Кращі VR-симулятори для підготовки пілотів

Навички пілотування можна ретельно відточити у процесі польоту, але вірне їх виконання з першого разу вдається далеко не кожному. Декотрі моменти необхідно розбирати окремо в спокійних умовах. Саме у цих випадках в авіації заведено використовувати спеціальні авіасимулятори, які вже випускаються понад 30 років підряд та за час свого розвитку досягли великих успіхів у сфері імітації авіапольотів.

За допомогою сучасного авіа симулятора можна пілотувати пасажирський Boeing 747, політати на Beechcraft Baron та навіть отримати ліцензію приватного пілота на Cessna 172 – про це згадували журналісти видання ACS в одному зі своїх останніх досліджень. Завдяки системі віртуальної реальності сучасні симулятори можуть імітувати практично будь-який повітряний транспорт – від літака до повітряної кулі. Впоратися з управлінням цими повітряними суднами можна зі свого власного дому, використовуючи для віртуального управління свій власний комп’ютер. Але чи знадобиться такий досвід сучасному пілотові – невідомо.

В процесі вдосконалення рівня реалізму авіасимуляторів буде розширюватися і їх сфера застосування в авіації. Сьогодні цей рівень вже достатньо високий – декотрі органи управління літаком деталізовані аж до обігріву вікон, вентиляційних тумблерів та протикригової системи. Зі стандартними льотними процедурами може впоратися навіть Microsoft Flight Simulator.

Які VR авіасимулятори на сьогодні вважаються найкращими?

X-Plane та FSX

Симулятори транспортних та пасажирських літаків Microsoft Flight Simulator X-Plane та X (FSX) – тиха гавань серед простору сучасних авіасимуляторів. Єдиної думки серед пілотів про те, який саме з цих двох варіантів буде краще не існує, однак, всі вони виділяють, що:

  • З X-Plane модель польоту буде набагато кращою;
  • FSX має безліч якісних візуальних ефектів та доповнень, котрі мають у своєму арсеналові майже всі літаки, що сьогодні є.

Prepard3D

Авіасимулятори дуже вимогливі до системи та її ресурсам, та при наявності стандартного об’єму оперативної пам’яті нестабільна програма може підвести у найнедоречніший момент. Тому поява симулятора Prepard3D стала для віртуальних пілотів справжнім полегшенням. Його особливість необхідна багатьом пілотам — це стабільність роботи програми. Крім того, симулятор має новий вигляд – навчальні курси для різних видів транспорту, більш реалістичний антураж, а також підтримка доповнень та бібліотек FSX.

Авіа симулятори дуже вимогливі до системи та її ресурсів.

IVAO та Vatsim

Віртуальні мережі IVAO та Vatsim дозволяють поєднати любов до польотів та можливість глобальної мережі. Все, що потрібно для того, аби скористатися ними – бути користувачем Microsoft Flight Simulator 2004, X або X-Plane, зайти на сайт та зареєструватися на ньому, а потім встановити програму «клієнт-пілот». Ці сервіси дозволять користувачам здійснювати віртуальні польоти в реальних погодних умовах та підтягнути знання англійської мови завдяки англійському радіообміну. В мережах IVAO та Vatsim одночасно можуть літати до 700 пілотів.

Де відшукати авіасимулятор, який з них краще?

Усі авіасимулятори доступні на офіційних сайтах виробників та коштують від 60-ти доларів США, але на просторах інтернету можна знайти безліч зламаних версій.
Авіасимулятори дозволяють відпрацьовувати різні типи процедур, але X-Plane пропонує більше можливостей налаштувань режимів польоту у складних ситуаціях, а FSX та Prepard3D надають більше можливостей для вивчення конкретного транспортного засобу.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту