Парламент дозволив українцям продавати надлишкову енергію сонця і вітру

Верховна Рада 4 червня 2015 року дозволила приватним домогосподарствам з сонячними та вітровими електрогенерувальними установками продавати надлишки електроенергії державному енергоринку.

Парламентарі ухвалили Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії».

Нормативним актом затверджується, що потужність таких установок не може перевищувати 30 кВт, а вартість електроенергії встановлюватиме Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Новоприйнятий закон дозволяє продавати таку електроенергію без ліцензії. Крім того, документ майже в 2 рази знижує тариф для сонячних електростанцій потужністю понад 10 МВт.

Законом скасовується ряд обмежень, які стримували розповсюдження альтернативних джерел енергії. Серед іншого, відміняється правило «місцевої складової», як таке що суперечить міжнародним угодам України.

Замість нього запроваджено стимулювальний коефіцієнт до «зеленого тарифу». Якщо компанія під час будівництва енергоустановки використовувала 30% українського обладнання, доплата становить 5% до тарифу, а якщо частка українського обладнання становить 50% – 10% до тарифу.

З сучасними вітроенергетичними установками та їх українськими виробниками можна ознайомитися в інтервью Віталія Пилипенка, ентузіаста розвитку вітроенергетики в Україні.

Про досвід роботи приватних сонячних електростанцій в Україні можна почитати в нашому матеріалі.

Читайте также:

Большие данные и солнечная энергия – идеальная комбинация

Политическое расфрендживание

Фешн с умом: украинские маркетплейсы с концептом reuse

Автомобілі на сонячній енергії: реальні та практичні