SpaceX відправить в космос звичайних людей вже в 2021 році. Як стати першим космічним туристом?

В кінці 2021 року компанія SpaceX відправить на орбіту Землі звичайних людей, які не проходили спеціальну підготовку в аерокосмічному агентстві NASA. Для польоту буде використаний космічний корабель Crew Dragon, який у 2020 році успішно відправив двох американських астронавтів на Міжнародну космічну станцію. Нова місія була створена на замовлення бізнесмена Джареда Айзекмана (Jared Isaacman), який полетить сам і візьме з собою ще трьох людей. Ім’я другого пасажира поки тримається в секреті, але він є представником однієї з благодійних лікарень американського штату Теннессі. Третє і четверте місце всередині корабля Crew Dragon ще не зайняті, але практично у кожної людини є шанс сісти на одне з них. Вільні місця будуть розіграні в рамках двох конкурсів, про яких і піде мова в цій статті. Щоб перемогти в конкурсі потрібна удача і дещо ще…

Космічний туризм на Crew Dragon

Про місію Inspiration4 було розказано на офіційному сайті SpaceX. Вона була організована на замовлення засновника компанії Shift4 Payments Джареда Айзекмана і представників дитячої лікарні святого Юди в місті Мемфіс, штат Теннессі. Організатори місії займуть два місця всередині космічного корабля Crew Dragon. Решту місць вони готові безкоштовно віддати двом випадковим людям, які візьмуть участь в їх конкурсі. Щоб спробувати удачу і посісти третє місце на кораблі, необхідно зареєструватися на сайті Inspiration4, пожертвувавши лікарні святого Юди від 10 доларів і вище. Четверте місце розігрується в рамках аналогічного конкурсу на приналежному Джаредові Айзекмену сайті Shift4Shop. Судячи з усього, переможці будуть визначені випадковим чином.

Але для перемоги на конкурсі важлива не тільки удача. Річ у тому, що політ на земну орбіту може витримати далеко не кожна людина. Пасажири SpaceX не проходитимуть тривалу підготовку на космічних тренажерах NASA. Учасники пройдуть медичний огляд, фізичну підготовку та інструктаж, але долати весь довгий шлях становлення астронавтами вони явно не стануть. Тому, щоб компанія SpaceX раптово не відмовила в польоті, потрібно переконатися у відповідності деяким вимогам. До польоту будуть допущені тільки люди зростом до 198 сантиметрів і масою тіла не більше 113,4 кілограма. Додатково до цього, дуже важлива психологічна готовність до польоту.

Джаред Айзекман всередині космічного корабля Crew Dragon

Найлегше під час польоту буде тільки самому Айзекману. Річ у тому, що у нього вже є великий досвід управління літаками, в тому числі й винищувачами. Більш того, в його розпорядженні є власний винищувач МіГ-29. А у 2009 році він здійснив кругосвітній переліт на легкомоторному літаку за рекордно короткий час. Загалом, життя у бізнесмена досить яскраве і він звик до екстремальних умов. А ось співробітнику американської лікарні та двом іншим пасажирам доведеться потрудитися, щоб відчути всю красу космічного польоту.

Що очікувати від SpaceX в майбутньому?

Політ буде здійснений в четвертому кварталі 2021 року, тобто в жовтні-грудні. Тривалість польоту поки невідома, але глава SpaceX Ілон Маск вважає, що місія триватиме від 2 до 4 днів. При цьому політ цілком може бути продовжений за бажанням замовника. Звідки саме буде здійснено запуск і чи зможуть пасажири Crew Dragon побувати всередині Міжнародної космічної станції, поки невідомо.

А поки всім охочим випробувати удачу рекомендується швидше жертвувати гроші лікарні та реєструватися в конкурсі. Судячи за таймером на офіційному сайті, до вибору переможців залишилося менш як місяць. Терміни проведення конкурсу дуже короткі тому, що після визначення пасажирського складу їх потрібно перевірити на відповідність вимогам і підготувати до польоту. В рамках тестів будуть відтворюватися різні ситуації, які можуть виникнути під час польоту. Пасажирам важливо знати, що потрібно робити в тих чи інших випадках.

В майбутньому SpaceX готує багато чого цікавого. Наприклад, у 2023 році в космос полетить японський мільярдер Юсаку Маєдзава. З собою він візьме кілька діячів мистецтва і дівчину, яку вибере в рамках реаліті-шоу Full Moon Lovers. Щоб стати супутницею багатія, потрібно бути старше 20 років, мати позитивний погляд на світ і цікавитися космічними подорожами.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: SpaceX

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році