Американці дозволили AI-алгоритму діагностувати око без участі лікаря

Вперше Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (Food and Drugs Administration) схвалило програмний алгоритм, що самостійно діагностує пацієнтів без участі лікаря. Пристрій з технологією штучного інтелекту і програмою IDx-DR може визначити захворювання ока за фотографією сітківки. Державний регулятор вирішив, що пристрою з програмою IDx-DR не потрібен лікар-фахівець щоб визначити наявність чи відсутність окремого захворювання ока.

Діагностика ретинопатії

Як це працює: медсестра чи лікар завантажують фото сітківки ока пацієнта, зроблені спеціальною камерою, до приладу. Алгоритм IDx-DR в першу чергу з’ясовує, чи знімок достатньо якісний для встановлення діагнозу. Після цього програма аналізує зображення щоб визначити, має чи не має пацієнт діабетичну ретинопатію — захворювання сітківки ока, яке розвивається як ускладнення цукрового діабету.

Діабетична ретинопатія є найпоширенішим ускладненням серед хворих на діабет, втім, лишається доволі рідкісним захворюванням в цілому серед зареєстрованих діабетиків в Америці: біля 200 випадків на рік. Під час клінічних випробувань з понад дев’ятьма сотнями знімків очей, програма IDx-DR вірно розпізнала ретинопатію у більше ніж 87% випадків. А також, вірно розпізнала пацієнтів, які не мають діабетичної ретинопатії у 90% випадків.

Візит до програми, не до лікаря

IDx-DR є унікальним ПЗ саме завдяки своїй автономності: для коректної діагностики не потрібен лікар-спеціаліст, що «наглядатиме» за алгоритмом, — пояснює розробник IDx-DR Майкл Абрамоф (Michael Abràmoff).

«— Програма самостійно приймає клінічне рішення»

З наданим дозволом від державного регулятора, програму зможуть використовувати медсестри, лікарі, що не є спеціалістами із захворювань ока. Це зробить відповідну діагностику доступнішою для пацієнтів. Наприклад, дозволить розвантажити фахівців-офтальмологів і пришвидшити проходження медичного огляду.

Хто відповідатиме?

IDx-DR входить до класу AI-алгоритмів, які навчаються виявляти захворювання і призначені для модернізації медицини. В цьому напрямку активно працює і Google — тренує свою розробку штучного інтелекту DeepMind для правильного виявлення захворювань ока. Той факт, що Управління схвалило використання автономного AI-пристрою і програми IDx-DR найімовірніше прискорить появу наступних подібних технологій, сприятиме автоматизації більшої кількості медичних процесів. В результаті, більша кількість пацієнтів зможе отримати діагноз швидше, а, в перспективі, і дешевше.

Однак, завжди лишатиметься навіть елементарна статистична можливість помилки — алгоритми ж можуть припускатися неточностей, дарма, що вони не люди. За словами розробника, «спостерігати з-за спини» за програмою IDx-DR непотрібно. То хто ж відповідатиме за неправильний діагноз, встановлений штучним інтелектом? Схоже, автоматизовані діагности зіткнуться з тією ж проблемою відповідальності, що і автоматизовані автівки.

Ми вже розповідали про успіхи провідних IT-компаній в галузі модернізації медицини, а також про новий AI-алгоритм Google, що прогнозує захворювання серця по очах. Окремо аналізували, чи зможуть мобільні додатки справді стати корисними трекерами стану здоров’я користувача.

Нагадуємо, на цьогорічній конференції iForum ви зможете дізнатися імена українських розробників, які працюють в напрямку біомедичних технологій: в рамках конференції оголосять імена переможців конкурсу MBioS Challenge

Джерело: The Verge

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива