Tesla Roadster та Starman: що з ними відбувається зараз?

6 лютого 2018 року, рівно 4 роки тому компанія SpaceX випробувала свою нову важку ракету Falcon Heavy, запустивши до космосу вельми нетрадиційний вантаж. Ілон Маск, ексцентричний мільярдер і засновник SpaceX, хотів, щоб корисне навантаження складалося з автомобіля Tesla Roadster, в якому на сидінні водія сидів манекен, на ім’я Starman одягнений в костюм астронавта.

Після того, як початковий галас, викликаний рекламним трюком, згас про цю подію забули. Але постає питання: А що сталося космічною Tesla?

Ну те, що вона все ще ціла, це точно. Хоча останній раз Tesla Roadster спостерігався в березні 2018 року (директори телескопів не дуже хочуть віддавати цінний час спостереження космічному мотлоху мільярдера), об’єкт, як і раніше, відстежується NASA, як і тисячі інших астероїдів розміром з автомобіль.

За даними сайту Where is Roadster, Tesla нині знаходиться на відстані 234483948 миль (377381556 кілометрів) від Землі, віддаляючись від нас зі швидкістю 3460 миль на годину (5568 кілометрів на годину). Загалом за всі ці роки болід пройшов понад 2 млрд миль (3,2 млрд км), рухаючись по витягнутій орбіті навколо Сонця, краї якої перетинаються з орбітами Землі та Марса.

На цей час він здійснив 2,6 витка навколо Сонця, що робить його автомобілем із найбільшим пробігом в історії. За час руху навколо Сонця апарат перевищив гарантійний пробіг у 36 000 миль майже 55 000 разів.

Під час найближчого зближення з Марсом Starman і Roadster пройшли на відстані 5 мільйонів миль (8 мільйонів кілометрів) від червоної планети, що приблизно у 20 разів більше за відстань між Землею і Місяцем. Знову автомобіль наблизиться до Марса лише у 2035 році, а до Землі він підійде на відстань у кілька мільйонів миль лише у 2047 році. До того часу, коли автомобіль повернеться на околиці нашої планети, компанії Tesla може вже не існувати, як і Маска. З іншого боку, Tesla може стати найдорожчою компанією у світі, а Маск потягуватиме мартіні у своїй новій марсіанській колонії.

У будь-якому випадку, мандруючи космосом Tesla відтепер може подорожувати мільйони років. У дослідженні 2018 року вчені з Університету Торонто Скарборо прорахували, що ймовірність зіткнення автомобіля із Землею або Венерою протягом наступного мільйона років становить лише 6 та 2,5 відсотка відповідно. Імовірність зіткнення із Землею протягом наступних 15 мільйонів років оцінюється приблизно у 22 відсотки. Це досить незначний ризик, який означає, що Tesla може все ще обертатися навколо Сонця навіть після того, як люди, ймовірно, перестануть існувати.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році