Рукавички, які дозволяють «чути» мову жестів

Кожен день близько півмільйона американців з порушеннями слуху використовують американську мову жестів (ASL). Однак у неї є недолік: вона дозволяє спілкуватися один з одним людям що не чують, але не дає говорити тими хто чує. Дослідники Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі (UCLA) розробили перспективне розв’язання проблеми — перекладач, який можна одягти як звичайну рукавичку.

Усередині пристрою є еластичні дроти в поліестеровій оплітці, які відстежують рухи пальців. За секунду вбудований процесор переводить ці рухи в один з понад 600 знаків з точністю 98,63%. Результати передаються через Bluetooth в мобільний додаток, який читає слова вголос.

Цзюнь Чень (Jun Chen), доцент інженерного факультету UCLA, який керував дослідженнями, розповідає, що вирішив створити рукавичку після того, як спробував поговорити з другом, що не чує. Він вивчив інші рішення для перекладу ASL і знайшов їх недосконалими. Системам візуального розпізнавання потрібно правильне освітлення, щоб розшифрувати рухи пальців. Для пристроїв, які розпізнають жести, відстежуючи електричні імпульси через шкіру, потрібно точне розміщення датчиків, щоб результати не спотворювалися.

Тим часом, ця рукавичка вирішує UX-проблеми. Для використання потрібно просто надіти її (Чень також спробував додавати додаткові сенсори на обличчя, тому що в ASL міміка також має значення — з цим пов’язаний недолік багатьох проєктів по розшифровці мови жестів, які її не враховують). Рукавичку також дешево виготовити. Лабораторна версія коштувала всього $50. Чень вважає, що масове виробництво значно знизить ціну. У порівнянні з іншими допоміжними пристроями, такими як слухові апарати, інвалідні коляски та спеціальні пристрої, $50 — це майже даром.

Проєкт не дає відповіді на основну претензію противників перекладу ASL, які вважають, що спільнота тих, хто не чує — це культура «в собі», яка не повинна змінювати поведінку, щоб реагувати на тих, хто чує.

Чень передбачає, що може пройти ще від трьох до п’яти років «налагодження», перш ніж технологія буде готова до масового виробництва, і за цей час рукавичка може навчитися переводити мови жестів не тільки на англійську мову (що було ще одним недоліком попередніх проєктів). Цей проєкт не просто дозволяє зробити ASL зрозумілим для більшого числа людей, а й демонструє можливості технологій, що носятся.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному