Екологічні будматеріали із трави від стартапу Plantd

Як зробити будівництво екологічнішим та стійкішим у будь-яких економічних умовах? Рішення знайшли засновники Plantd, які виготовляють будматеріали із багаторічної високої трави. Порівняно з деревами, вона не тільки частіше дає врожай (до трьох разів за сезон), а й поглинає більше вуглекислого газу.

Під час пандемії серійний підприємець Джош Дорфман запускав стартап із виробництва екологічних меблів. Однак вартість деревини різко зросла, а високоякісні пиломатеріали стало важче знайти. Це спонукало Дорфмана задуматися про альтернативи.

Тим часом він зв’язався з двома колишніми інженерами SpaceX, які теж цікавилися заміною на деревину, але з іншої причини. Вони побачили можливість змінити будматеріали так, щоб прискорити поглинання вуглецю у великих масштабах.

Дерева поглинають вуглекислий газ у процесі зростання. Однак, як з’ясували інженери, трави, що швидко ростуть, ще краще справляються з цим завданням. Щобільше, їх можна перетворити на структурні панелі для будівництва будівель.

Так, Дорфман і два вихідці зі SpaceX – Хуаде Тан і Натан Сільвернейл заснували стартап з виробництва будматеріалів Plantd. Нещодавно він залучив $10 млн у раунді фінансування серії A.

Для будівельних конструкцій Plantd використовує багаторічну високу траву, яка за рік може зрости на 6-9 м та поглинути до 30 т вуглецю. Таку траву можна збирати до трьох разів за сезон, після чого вона знову відростає – це дозволить уникнути дефіциту. Для порівняння, сосна, що вирощується на плантації, готова до використання лише через 15 років після посадки.

Команда розробляє своє автоматизоване, модульне та повністю електричне обладнання. Воно може подрібнювати волокна трави та формувати з них структурні панелі, які застосовуються при будівництві стін, даху та опор для підлоги.

Як і деревина, трава містить міцне целюлозне волокно і може проходити через ті ж процеси, що використовуються при створенні інженерної деревини. Проте власне обладнання компанії дозволить підвищити якість кінцевого продукту, а також знизити витрати та «вуглецевий слід» виробництва.

Plantd також випускатиме крос-ламіновану деревину для великих об’єктів, яка замінить менш екологічну сталь та бетон.

За словами засновників, їх продукти можуть конкурувати за вартістю з дерев’яними панелями. Крім того, вони міцніші, легші та стійкіші до вологи.

Пізніше цього року сировину для Plantd постачатиме фермер зі штату Північна Кароліна, де базується стартап. Команда не повідомляє назву виду рослини з комерційних міркувань.

Дорфман повідомляє, що у співпраці зацікавлені інші фермери. За його словами, Північна Кароліна — це тютюновий штат, але виробники тютюну більше не хочуть його вирощувати та шукають більш екологічну та економічно стійку культуру.

У США розташовано чимало вільних сільгоспугідь, що дозволить легко збільшити обсяг урожаю, додає Тан. А якщо бізнес процвітатиме, то кількість деревних насаджень можна буде скоротити. Це, своєю чергою, звільнить місце для природних лісів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди