Philips: від телевізорів і навушників до медичного обладнання та нейромереж

Компанії Philips нещодавно виповнилося 130 років. За цей час компанія пройшла шлях від невеликої фабрики по виробництву електричних лампочок в Нідерландах до технологічного гіганта, сфокусованого на створення медичного обладнання, інтелектуального програмного забезпечення для охорони здоров’я і рішень для здорового способу життя.

Як влаштована компанія Philips

Ще 25 років тому Philips була диверсифікованою компанією: займалася випуском аудіо, відеотехніки, телевізорів і мобільних телефонів, розробляла власні технології в цих сферах, лідируючи в багатьох областях. Але на початку двотисячних керівництво компанії прийняло нестандартне рішення: взяти курс на охорону здоров’я.

Саме в цьому ринку експерти Philips побачили максимум можливостей для розвитку. Весь інноваційний потенціал компанія направила на створення рішень для підтримки здорового способу життя людей, профілактики захворювань, лікування і реабілітації пацієнтів.

Переглянувши стратегію, Philips повністю віддала випуск мобільних телефонів China Electronics Corporations, а відеомагнітофонами стали займатися японці Funai Electric Company. У 2012 році було продано виробництво телевізорів. У 2016 році в окрему компанію Signify виділилося підрозділ, що займається світловими рішеннями.

А зовсім недавно, в цьому році, Philips розлучилася з бізнесом «Техніка для дому», який займається розробкою і виробництвом техніки для дому. Відокремлені компанії виготовляють продукцію під брендом Philips.

Зараз в діяльності Philips є два основних напрямки. Один з них, «Рішення в галузі охорони здоров’я», створює інноваційне медичне обладнання. Інше, «Товари для краси та догляду за собою», займається приладами для краси та догляду за собою, здорового сну, рішень для мам і малюків Avent і респіраторної підтримки Respironics. Сьогодні компанія пропонує рішення, в основі яких — високі технології. Але ще 130 років тому вона почала своє виробництво з випуску електричних лампочок.

C чого починалася історія

Історія компанії почалася в далекому 1891 році, коли 15 травня в місті Ейндховені (Нідерланди) засновник компанії Жерар Філіпс відкрив перше виробництво електричних ламп. Жерар з дитинства цікавився наукою, отримав диплом інженера і відправився в Англію, де спостерігав за установкою електричного освітлення на судах. У 1889 році Філіпс повернувся в рідні Нідерланди.

Перша лампа розжарювання Philips, 1892 рік

Перша лампочка

Під час роботи в компанії AEG Жерар проводив експерименти зі створення довговічної вугільної лампи. І хоча перші зразки працювали зовсім недовго, поступово Філіпсу вдалося сконструювати лампу розжарювання, яка працювала тривалий час. Тоді йому прийшла ідея відкрити власне виробництво електричних ламп.

За підтримкою Жерар звернувся до свого батька Фредеріка Філіпса, який цікавився технічними новинками та обладнував свої мануфактури по виробництву сигар за останнім словом техніки. Разом вони купили будинок шкіряної майстерні в місті Ейндховені, в якому відкрили виробництво довговічних і доступних ламп.

Однак через три роки витрати компанії перевищили доходи, і Філіпс задумалися про її продаж. Несподівано на допомогу прийшов молодший син Фредеріка Філіпса Антон, який вивчав у Лондоні комерційну справу. Завдяки його енергії та підприємницькому таланту компанії Philips вдалося до 1895 року отримати прибуток і наростити виробництво більш ніж у 2,5 раза. До 1897 року компанія збільшила штат співробітників з 60 до 170 і виготовляла в рік 630 тисяч ламп.

У 1898 році Антон Філіпс відправився в Росію, де йому вдалося отримати контракт на постачання 50 тис. ламп з вугільною ниткою розжарювання для освітлення Зимового палацу — це був перший великий міжнародний контракт компанії, що став справжнім каталізатором її для діяльності на світовому ринку. З цього моменту Philips розширювала свою присутність в інших країнах — наприклад, у Франції та в США.

Перша рентгенівська трубка Philips, 1914 рік

Компанія в період світових воєн

Саме під час Першої світової війни (1914-1918) Philips розпочала свою діяльність у сфері охорони здоров’я. У ці роки компанія ремонтувала і виготовляла рентгенівські трубки. Компанія змогла змінити їх конструкцію так, щоб знизити рівень випромінювання і поліпшити якість візуалізації.

У 1914 році відкрилися перші дослідні лабораторії Philips Research (NatLab). Створені в них зразки поклали початок розробці радіоламп, фотоелементів, радіозв’язку та рентген-апаратів.

