система Google Android 8.1, Samsung Experience 9.5 iOS 12
Чипсет Exynos 9810, 8 ядер, 64 бит, 10 нм Apple A12 Bionic, 6 ядер
Память 6/8 ГБ RAM, SSD 128/256/512 ГБ, додатково картка памяти microSD до 512 ГБ 4 ГБ RAM, 128/256/512 ГБ
Бездротові інтерфейси Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM, Bluetooth v 5.0 (LE up to 2Mbps), ANT+, USB Type-C, NFC IEEE 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz),Bluetooth 5.0, NFC
Мережа 2 SIM-картки, nanoSIM 1 SIM-картка + eSIM
Навігація GPS/ГЛОНАСС/Beidou GPS/Beidou
Основна камера Подвійна камера 12 Мп з ширококутним ƒ/1.5 та телеоб’єктивом ƒ/2.4

DualPixel, запис відео в 4К, multiframe, размиття заднього плана, інтелектуальне визначення режиму зйомки, оптичний зум х2

Подвійна камера 12 Мп з ширококутним ƒ/1.8 та телеоб’єктивом ƒ/2.4

Оптичний зум х2

Запис видео: 4K / 3840×2160 / стереозвук

Фронтальна камера 8 Мп, автофокус, f/1.7 7 Мп, автофокус, ƒ/2.2
Акумулятор Li-Ion 4000 мА-г, швидке зарядження за 90 хвилин до 100% 3174 мА-г, до 50% заряду за 30 хвилин
Ступінь захисту IP68, додатковий захист від ударів IP68
Особливості S Pen, дистанційне керування за допомогою стилусу. Ідентифікація за відбитками пальців, розпізнавання обличчя Розпізнавання обличчя
Розмери та вага 161,9 x 76,4 x 8,8 мм, 201 грам 157,5 х 77,4 х 7,7, 208 г

Комплект Samsung Note 9:

  • Смартфон
  • S-Pen
  • Дротова стереогарнітура AKG
  • Зарядний пристрій (швидке зарядження)
  • USB Type C кабель
  • Перехідник microUSB на USB Type C
  • Перехідник USB Type C на USB
  • Інструкція

 Комплект iPhone XS Max:

  • Навушники EarPods с коннектором Lightning
  • Зарядний кабель Lightning/USB
  • Зарядний адаптер 5 Вт
  • Інструкція

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24