Поради для автомобілістів під час воєнного стану

Кожна поїздка на автомобілі сьогодні — певний ризик як для водія, так і пасажирів. Але без цього нікуди. Навіть рідкісні вилазки доводиться робити, не кажучи вже про довгу евакуацію у мирне місце.

Щоб мінімізувати виникнення чи наслідки негативних ситуацій на дорозі у воєнний час, поліція України дала кілька корисних порад, що треба взяти із собою в машину. А ми доповнимо інформацією, коли можуть стати у пригоді ці речі.

Список того, що потрібно покласти в багажник авто

  • Ковдра чи спальник на кожного пасажира, каремат. Теплі спальні речі знадобляться, якщо ви не встигнете дістатися до місця призначення до комендантської години й доведеться ночувати в машині. Попри плюсову температуру, вночі все ще холодно. Салон машини швидко охолоджується, а вам дуже небажано хворіти.
  • Аптечка та вода. Аптечка за замовчуванням must have у кожній машині. Проте в стандартний набір входять лише базові препарати, яких в екстрений момент (наприклад, поранення осколком) буває недостатньо. Міністерство охорони здоров’я України радить посилити комплектацію аптечки у воєнний час. Як це зробити читайте тут. З водою все зрозуміло — 1–3 літри на людину буде достатньо. Захопіть із собою термос із гарячою водою. Особливо актуально для сімей, які пересуваються з дітьми.
  • Зарядний пристрій. Поруч із технікою відразу кладіть зарядний пристрій. Без нього гаджет — безглузда річ. Із собою в салон не забудьте взяти зарядку від смартфона (повербанк, якщо є), щоб мати можливість не перебираючи всю валізу підзарядити телефон. Оскільки ви користуватиметеся навігатором у дорозі, він розрядиться швидко.
  • Вогнегасник. Вогнегасник стане в пригоді, наприклад, якщо ви помітите пожежу на дорозі. Порівнявши всі ризики, ви зможете допомогти її згасити.
  • Прилад для заряджання акумулятора. Із розрядженим акумулятором ви не зможете завести машину. Відповідно — врятуватися, якщо виїжджаєте із небезпечної точки.
  • Буксирувальний трос. Міцний трос дозволить дотягнути зламане авто до робочої СТО. Причому важливо, щоб він був якісним і не порвався під час руху. Буксирувати машину може новачок у цій справі, який не має вмінь, як поводитися з «китайськими» тросами.
  • Додаткове пальне. Водії вже на власній шкурі відчули дефіцит пального. І якщо раніше хвилюватися про наявність бензину на АЗС навіть на думку не спадало, зараз — це проблема номер один. Повна металева каністра дасть шанс дотягнути до найближчої не паралізованої заправної станції.
  • Запасне колесо, домкрат, набір ключів, рукавички, автокомпресор та лопата. Дороги ховають у собі небезпеку у вигляді цвяхів та інших «сюрпризів», які спричиняють проколи коліс. До того ж покриття трас може бути пошкоджене або засмічене гострими уламками. Що також може призвести до пошкодження шини. А тут без запаски та супутніх інструментів для її встановлення не обійтись. Лопата потрібна для того, щоб відкопати авто, якщо воно застрягне у бруді під час об’їзду через путівці. Краще вибирати лопату з телескопічною ручкою, щоб займала менше місця в багажнику.
  • Антифриз, мастило для двигуна, гальмівна рідина. Набір для авто зі стажем. Якщо ви відчуваєте, що вашій машині потрібен подвійний догляд через її вік або стан (давно не проходили ТО), зробіть запас цих речей. Не знадобляться — залишаться на майбутнє.
  • Знак аварійної зупинки, світловідбиваючий жилет. Інвентар, яким необхідно скористатися у разі ДТП.

Що не варто брати в автомобіль

  • Зброю, якщо ви не військовий, та зброя незареєстрована;
  • Ніж, що має ознаки бойового (довжиною понад 8-9 см, товщиною леза понад 2,5 мм та з характерною канавкою на лезі);
  • Військовий атрибут, зокрема стилізований одяг, взуття, сумки та рюкзаки військового стилю;
  • Пальне або іншу легкозаймисту рідину в бракованій або не відповідній для того тарі (наприклад, скляній).

