Чи здатний штучний інтелект замінити лікарів?

Технології штучного інтелекту (Artificial Intelligence — AI) сьогодні розвиваються дуже швидко. Як наслідок, ці технології не тільки відіграють певну роль у сфері розваг та спілкування, але й починають впливати на таку важливу сферу нашого життя як охорона здоров’я. У деяких країнах AI інтегрують у складні аналітичні інструменти, щоб допомогти лікарям діагностувати рак та інші захворювання. Та чи здатний штучний інтелект повністю замінити лікаря? Це питання особливо важливе зараз, коли у світі відбувається пандемія коронавірусу і більшість лікарів не мають надійних засобів захисту від нової інфекції. Цілком зрозуміло, що роботизація цієї сфери зробила б революцію, щонайменше, в інфекційних відділеннях, адже жоден біологічний вірус апаратному обладнанню не страшний.

Потенціал штучного інтелекту в галузі охорони здоров’я

Програмний додаток на базі AI допомагає пацієнтам діагностувати хвороби шляхом аналізу скарг на здоров’я — і все це в онлайн-режимі, ще до відвідування лікаря. По мірі того, як ви ділитеся своїми скаргами, алгоритм AI створює шаблон захворювання та розшифровує дані діагностики та аналізів. Потім система озвучує перелік можливих хвороб пацієнтам та їх лікарям.

Очікується, що в найближчі п’ять-сім років розповсюдження нових технологій на базі AI досягнуть настільки високого рівня, що допоможуть медичним працівникам врятувати життя. Штучний інтелект може бути присутнім в операційній кімнаті, надаючи клінічні лабораторні послуги з виявлення джерел захворювання «в лоб», чого раніше ніколи не було.

Дослідження Global Market Insights показує, що доходи від ринку AI в галузі медичної допомоги в США ймовірно перевищить $4 млрд  у 2024 році. За той же період доходи ринку AI в Європі прогнозуються на рівні близько $3,8 млрд. Глобальний дохід ринку штучного інтелекту у 2024 році також перевищить $10 млрд.

Використання роботів, керованих штучним інтелектом, не здатне повністю замінити  медичний персонал

Роботи, контрольовані за допомогою AI, можуть збільшити цінність лікарів, хірургів та медсестер. У звіті Forbes Брайан Каліс (Brian Kalis), керівник підрозділу цифрового здоров’я та інновацій компанії Accenture, заявив, що AI буде широко застосовуватися в лікарнях США в наступні п’ять років.

«Штучний інтелект зменшує ускладнення та помилки, які можуть виникнути під час операції, та скорочує час перебування в лікарні», — вважає Каліс.

Його компанія також підрахувала, що використання таких роботів згенерує додатково $40 млрд в галузі охорони здоров’я в США.

Цікаво, що в дослідженні McKinsey’s було зазначено, що інтеграція медичних пристроїв на базі штучного інтелекту в робочий процес по догляду за пацієнтами збільшить продуктивність медсестер від 30% до 50%.

В Китаї галузь охорони здоров’я також планує впроваджувати AI

Нещодавно проведене дослідження Forrester свідчить, що до 20% організацій в галузі охорони здоров’я в Китаї мають намір застосувати інтелектуальні технології для догляду за пацієнтами, а 17% впроваджуватимуть медичних роботів у наступні три роки.

Технологія AI також сприяє діагностиці та ранньому виявленню захворювання. Штучний інтелект може допомогти розкрити подробиці результатів магнітно-резонансної томографії (МРТ) та інших апаратів, що сканують. Наприклад, нещодавно розроблені методи виявлення захворювань на основі штучного інтелекту пропонують більшу точність та ефективність, і їх можна використовувати за відносно низької вартості в країнах, що розвиваються, з найбільшим ризиком захворювання.