Друга світова війна стала випробуванням на міцність для Philips: попри бомбардування, компанія продовжила роботу. Під час окупації Нідерландів за розпорядженням Фріца Філіпса, який успадкував управління компанією від свого батька Антона Філіпса, компанія зробила внесок в боротьбу з німецькими загарбниками в тилу. Щоб зривати плани окупантів, компанія приховала можливості виробництва, сповільнила його темпи й спеціально виготовляла браковані лампи. Щоб не допустити депортацію євреїв з табору Вухт в Освенцим, Фріц Філіпс взяв на роботу 469 ув’язнених євреїв, 382 з яких вижили.

Навіть у важкі моменти інженери Philips не припиняли роботу над новими винаходами — саме в цей час в лабораторіях народилося багато технологій, виробництво яких почалося вже в післявоєнний період.

Винаходи, які змінили світ

Перший приймач Philips був представлений на торговельній виставці в Утрехті в 1919 році. Вперше в історії вченими компанії був встановлений радіозв’язок між Нідерландами та островами Малайського архіпелагу (Голландською Вест-Індією).

У 1939 році інженером компанії Олександром Хоровіц була розроблена електробритва з обертовими лезами Philishave.

Після Другої світової війни компанія Philips зробила важливі кроки в розвитку електроніки та розробила свій перший електронний мікроскоп.

У другій половині XX століття Philips продовжила створювати технічні новинки. У 1957 році компанія здійснює комерційний прорив завдяки випуску компактної кавомолки з кнопкою включення/вимикання, розташованої на кришці. Наступним винаходом, що викликав ажіотаж у величезної кількості людей, став перший ручний міксер, представлений в 1959 році.

У 1960-х роках компанія відновила роботу по запису, передачі та відтворенню телевізійного зображення. У 1964-1967-х роках лабораторія Philips Research провела перші тести з запуском ефіру кольорового телебачення. Випробування увінчалися успіхом, і Philips приступила до випуску кольорових телевізорів, що стали однією з візитних карток бренду.

Реклама аудіокасет Philips, 1960-і роки

Касети від Philips

Однак по-справжньому революційним став винахід в 1963 році інженером Philips Лу Оттенсом першої аудіокасети на магнітній стрічці Compact Cassette. До її появи музику слухали на котушкових магнітофонах. Пристрої були громіздкими, а стрічку на котушки доводилося намотувати вручну.

Compact Cassette була набагато компактніша, дешевша у виробництві та доступніша для покупця, ніж її попередники. Аудіокасета стала не тільки технічним проривом: вона змінила життя багатьох людей. Запис музики на касету став дешевше і простіше, завдяки чому багато музикантів отримали можливість просування своїх робіт і згодом стали зірками світового масштабу. За 25 років (з 1963 по 1988 рік) Philips продала близько трьох мільярдів касет.

В кінці 1970-х – початку 1980-х Philips продовжила роботу над удосконаленням носія аудіосигналу: разом з Sony вона випустила перший компакт-диск (CD). Співпраця з Sony була продовжена в 1997 році створенням першого DVD-диска.

Дослідження на рентген-апараті Philips, 1930-і роки

Медицина

А що ж до рішень для охорони здоров’я, які сьогодні так важливі для компанії? Цей напрямок Philips розвивала паралельно винаходу приладів для повсякденного життя і стала піонером у багатьох медичних технологіях.

Ще в 1928 році професор Альберт Бауверс, співробітник лабораторії Philips, винайшов портативний рентгенівський апарат, який дозволив проводити дослідження дома у пацієнта. Поширення туберкульозу в XX столітті вимагало пошуку нових рішень для його діагностики. Технологія Philips допомогла ефективніше виявляти захворювання і боротися з ним.

У 1939 році компанія запустила виробництво самого мініатюрного рентгенівського апарату Oralix для досліджень в стоматології. Протягом багатьох років він ставив стандарти у своєму класі пристроїв. Приблизно в цей же період за рекомендацією Головної інспекції з охорони здоров’я Нідерландів Philips розробила перші пристрої для штучного дихання Philips Respirator.

Друга половина XX століття

Період в історії Philips з 1961 по 1971 роки називають «золотою ерою» компанії — вона працювала в найбільш популярних областях ринку, її обіг виріс з 4,9 млрд гульденів до 18,1 млрд, персонал концерну збільшився з 226 до 367 тисяч осіб. Philips стала одним з лідерів на ринку електроніки, освітлення і медичних технологій.

У 1971 році Philips представила дитячу пляшечку з підігрівом — перший продукт з лінійки рішень для малюків та їхніх батьків. Приблизно в цей же час вона вивела на ринок свою знамениту електричну зубну щітку.