Виходячи з ваших подальших планів і потреб «тривожна автомобільна валізка» у кожного буде укомплектована по-своєму. Однак раціональним набором не варто нехтувати з метою безпечного пересування.

Рекомендації для безпечного руху під час воєнного стану

Дамо кілька корисних порад, які допоможуть почуватися максимально впевнено і безпечно за кермом у нинішніх реаліях.

  • Будьте завжди напоготові. Навіть якщо ви їдете пустою дорогою містом або трасою, не слід послаблювати власну уважність. Так, ви можете вчасно не помітити попереду блокпост і не встигнути скинути швидкість або зовсім загальмувати. Такий автомобіль одразу викликає підозру, після чого можуть бути проблеми з представниками ЗСУ, Нацполіції або Тероборони. Крім того, ви просто ризикуєте в’їхати в загородження, встановлені на таких об’єктах. Не кажучи вже про зіткнення з малопомітними у темряві рештками ракет, наїзд на уламки від снарядів.
  • Не порушуйте Правила дорожнього руху. Війна змушує людей галопом тікати з одного місця до іншого. Проте робити це варто не на шкоду безпеці як особистої, так і оточуючих. Дотримуйтесь встановленого швидкісного режиму, якщо немає явної небезпеки на дорозі. А також не сідайте за кермо під дією алкоголю: у такому стані людина втрачає інстинкт самозбереження. Патрульні продовжують фіксувати ДТП із загиблими або травмованими.
  • Поступайтеся дорогою спецтехніці. На дорогах часто їздить військовий та медичний транспорт. Будьте готові пропустити такі автомобілі, пригальмувавши або з’їхавши на узбіччя. Спецтехніка може виконувати дуже важливі завдання, від яких залежить чиєсь життя чи благополуччя.
  • Не наближайтесь до військової техніки. Оглядовість у військового транспорту погана, до того ж він не надто маневрений на дорозі. В умовах міста водій військової техніки може не помітити та ненавмисне зачепити цивільний автомобіль, який їде впритул. Окрім цього, ваша машина може викликати підозри у військовослужбовців, адже вони постійно моніторять диверсантів. Тримайте велику дистанцію, якщо поруч із вами їде транспорт спеціального призначення.
  • Паркуйтеся так, щоб не заважати іншим. Багато мерів українських міст виступили із закликами для автовласників про взаємоповагу під час паркування — ваш автомобіль не повинен заважати функціонувати комунальним службам та військовим. Інакше транспорт може бути конфіскований на потреби ЗСУ або переміщений за допомогою евакуаторів до інших місць. Залишайте авто на парковках або в зонах, де воно точно не створюватиме нікому дискомфорту.
  • Не ігноруйте обов’язкове автострахування (ОСЦПВ). Воєнний стан не знімає з водіїв вимогу про наявність актуального поліса автоцивілки, як і не скасовує штрафів при виявленні його відсутності. Враховуючи, що автоцивілка компенсує збитки потерпілим при ДТП з вашої вини, вигідніше все ж таки оформити страховку, ніж ремонтувати чужу машину зі своєї кишені. Страхові компанії продовжують свою діяльність в Україні та виплачують компенсації з ОСЦПВ при стандартних ДТП. Однак, якщо ваше авто пошкоджене внаслідок військових операцій, поліс не врятує, оскільки це не є його сферою дії.
  • Пам’ятайте про правила перетину блокпостів. Блокпости здебільшого — незвична незручність водія. З іншого боку — крайня потреба контролю пересування та підтримки мирного життя людей. При зупинці транспорту уповноважені особи перевіряють документи у водія та пасажирів, проводять огляд речей та самого авто.
  • Слідкуйте за часом. По всій Україні діє комендантська година. Але в кожній області/місті встановлений індивідуальний режим. Перш ніж вирушити з точки А до точки Б, максимально точно спрогнозуйте час у дорозі, бажано із запасом. Міста, в яких встановлена ​​комендантська година, закриті на в’їзд. Якщо ви не встигаєте в’їхати до населеного пункту, продумайте місце безпечної ночівлі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску