Історія самого радіоактивного місця на Землі

35 років тому, в ніч на 26 квітня 1986 року, на Чорнобильській атомній електростанції стався вибух. Це була найсмертоносніша ядерна аварія в історії людства, яка забрала життя понад 4000 осіб. Близько 50 жертв загинули безпосередньо від аварії, а всі інші — внаслідок ускладнень, які виникли через опромінення радіацією.

Деякий час Чорнобиль вважався найнебезпечнішим місцем на Землі. Після катастрофи міське повітря наповнився радіоактивними частинками, які при попаданні в організм людини викликали незворотні зміни в клітинах і ставали причиною розвитку раку та інших хвороб. Навіть дві хвилини перебування на даху електростанції могли вдвічі скоротити тривалість життя людини. Однак, у світі існує ще одне місце, де смерть від радіації може настати ще швидше.

Цим місцем є район так званих Маршаллових островів, розташованих в Тихому Океані. На їх території, з 1946 по 1960 роки, американські військові проводили випробування ядерної зброї. Зокрема, на островах під назвами Бікіні та Еніветок було проведено близько 67 ядерних випробувань, які залишили після себе радіоактивні частинки, які погубили понад 800 місцевих жителів.

Перша атомна бомба

Найбільше шкоди було завдано острову Бікіні. На початку липня 1946 року на його території була підірвана атомна бомба, аналогічна «Товстуну», яка була скинута на японський острів Нагасакі. Бомба була скинута на 73 застарілі військові кораблі, і після вибуху в повітрі залишилося багато радіоактивних частинок, небезпечних для здоров’я місцевих жителів.

Всупереч цьому, в 1970-і роки влада США запевнили тих місцевих жителів, хто переселився в довколишні острови, що Бікіні знову безпечний для здоров’я, і ​​вони можуть повернутися. Це виявилося неправдою, бо згодом 840 місцевих жителів померли від раку, викликаного радіацією. Близько 7000 осіб домагалися того, щоб їх визнали жертвами військових випробувань США, але такими були визнані тільки 1965 осіб, половина з яких згодом померли від різних захворювань.

Найнебезпечніше місце у світі

Острів залишається небезпечним для здоров’я навіть зараз — це було доведено дослідниками з Колумбійського університету. На їхню думку, концентрація радіоактивних речовин на території Маршаллових островів на цей час набагато вище, ніж в Чорнобилі. Зокрема, в повітрі, ґрунті та рослинах були виявлені частинки таких радіоактивних металів, як цезій, америцій і плутоній. Концентрація плутонію, до речі, на острові Бікіні була в 1000 разів вище, ніж в Чорнобилі.

В кінцевому підсумку, дослідники вирішили, що острови Бікіні, Рунит, Енджебі, Наен і Еніветок є найбільш радіоактивними місцями на Землі. На цей час на них практично ніхто не живе — у 2011 році на острові Еніветок жило всього 9 осіб. На інших Маршаллових островах населення набагато більше, і вони щорічно отримують від США по 6 мільйонів доларів на освітні та оздоровчі програми.

Попри потенційну небезпеку атомних електростанцій, ядерна енергія вважається однією з найбільш екологічно чистих. Деякі відомі особистості, такі як Білл Гейтс, впевнені, що вона набагато краще вітряної та сонячної енергії. Є думка, що тільки вона здатна вберегти планету від глобального потепління і його наслідків.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Алмазні батареї з ядерних відходів — чи зможуть вони замінити літій-іонні акумулятори

Про що фільм «Опенгеймер» і чому його має подивитися кожен?

Види ядерної зброї та можливі наслідки її застосувння в Україні

Сірий кардинал ядерної епохи — історія журналіста, який першим розповів про вибухи