Переходимо на транспорт майбутнього — літаючі таксі, безпілотні потяги та автобуси на каві

Екологічно чистий і безпечний громадський транспорт в Україні вже не здається чимось нереальним. Зараз керівництво ЗАТ «Чернігівський автозавод» проводить переговори з Shanghai Aowei Technology Development Co., Ltd на предмет впровадження технологій для створення сучасних електробусів, які надалі будуть курсувати дорогами міст України. Також наші розробники та інженери активно цікавляться безпілотними технологіями, щоб впровадити їх за прикладом наших західних друзів.

У цій статті ми хочемо розповісти про світовий досвід переходу на транспорт майбутнього і поміркувати, які розробки можна застосувати у нас.

Які завдання має вирішити новий громадський транспорт

Розробники технологій для транспорту майбутнього переслідують кілька глобальних завдань, відповідних актуальним проблем галузі в усьому світі.

Одне з таких завдань — це скорочення часу доставки пасажирів з пункту А в пункт Б. Розробки в цій галузі допоможуть позбутися заторів і оптимізувати час переміщення. Сьогодні це нагальна проблема всіх мегаполісів і саме тому все більше людей вважають за краще користуватися метрополітеном або міськими електричкамми.

Друге, не менш глобальне завдання — це відмова від вуглеводного палива і економія енергоресурсів. Розробки в цій галузі допоможуть поліпшити екологічну ситуацію у великих містах і загалом стати незалежними від ресурсів планети.

Третє завдання — це збільшення безпеки перевезень пасажирів. На жаль, 90% аварій на дорогах відбуваються з вини водіїв. Саме тому зараз активно впроваджують безпілотну технологію управління транспортом. Використання даних технологій може знизити аварійність на дорогах практично до нуля.

Щоб показати найповнішу картину розвитку індустрії транспорту в усьому світі ми для зручності об’єднали країни в континенти, які вони представляють.

Північна Америка

Звичайно ж, найвідомішим проектом на континенті є американський Hyperloop One. Надшвидкісні потяги, які зможуть розвивати швидкість вище 320 км /год, обіцяють швидке і безпечне перевезення пасажирів у спеціальних капсулах у вакуумній трубі. Це один з найбільш амбіційних проектів у світі, який може стати п’ятим видом транспорту на Землі після літака, потяга, корабля та автомобіля.

Трубопровід для швидкісного потяга HyperloopOne

Також в США компанія Uber активно працює над впровадженням безпілотних літаючих таксі. По оптимістичним прогнозам Джеффа Холдена (Jeff Holden) — головного новатора з продуктів компанії, запуск перших літаючих таксі очікується вже в 2020 році.

Крім нових проектів влада США не забуває і про вже наявні види транспорту. Так, в штаті Каліфорнія губернатор Джеррі Браун (Jerry Brown) повідомив про активну роботу над «зеленою» залізною дорогою, електроенергія для якої буде поступати від поновлюваних джерел. Така залізна дорога об’єднає три міста Лос-Анджелес, Сан-Франциско і Сан-Дієго.

Канада не відстає в інноваційних технологіях. У Торонто в найближчий час повинен з’явитися розумний район, який стане місцем тестування модульних будинків, роботів-кур’єрів, вантажних дронів, безпілотних маршрутних таксі та багатьох інших високотехнологічних розробок.

Так само в Канаді отримав офіційну підтримку влади Bell Helicopter — проект, який пропонує впровадити міські аеротаксі та безпілотні гелікоптери.

Азія

Азія попереду всієї планети. Так, китайське місто Шеньчжень вже повністю перейшло на електричний громадський транспорт. Тут вже не зустріти автобусів на дизельному паливі. Це значно покращило стан довкілля в місті.

Автопарк електробусів в китайському місті Шеньчжень

В Пекіні почалися випробування повністю автоматичної лінії метро. У нових складах потягів немає навіть кабіни машиніста. А один з найбільших у світі китайських виробників поїздів корпорація CRRC запустила в експлуатацію трамваї, яким не потрібні рейки.

Безрейковий трамвай

В країні Азії, що найшвидше розвивається — ОАЕ, КОМА йде будівництво високошвидкісної гілки Hyperloop між Дубаї та Абу-Дабі, яка дозволить рухатися між цими містами за рекордно короткі 8 хвилин. Так само в Дубаї триває повним ходом тестування пасажирських перевезень по повітрю за допомогою дронів.

В Сингапурі проходять випробування безпілотного таксі та безпілотних автобусів. Запуск такого транспорту планується на 2022 рік. Так само реалізується ідея запуску системи автоматичного громадського транспорту, яка буде працювати на вимогу пасажирів.

В Ізраїлі думають над введенням транспортної системи SkyTran на магнітній підвісці. Вона є системою магнітних магістралей, що знаходяться на висоті 6 метрів, по яких курсують капсули з пасажирами. Така транспортна мережа обіцяє бути швидкою, екологічною і зменшити пробки.

Європа

Європейські країни відомі своєю любов’ю до природи та ощадливим ставленням до архітектури. Тому тут так популярний компактний і екологічний вид транспорту, як велосипед. Здавалося б, що можна придумати для велосипеда? Електровелосипедистами вже нікого не здивувати. Але і тут компанія Uber запропонувала високотехнологічний проект Jump, який дозволяє орендувати електричні велосипеди без участі станцій прокату. Першою країною, де запрацює Jump стане Германія.

Велосипеди як основний транспорт в Амстердамі

Окрім цього в Європі активно працюють над впровадженням електричного громадського транспорту. Електричні автобусні парки є в багатьох містах Європи. А в Парижі навіть курують КУРСУЮТЬ(?) безпілотні міні-автобуси між Ліонським вокзалом і вокзалом Аустерлітц.

Влада Великобританії обрали дещо інший підхід до розвитку «зеленого» транспорту. Так, в Лондоні вже достатньо давно курсують автобуси, що використовують як пальне перероблену олію для фритюру і тваринний жир. А недавно стало відомо, що транспортне управління Лондона має намір перевести частину автобусів на біопаливо, виготовлене з кавової гущі.

Технології крокують семимильними кроками і транспорт, який ще 20 років тому здавався сюжетом футуристичних фільмів, КОМА цілком спокійно сьогодні впроваджується по всьому світу. Ми сподіваємося, що технології незабаром дозволять пасажирам подорожувати швидко і безпечно не тільки в рамках України, а й по всьому світу.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ:

Читайте также:

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени

Що безпечніше – безпілотний автомобіль чи людина за кермом?

Shenzhen Zhongshuge: як влаштований найфантастичніший книжковий магазин у світі

Розумні сонцезахисні окуляри для мотоциклістів від BMW