1970-ті роки — самий розпал підкорення космосу і «космічних перегонів», головними учасниками якої стали СРСР і США. Нідерланди не залишилися осторонь: країна використовувала інноваційний потенціал компанії Philips для розробки голландського супутника ANS (Astronomische Nederlandse Satelliet), запущеного незабаром на земну орбіту для спостережень за межами земної атмосфери.

У 1989 році компанія представила принципово нове рішення в області лікування судин — першу інтервенційну систему Integris, яка дозволяла провести діагностику серцево-судинних захворювань і цифрову рентгенографію. З її допомогою кардіологи змогли виконувати складні операції на серці.

У 1997 році разом з Lucent Technologies Philips вийшла на новий для себе ринок бездротових телефонів.

Система IntelliSpace Critical Care and Anesthesia (ICCA)

Діяльність компанії Philips сьогодні

З 2000-х років Philips посилює свої позиції у сфері охорони здоров’я — у 2001 році вона об’єдналася з компанією з виробництва медичного обладнання Healthcare Solutions Group. З того часу Philips розробляє рішення для всіх видів променевої діагностики — від ультразвукових досліджень до магнітно-резонансної та комп’ютерної томографії.

Сьогодні компанія ставить перед собою мету — до 2030 року покращувати життя 2,5 млрд осіб в рік за допомогою інновацій. Компанія тримає курс на впровадження рішень для ранньої та точної діагностики, лікування і комфортної реабілітації.

Наприклад, система IntelliSpace Critical Care and Anesthesia (ICCA) вже сьогодні змінює робочі процеси відділень реанімації та інтенсивної терапії по всьому світу. ICCA автоматично збирає дані про стан пацієнтів з моніторів і надає їх медичному персоналу в зручному форматі. Платформа аналізує інформацію, видає нагадування і підказки, а також дозволяє фахівцям отримувати всі необхідні відомості на відстані.

Інше рішення — мобільна ультразвукова система Lumify, з якою проведення УЗД за допомогою смартфона стає реальністю. А високоточний ангіографічний комплекс Azurion дозволяє виконувати найскладніші операції на серці через мініатюрний прокол в артерії.

Компанія продовжує розширювати лінійку засобів для догляду за собою. Фанати техніки Philips вже знайомляться з новими приладами Philips, оснащеними штучним інтелектом, наприклад, зубною щіткою Sonicare 9900 Prestige та електробритвою серії S9000.

Зубна щітка Sonicare 9900 Prestige

Philips розвиває напрямок медичного консалтингу: фахівці компанії допомагають клінікам більш ефективно вибудовувати робочі процеси.

Позиції компанії на світовому ринку

Сьогодні компанія присутня у понад 100 країнах світу, в ній працюють близько 77 тис. співробітників. Бренд Philips оцінюється в $11,7 млрд США і входить в сотню найдорожчих брендів світу за версією авторитетного рейтингу Interbrand (53 місце у 2020 році). Продажі компанії у 2020 році склали $17,3 млрд США.

Крім того, аналітики регулярно називають Philips однією з найбільш значущих інноваційних компаній світу: так, Philips входить в глобальний список інноваторів Derwent Top 100 вісім років поспіль.

Philips — один з лідерів світового ринку цілої низки рішень для охорони здоров’я, краси та догляду за собою: в їх число входять пристрої для ультразвукової діагностики, моніторингу пацієнтів, ангіографії, здорового сну, респіраторної підтримки, турботи про порожнину рота і здоров’я матері та дитини. У всіх цих категоріях частка глобального ринку Philips становить понад 65%.

Злиття і поглинання компаній

Philips об’єднує зусилля з високотехнологічними медичними компаніями, наприклад, у 2020 році вона підписала угоду про злиття з Biotelemetry — провідним американським постачальником послуг віддаленого моніторингу та діагностики захворювань серця. А з придбанням компанії IIT Reacts Philips розширила свій портфель віддалених рішень для діагностики. Функція Reacts у портативних УЗ-систем дозволяє фахівцям проводити консультації на відстані та обмінюватися результатами досліджень.

Зараз, коли фокус Philips — це рішення для охорони здоров’я і здорового способу життя, компанія формулює свої цілі так: поліпшення здоров’я і добробут кожної людини та населення в цілому, підвищення задоволеності пацієнтів і медичного персоналу, а також зниження витрат на охорону здоров’я. Все це містко відбито в слогані Philips: innovation and you (інновації та ти). Philips продовжує розвиватися і створювати технології для поліпшення життя людей, як і 130 років тому.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман

Історія BBK Electronics: як бренди Oppo, Vivo, Realme та OnePlus завоювали світ смартфонів