Чи буде війна між птахами та дронами?

Виробники безпілотників намагаються в точності зімітувати поведінку птахів для вдосконалення пристроїв, але повітряні мешканці воюють з технологією. Їм не подобається таке сусідство.

У постійній колекції Національної галереї Австралії знаходиться картина Сіднея Нолана під назвою «The Alarm» (англ. – тривога). На ній зображений яскравий павич, що зустрічає поліціянта. Павичів, як пояснює підпис до картини, в ті дні використовували як сторожів. Птахи могли відчути небезпеку за чотири кілометри; коли це відбувалося, вони починали в паніці видавати гучні звуки. Людина, що бажає захистити свої володіння, використовувала павича як систему попередження – телескопа і клаксона одночасно.

The Alarm 1970-1 Sir Sidney Nolan 1917-1992

Сьогодні правоохоронні органи й підприємства активно використовують дронів у своїй діяльності. Виробники безпілотників протягом довгого часу ретельно вивчали біомеханіку і поведінку птахів для розробки та вдосконалення технології. Для моделювання аеродинаміки крил, наприклад, інженери в Стенфорді спостерігали за тим, як маленькі папуги літають в невеликих захисних окулярах по лазерному полю, насиченому розпорошеними частинками. Водночас вчені з Європи вивчали координацію голубиних зграй в повітрі для пошуку ідей про те, як дрони можуть вибудовувати траєкторію польоту поряд з іншими пристроями.

У червні в газеті South China Morning Post написали про нове покоління непримітних дронів для стеження за жителями як мінімум в п’яти китайських провінціях. Цих тихих, легких дронів не можуть помітити навіть тварини. Один інженер спеціально тестував їх поруч з вівцями, і вони не помічали пристрою над своїми головами.

Ще більша кількість дронів використовується не тільки для стеження, а й для комерції та розваг. І ось настав цікавий момент. Простір, який мають намір зайняти безпілотники, виявилося вже зайнятим. Птахи далеко не завжди хочуть ділитися своєю територією.

Австралія зі своєю великою місцевістю і сприятливою погодою відмінно підходить для тестування безпілотників. Однак оператори дронів на цьому континенті зіткнулися з серйозною проблемою – а саме з клинохвостими орлами, які вступили у війну з дронами. На родовищах в Західній Австралії одна гірничодобувна компанія повідомила, що орли завдали безпілотникам збиток більш ніж на $ 70 тисяч.

В майбутньому компаніям, які планують будувати мережі доставлення за допомогою безпілотників, потрібно буде враховувати ризик таких «недружнього» вітання. Деякі геодезисти, що працюють в областях проживання орлів, знайшли спосіб зменшити шкоду своїм дронам – вони просто уникали потоків теплого повітря, які подобаються орлам. Однак нових гостей не люблять і інші птахи, в тому числі яструби й навіть гуси. Якщо споживчі дрони все ж зіграють успішну роль в e-commerce, дизайнерам, чиє завдання – ховати їх від інших видів, доведеться представляти різні реальності сприйняття. Можливо, вони будуть змушені знайти нові способи маскування і робити дрони схожими на птахів.

Тим часом, територіальний інстинкт орлів був визначений як потенційний актив спочатку нідерландськими, а тепер європейською владою: наприклад, зараз французи та швейцарці навчають орлів збивати ворожі безпілотники. Точно так само як павичі раніше були сторожами, орли можуть стати в майбутньому інструментом для контрстеження.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Atlantic

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic