Vast і SpaceX планують вивести на орбіту першу комерційну космічну станцію в 2025 році

Заснований у 2021 році американський стартап Vast оголосив про плани запустити першу у світі комерційну космічну станцію під назвою Haven-1 – приблизно 10 м завдовжки та 3,81 м у діаметрі. Її доставлять на низьку навколоземну орбіту на ракеті-носії Falcon 9 компанії SpaceX.

Після цього на станцію відправлять екіпаж із чотирьох осіб — стільки вміщує модуль. Вони полетять на багаторазовому кораблі Dragon від SpaceX у рамках місії Vast-1. Dragon зістикується з Haven-1 терміном до 30 днів. Крім обладнання для досліджень, на борту будуть цілодобовий зв’язок та Wi-Fi, електрика та продовольство.

Місце на борту можна купити: компанія запрошує до польоту не лише професійних космонавтів та представників аерокосмічних агентств, але також приватних осіб, які «займаються наукою та філантропією».

SpaceX, окрім транспортної підтримки, допоможе з підготовкою. Вона проведе інструктаж з надзвичайних ситуацій, навчить принципам роботи Falcon 9 і Dragon, і відпрацює вхід на борт і вихід з нього. Ще проведе симуляції місій, у тому числі з моделюванням стикування, відстикування та повернення на землю.

Якщо місія Vast-1 пройде успішно і на польоти буде попит, стартап разом зі SpaceX організує ще одну Vast-2, але не раніше 2026 року. Haven-1, своєю чергою, спочатку працюватиме як незалежна станція, але потім стане модулем більшої конструкції – її  ще проєктують.

Запуск відбудеться «не раніше серпня 2025 року». The Washington Post не виключає, що його перенесуть. Якщо ні, Vast стане першим стартапом, який розгорне комерційну станцію в космосі. Над тим же працює фірма Axiom, але вона «цілиться» на кінець 2025 року, а Nanoracks, Lockheed Martin та Voyager Space планують запуск лише 2027 року.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TechCrunch

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет