5 приватних місій, які змінять космічний туризм

Космічний простір стає все доступнішим. У майбутньому люди без спеціальної підготовки зможуть купити квиток на космічний шаттл як на звичайний літак. На найближчі шість років заплановано п’ять місій, які назавжди змінять характер космічних подорожей. Детально розбираємося, куди та коли вони відправляться, а також кому пощастить опинитися на борту.

Політ Тома Круза на МКС

Том Круз і режисер Даг Лайман, який раніше працював з актором над фільмом «Грань майбутнього», імовірно, збираються відправитися в космічну подорож. Вони відвідають МКС разом з віцепрезидентом приватної компанії Axiom Space і колишнім астронавтом НАСА Майклом Лопес-Алегріа (Michael López-Alegría). Axiom Space хоче побудувати додаткові комерційні модулі для космічної станції. Одне місце в екіпажі все ще вільне. Як ця історія почалася ми писали раніше.

Поки невідомо, яка саме компанія відправить Круза на станцію. Видання NME передбачає, що актор стане одним з членів екіпажу шаттла Crew Dragon від SpaceX. Це твердження, схоже, засноване на твіті, опублікованому у вересні 2020 року в акаунті під назвою @SpaceShuttleAlmanac.

За повідомленнями, в космосі Круз збирається зняти фільм. Нова стрічка не буде належати до популярної франшизи «Місія нездійсненна». Імовірно, екіпаж приземлиться на МКС вже в жовтні 2021 року.

Джаред Айзекман та Inspiration4

На цей час єдиним оголошеним членом екіпажу Inspiration4 є мільярдер і засновник платіжної платформи Shift4 Джаред Айзекман. Також відомо, що одне місце дістанеться людині, яка пов’язана з дитячою дослідницькою лікарнею St. Jude’s Children’s Research Hospital. На останні два місця проходить конкурс.

  • Одне з них дістанеться тому, хто зробить пожертву в St. Jude’s Children’s Research Hospital або ж будь-яким чином пов’язаний з нею.
  • Друге отримає підприємець, який використовує сайт на Shift4Shop від Shift4 для запуску бізнесу.

Inspiration4 полетить на ракеті Falcon 9, а команда розміститься в капсулі Crew Dragon від SpaceX. На сайті Inspiration4 йдеться, що в космосі планується провести наукове дослідження в області мікрогравітації, а також експерименти, спрямовані на розширення знань про Всесвіт.

Точна дата відряджання Inspiration4 ще не визначена. На цей час відомо лише наступне.

  • Конкурс на місце в Inspiration4 закінчується в кінці лютого.
  • Склад екіпажу буде анонсований в кінці березня.
  • Inspiration4 буде запущений не раніше четвертого кварталу 2021 року, який починається з 1 жовтня.

AX-1 перший приватний політ на МКС

Дотепер на МКС відправлялися тільки астронавти від державних космічних агентств. Але незабаром це зможуть зробити й приватні особи.

Учасниками першої приватної місії AX-1 на МКС стануть:

  • командир: віцепрезидент Axiom Space Майкл Лопес-Алегріа (як колишній астронавт НАСА, він провів у космосі вже понад 250 днів);
  • помічник командира: колишня астронавтка НАСА Пеггі Уїтсон;
  • пілот: американський підприємець Ларрі Коннор;
  • помічник пілота: підприємець і пілот Джон Шоффнер;
  • інші члени екіпажу: канадський інвестор Марк Петі та ізраїльський інвестор Ейтон Стіббе.

AX-1 полетить на ракеті Falcon 9, а команда розміститься в капсулі Crew Dragon від SpaceX.

Члени екіпажу AX1 проведуть ряд наукових експериментів в космосі на борту МКС.

  • За даними Washington Post, Коннор буде працювати над дослідницькими проєктами у співпраці з Клінікою Майо і клінікою Клівленда. Підприємець також збирається проводити уроки для учнів зі школи Dayton Early College Academy.
  • Повідомляється також, що Петі співпрацює з Канадським космічним агентством і Montreal Children’s Hospital, щоб вибрати дослідні проєкти в галузі охорони здоров’я, які можна провести в космосі.
  • Стіббе планує виконувати наукові експерименти у співпраці з ізраїльськими дослідниками, а також проводити навчальні заходи для ізраїльської молоді.
    Згідно з планом, місія AX-1 буде запущена не раніше січня 2022 року.

Місячна туристична місія #dearMoon Юсаку Маєдзави

Проєкт #dearMoon належить японському мільярдеру Юсаку Маєдзаві. За даними Forbes, він володіє статком розміром $2,1 млрд. У рамках місії Маєдзава і його команда облетять навколо Місяця.

На цей час імена інших членів екіпажу ще не оголошені. Як колекціонер предметів мистецтва, Маєдзава хоче вирушити на Місяць з представниками творчих професій. За його словами, для членів екіпажу #dearMoon поїздка стане творчим натхненням, а отримані роботи будуть представлені на виставці на Землі.

За даними сайту місії, мільярдера будуть супроводжувати художник, музикант, режисер і дизайнер одягу. Маєдзава вже зробив пропозицію режисерові Дем’єну Шазеллу під час інтерв’ю з приводу виходу його фільму «Людина на Місяці» у 2018 році. Режисер був вражений такою пропозицією і пообіцяв обговорити його з дружиною, але його участь все ще не підтверджено. За даними звітів, Маєдзава також, мабуть, збирався запросити свою дівчину, але ця ідея вже відкинута.

Завдяки співпраці з SpaceX, мільярдер стане першим приватним туристом, який здійснить політ навколо Місяця. Сума угоди не розкривається. У місії #dearMoon буде залучений корабель Starship і його ракета-носій Super Heavy Rocket.

Запуск планується на 2023 рік. Точні терміни залежать від процесу розробки самого корабля Starship. На цей час він все ще знаходиться на стадії тестування.

Space Hero — реаліті-шоу в космосі

Компанія Space Hero планує запустити однойменне телевізійне шоу, переможець якого отримає можливість полетіти на МКС. За даними компанії, учасниками стануть звичайні люди, які захоплені космосом, але не мають належної підготовки для польоту. На сторінці компанії в Instagram є інформація про те, як подати заявку на участь.

За повідомленнями, переможець Space Hero отримає місце серед екіпажу, який відправиться на МКС у 2023 році. Імовірно, політ пройде на борту ракети Falcon 9 від SpaceX, але це ще не підтверджено.

За даними Deadline, переможець шоу повинен пройти ряд випробувань, які перевірять його фізичні, розумові та емоційні здібності. Глядачі з усього світу будуть голосувати за улюблених учасників.

Голова компанії Space Hero Марті Помпадур заявив, що головною метою реаліті-шоу стане переосмислення індустрії через створення багатоканального досвіду, який пропонує найбільший приз для найбільшої аудиторії. Призом, мабуть, стане 10-денне перебування на МКС. За даними звіту, компанія веде переговори з НАСА про проведення невеликого навчання під час поїздки.

Згідно з інформацією з офіційних облікових записів компанії, шоу Space Hero стартує у 2021 році. Точна дата ще не визначена. Якщо рейтинги збережуться, то переможець, ймовірно, відправиться на станцію у 2023 році.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Inverse

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році