Розумний унітаз — повна маячня, чи корисний інструмент?

Вікрам Каш’яп (Vikram Kashyap) — це CEO компанії Toi Labs з Сан-Франциско, яка виготовляє розумні туалети з вбудованим контролем за станом організму. У створенні пристрою Каш’япа допомагали співробітники Каліфорнійського університету, але аналогічні технології досліджуються і в інших наукових центрах США.

Ідея розумного туалету, що дозволяє самостійно стежити за станом організму, прийшла до Каш’япа через проблеми зі здоров’ям: він безуспішно бореться з важким кишковим захворюванням. У 2006 році підприємець почав співпрацювати з вченими з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско. Результати чотирирічного дослідження були опубліковані в журналі Science у 2010 році та дали старт створенню пристрою.

Toi Labs розробила розумне сидіння для унітаза TrueLoo, яке, як стверджує компанія, можна встановити за лічені хвилини. TrueLoo аналізує виділення людського організму за допомогою сенсорів, допомагаючи людям похилого віку, так особам які доглядають за ними помічати різні порушення. У Toi Labs кажуть, що TrueLoo може виявляти зневоднення, зараження вірусами та інфекції сечовивідних шляхів. В цьому році компанія тестує продукт в будинках для людей похилого віку в Сан-Франциско, а у 2021 році планує запустити масові продажі.

Сидіння для унитазу TrueLoo від Toi Labs

Ідея стежити за здоров’ям за допомогою розумного туалету прийшла не тільки до Каш’япа. Джошуа Кун і Ян Міллер з університету Вісконсіна за десять днів зібрали понад сто зразків своєї сечі, щоб побачити, що вона може сказати про їх харчування, приймання ліків, фізичне навантаження та якость сну. Деякі з проаналізованих ними метаболітів сечі містили в собі фуро, гліцин і хінну кислоту, відомі маркери регулярного вживання кави, і гіпоксантин, який показує обсяг тренувань. Вчені опублікували своє дослідження в журналі NPJ Digital Medicine в листопаді 2019 року.

В експерименті Кун і Міллер використовували газовий хроматограф для аналізу різних з’єднань в пробах і масс-спектрометр для аналізу окремих молекул. Ці потужні інструменти дозволяють контролювати рівень глюкози, виявляти вірусні та бактеріальні інфекції, визначати маркери запалень і порушень обміну речовин, а також знаходити ознаки ниркової недостатності та раку.

У період проведення дослідження вчені також носили Apple Watch, щоб порівняти дані, які давали два джерела. Зразки сечі надали інформацію, яку вже зчитали пристрої, що носяться, в тому числі якість сну та обсяг фізичного навантаження. Однак вони також показали дані, які недоступні розумним годинникам і фітнес-трекерам, наприклад, вміст кофеїну, алкоголю і навіть пластика в організмі.

Міллер відзначає, що носимі пристрої на кшталт Apple Watch займають міцне положення на ринку, тому що ними користується безліч людей. «Але вони все не розкажуть», — додає він.

Звичайно, газові хроматографи та масс-спектрометри менш портативні та куди дорожче коштують. Остання модель Apple Watch обійдеться менш ніж в $500, а газовий хроматограф і масс-спектрометр — в тисячі та десятки тисяч доларів відповідно.

Як модифікувати лабораторне обладнання так, щоб воно змогло поміщатися в туалеті та було при цьому досить дешевим? Це питання на мільйон доларів, каже Міллер. «Ідея використовувати унітаз для контролю за здоров’ям виникала і раніше, але неможливо поставити в кожен туалет інструмент за $300 тисяч», — зазначає він.

На ринку вже з’являлися кілька розумних туалетів з функцією контролю за здоров’ям, включаючи розумний унітаз компанії Toto. Він коштував кілька тисяч доларів, а пізніше був знятий з виробництва і майже не використовувався за межами Японії. Через високу вартість розумні туалети купують тільки деякі приватні особи, які можуть їх собі дозволити, і медичні установи. На ринку немає розумного туалету споживчого рівня, який міг би збирати та аналізувати біометрії, хоча Каш’яп сподівається змінити це.

Виконавчий віцепрезидент Тото Нозому Морімура демонструє нову модель в Токіо

У 2018 році Google отримав патент на розумний туалет, який вимірює кров’яний тиск. Група вчених з Ворчестерського технологічного інституту розробила розумне сидіння для унітаза, яке може контролювати частоту серцевих скорочень. BiomeSense, стартап, заснований групою дослідників з університету Чикаго, розробляє розумне сидіння для унітаза, яке буде збирати дані про кишкову мікробіоту.

Ділан Ніколс і Кевін Хонакер (генеральний директор, співзасновник) BiomeSense

«Що ми хочемо зробити, так це отримати глибше розуміння мікробіоти та його мінливості ​​в часі природи», — говорить Кевін Хонакер, співзасновник і CEO BiomeSense. В цьому році компанія проводить клінічні випробування, мета яких — перевірити, чи показують випорожнення прогресування раку, реакцію на імунотерапію, зміни після операцій і навіть спортивні результати.

За словами Хонакера, однією з перешкод на шляху до прийняття цієї технології є спроба зробити її «невидимою». «Людям дуже не подобається сдавати зразки випорожнень. Ніхто не хоче думати про це. Всі хочуть просто займатися своїми справами », — пояснює він.

Оскільки створення лабораторії в квартирі — не сама економічно або технічно практична ідея, компанія Каш’япа Toi Labs сфокусувалася на сенсорах, які не так потужні, як лабораторне обладнання, але все ж можуть надати достатню кількість даних для моніторингу травної системи. Каш’яп сподівається опублікувати результати випробування TrueLoo в будинках для людей похилого віку вже в цьому році.

Багато компаній майже готові вивести розумні туалети на ринок, а ще більше вчених досліджує потенційні вигоди від використання цієї технології. Так що скоро у людей з’явиться ще більше інформації для розв’язання проблем зі здоров’ям.

«Гадаю, ми рухаємося до світу, в якому люди самі будуть робити вибір в питаннях, що стосуються їх здоров’я, і ​​будуть отримувати дані, згенеровані з виділень їх організму. Ймовірно, це повністю змінить розставляння сил в охороні здоров’я і спосіб взаємодії пацієнтів з цією системою », — сказав Каш’яп.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Штучниій інтелект допоміг людям з деменцією візуалізувати спогади з дитинства

Загадковий стартап довголіття в який інвестує Сем Альтман

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні