SpaceX відправила в космос звичайних людей. Як все пройшло?

Вночі 16 вересня SpaceX успішно запустила в космос не професійних космонавтів, а звичайних космічних туристів. Ними стали бізнесмен Джаред Айзекман, співробітниця дитячої лікарні Хейлі Арсенокс, ветеран ВПС США Крістофер Семброскі та педагог Сіан Проктор. Ракета-носій Falcon 9 була запущена з космодрому Кеннеді на мисі Канаверал і вивела пасажирський корабель Crew Dragon на висоту 575 кілометрів. Цивільний екіпаж пробуде в космосі три дні, космічний корабель облітає Землю кожні 90 хвилин. В рамках місії команда буде не тільки насолоджуватися видами на космос, але і проводити наукові досліди, але які саме — невідомо. Все завдяки тому, що підприємець Джаред Айзекман не хотів, щоб політ перетворився на банальний «похід з друзями на риболовлю». Учасники польоту впевнені, що їхня місія зробить польоти в космос доступними для всіх. Звичайно, за умови, що в охочих буде достатньо грошей для таких подорожей.

Запуск космічних туристів на кораблі SpaceX

Запуск ракети-носія Falcon 9 відбувся 16 вересня, о 3:03 ранку за київським часом. Приблизно через 3 хвилини після запуску перший ступінь ракети відокремилася і плавно опустилася на платформу Just Read the Instructions в Атлантичному океані. Ще через кілька хвилин корабель Crew Dragon відокремився від другого ступеня й успішно вийшов на орбіту висотою 575 кілометрів. Після триденної подорожі капсула з астронавтами-аматорами повинна здійснити посадку в Атлантичному океані.

Перше, що зробили космічні туристи — подивилися на космос через прозорий купол, який розташований в носовому обтічнику корабля. Він був встановлений замість шлюзової двері, яка зазвичай використовується для стикування з Міжнародною космічною станцією. У цьому ж обтічнику встановлений туалет для астронавтів.

Чим саме астронавти будуть займатися в рамках місії крім милування космосом, невідомо. Але у них безумовно є якась мета, тому що Джаред Айзекман не хотів, щоб вони летіли в космос «даремно». І це похвально, бо дорогий політ в космос повинен принести користь науці.

Мета місії Inspiration 4

Скільки саме вартує туристичний політ у космос на кораблі SpaceX, невідомо. Необхідну суму повністю оплатив Джаред Айзекман. Разом з ним в політ відправилася Хейлі Арсенокс — співробітниця лікарні Святого Юди, де лікують дітей з онкологічними захворюваннями. Пілот Крістофер Семброскі та педагог Сіан Проктор отримали квитки на корабель в результаті конкурсу, в рамках якого охочі жертвували гроші лікарні та отримували шанс на політ в космос. В ході конкурсу було зібрано 15 мільйонів доларів, а ще 100 мільйонів пожертвував сам Джаред Айзекман. Турист Хейлі Арсенокс взяла з собою в космос запис американської рок-групи та планує продати її на аукціоні, щоб зібрати ще більше грошей для лікарні. Всього вони планують досягти суми у 200 мільйонів доларів.

Екіпаж місії Inspiration4 сподівається надихнути на польоти в космос і інших людей. Півроку тому вони були цілком звичайними людьми та в один момент доля склалася так, що вони почали готуватися до польоту в космос і в кінцевому підсумку там і опинилися. За словами Джареда Айзекмана, день проведення польоту повинен стати передвісником майбутнього:

«Адже ми знаємо, що коли-небудь, років через 50 або 100, буде побудована місячна база і, можливо, навіть марсіанське поселення. І все це повинно з чогось початися. Коли наша місія завершиться, люди скажуть, що це був перший раз, коли звичайні люди вирушили в космос». — зазначив підприємець.

Вартість космічного туризму

Швидше за все, в майбутньому туристичних польотів у космос дійсно стане набагато більше. Але дозволити його зможуть далеко не всі люди. Річ у тому, що такі подорожі — це дуже дороге задоволення. Компанія Virgin Galactic готова відправити людей у ​​космос за 450 тисяч доларів, причому це вартість лише одного квитка. Для клієнтів доступні як поодинокі польоти, так і групові тарифи для подорожей разом із сім’єю або друзями. Якщо є бажання і наявність грошей можна викупити весь рейс.

Крім SpaceX і Virgin Galactic послуги космічного туризму пропонує компанія Blue Origin. Вона була заснована найбагатшою людиною у світі Джеффом Безосом, який нещодавно теж злітав в космос і здійснив мрію свого дитинства. Напередодні його польоту компанія розпочала продаж квитків — за 2 дні люди купили їх на загальну суму 100 мільйонів доларів. Тільки ось інформації про їх точну вартість досі немає.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Не тільки космічний туризм. Varda — компанія, яка хоче виготовляти ліки в космосі

Vast і SpaceX планують вивести на орбіту першу комерційну космічну станцію в 2025 році

Як розвиватиметься супутниковий інтернет: можливості та проблеми