Перестороги стосовно штучного інтелекту

Здатність AI підтримувати різні аспекти галузі охорони здоров’я може допомогти у створенні стратегії профілактики та методів лікування, які є набагато ефективнішими, включно зі зниженням витрат на медичну допомогу. Та попри великий потенціал рішень на базі штучного інтелекту, деякі лікарі вважають, що AI не може взяти на себе роль людської взаємодії.

«Здоров’я та медична допомога занадто людяні для штучного інтелекту», — вважає Расу Шрестха (Rasu Shrestha), завідувач відділу інновацій Медичного центру Університету Пітсбурга та керівник відділу радіології та інформатики.

За його словами, алгоритми AI можуть бути фахівцями з діагностики, але штучний інтелект не здатний замінити роль лікарів у прийнятті рішень.

Крім того, деякі занепокоєння виникають через те, що більшість лікарів не розуміють, що використання АІ в клініках може мати вплив на речі, які не потрапили в дослідження.

Що станеться, якщо AI помилиться?

Система охорони здоров’я має знайти способи не тільки захистити конфіденційність даних про пацієнта, але й захистити себе від відповідальності. На додаток до негативного сприйняття медичних роботів з боку пацієнтів, треба відзначити, що застосування таких технологій насправді не здатне повністю замінити медичний персонал. І все ж, розвиток штучного інтелекту в цій галузі допоможе більшості людей розв’язувати різні проблеми зі здоров’ям.

Практика використання штучного інтелекту у галузі охорони здоров’я

У сучасну епоху роль технологій є дуже важливою, оскільки вони мають зробити роботу людини простішою та ефективнішою. У галузі охорони здоров’я технології також відіграють важливу роль у мінімізації помилок, спричинених людською недбалістю. Наприклад, якщо сучасні технології не застосовуються у хірургічних операціях, що проводяться лікарями, ці операції можуть бути небезпечними.

Штучний інтелект все частіше застосовується у галузі охорони здоров’я, що, безсумнівно, мінімізує виникнення помилок і робить процеси більш ефективними.

1) Робототехнічна хірургія

Роботи, оснащені технологією штучного інтелекту, можуть проаналізувати безліч неструктурованих записів даних пацієнта перед виконанням операції. Робот буде керувати та направляти хірурга в процесі операції.

Використання робота також може створити нові хірургічні методики через аналіз даних попередніх операцій з метою прискорення та спрощення операційного процесу.

2) Віртуальна медсестра

Над проєктом віртуальної медсестри працювало кілька компаній. Один з результатів — проєкт Molly, розроблений фахівцями Sense. Ця віртуальна медсестра допомагає медсестрам спостерігати за станом пацієнта.

3) Створення нових лікарських засобів

Щоб розробити ліки, необхідно виконати клінічні випробування, які іноді займають тривалий час і коштують чимало грошей. Однак AI-сумісна програма зробить цей процес швидшим. Штучний інтелект використовується для сканування наявних препаратів, які можуть бути перероблені для боротьби з хворобою.

Наприклад, використання програмного забезпечення на базі АІ виявило два препарати, які здатні знизити вірулентність лихоманки Еболи всього за один день.

4) Передбачення ранньої стадії раку, проблем зі спиною та іншого

Використання штучного інтелекту для прогнозування онкології полягає в отриманні інформації з ДНК людини. АІ виконує сканування тіла, щоб виявити рак та захворювання, з якими хтось може зіткнутися на основі генетичних особливостей.

Використання АІ та комп’ютерів може допомогти у виявленні причини болю в попереку, а також сформувати рекомендації пацієнту, наприклад яке офісне крісло найкраще використати при болях в спині, тощо.

5) Моніторинг здоров’я

Спостереження за станом здоров’я за допомогою AI-технології можна оцінити в рішеннях, інтегрованих в смарт-годинниках. Ці пристрої відстежують частоту серцевих скорочень та рівень активності користувача. Годинник також здатний  записувати інформацію про звички користувача, які можуть бути важливим джерелом даних для лікарів, якщо користувач хворий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Readwrite

 

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT