У Вінницькій області до кінця року з’явиться 60 побутових сонячних електростанцій

У 2015 році Вінниця та область планує ввести в експлуатацію близько 60 побутових сонячних електростанцій, підключених до загальної електромережі.

За словами комерційного директора ПАТ «Вінницяобленерго» Ганни Пістружак, поширення альтернативної енергетики дасть змогу регіону підвищити рівень енергонезалежності віж традиційних джерел отримання енергії, таких як газ, вугілля чи мазут.

На сьогоднішній день у обласному центрі працює 5 приватних сонячних електростанцій, котрі виробляють енергію не лише для потреб їхніх власників, але й «діляться» з сусідами її надлишками. Керівництво «Вінницяобленерго» готове співпрацювати із тими, хто перейшов на відновлювальні джерела енергії. За підрахунками фахівців, для забезпечення одного індивідуального домогосподарства електроенергією орієнтовно потрібно 40-60 кв.м сонячних батарей потужністю 10 кВт. Середня вартість встановлення та підключення такого обладнання з усіма супроводжувальними матеріалами, лічильником та інвертором сягає 12-15 тис євро. Ті, хто почав встановлювати фотоелементи та іншу інфраструктуру сонячних електростанцій рік—півтора тому, розраховують вийти на окупність комплексу за період від півтора до п’яти років. Повністю перейти на альтернативну енергетику, на жаль, неможливо в силу кліматичних умов Вінницької області.

Нагадаємо, раніше уряд та парламент дозволили українцям виробляти і продавати енергію з альтернативних джерел без отримання спеціальної ліцензії.

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

12 стартапів з України на CES 2023