Про плани Тома Круза зняти фільм в космосі та наскільки їх реально реалізувати

Чутки про те, що Том Круз збирається знімати кіно в космосі, з’являлися неодноразово. Цього разу інформацію підтвердив глава NASA Джим Брайденстайн. Ми дізналися, як творці фільму планують справлятися з технічними складнощами і яку роль в їх подоланні зіграє Space X.

В останні роки в ЗМІ кілька разів з’являлися матеріали про космічні плани актора. Британські таблоїди навіть стверджували, що Круз готувався до польоту на космічному шатлі й міг загинути на борту «Колумбії» у 2003 році, але NASA спростувало цю інформацію.

У 2018 році почалася поширюватися чутка, що наступний випуск франшизи Круза «Місія нездійсненна» буде знятий в космосі. Режисер Крістофер МакКуоррі швидко дав зрозуміти, що це не більше ніж чутки. Сам актор пояснював, що з таким фільмом виникло б багато складнощів: «Як доставити туди необхідне обладнання? Зняти потрібну послідовність кадрів? І навіть якщо уявити, що ми впоралися з усіма технічними труднощами — як вписати це в сценарій?»

«Ще не час», — сказав Круз в інтерв’ю Collider в серпні 2018 року. Але схоже, два роки по тому актор змінив свою думку.

Нещодавно у виданні Deadline вийшов черговий матеріал про можливі зйомки фільму в космосі. І на відміну від попередніх ситуацій, інформацію підтвердив глава NASA Джим Брайденстайн (Jim Bridenstine). На наступний день після виходу статті в Deadline він опублікував твіт: «NASA рада працювати з Томом Крузом над фільмом на борту Міжнародної космічної станції!».

Що ж змінилося з 2018 року? Можливо, нинішній оптимізм команди пов’язаний з успіхом космічного проєкту Ілона Маска. 30 травня SpaceX відправила на МКС свою першу команду — астронавтів Дугласа Херлі та Роберта Бенке. І хоча основною метою запуску було продемонструвати NASA, що Crew Dragon здатний успішно доставляти астронавтів на орбіту Землі й назад, ця подія також стала початком нової ери комерційних польотів в космос.

«NASA не хоче бути власником і оператором обладнання, також ми не хочемо бути єдиним клієнтом, — заявив Брайденстайн після історичного запуску SpaceX. — Ми вважаємо за краще, щоб SpaceX й інші компанії залучали нових клієнтів — не з NASA».

І Голлівуд якраз підходить під це визначення.

Космічний туризм

Білий дім доручив NASA повернути астронавтів на Місяць до 2024 року. Щоб звільнити ресурси на реалізацію цього проєкту, агентство вирішило передати проєкти на навколоземній орбіті комерційним партнерам. У червні 2019 року агенство оголосило, що зробить космічну станцію доступною для комерційних проєктів і «буде просувати ці можливості, як ніколи раніше».

«Приватні астронавти зможуть відправлятися на космічну станцію на американських кораблях, а компанії будуть отримувати пов’язаний з цим прибуток», — заявив тодішній CFO NASA Джефф Девіт (Jeff DeWit).

Сім місяців по тому агентство вступило в переговори з компанією Axiom Space з Х’юстона про приєднання нового модуля до станції. Компанія під керівництвом Майкла Суффредіні (Michael Suffredini), який відповідав за роботу NASA на МКС з 2005 по 2015 роки, планує запустити сегмент Axiom у 2024 році. До цього компанія збирається відправляти клієнтів на станцію на космічному кораблі SpaceX Crew Dragon. Перша місія з трьома пасажирами, включаючи досвідченого астронавта в якості гіда, запланована на осінь 2021 року.

Після запуску SpaceX Demo-2 «всі починають замислюватися, хто наступний у черзі», розповів Суффредіні агентству Associated Press.

Axiom офіційно не повідомляла про спільну роботу з Крузом, але Брайденстайн підтвердив причетність компанії до проєкту у випуску подкасту Off-Nominal від 15 червня.

Детальніше про проєкт

Через місяць після появи перших повідомлень про плани Круза стало відомо ще кілька деталей нового проєкту. По-перше, Deadline повідомило, що вже відомий режисер майбутнього фільму — їм стане Даг Лайман (Doug Liman): «Лайман планує працювати з Томом Крузом над пригодницьким бойовиком. У проєкті також залучені Space X Ілона Маска і NASA».

Лайман («Ідентифікація Борна», «Містер і місіс Сміт») вже працював з Крузом над фільмами «Зроблено в Америці» і «Грань майбутнього». За інформацією Deadline, у нього вже готовий перша чернетка сценарію. На цю мить і Лайман, і Круз зайняті в інших проєктах — останній знімається у МакКуоррі (Christopher McQuarrie) в черговому епізоді «Місії».

На цей час невідомо, яка студія візьметься за реалізацію проєкту, терміни також не називаються. Викликає великі питання і бюджет. Повідомляється, що вартість квитка на Crew Dragon становить $55 млн без врахування перевезення кінокамер та іншого обладнання для знімання. Фільмування на борту космічної станції теж будуть коштувати недешево. Після оголошення про плани комерціалізації комплексу NASA опублікувала детальний прайс, згідно з яким вартість простого доступу на орбіту і роботи на ній може перевищувати $178 млн. Для порівняння, ця сума повністю покриває бюджет фільму «Місія нездійсненна: Наслідки» 2018 року.

Мрії про небо

Deadline заявив, що Круз і Лайман планують відправитися на космічну станцію самостійно, але поки невідомо, чи вдасться їм це. Як мінімум, їм доведеться пройти перевірку фізичного стану.

Що стосується психологічної готовності до роботи в космосі, як мінімум один астронавт вважає, що Круз може впоратися із завданням.

«Він справжній професіонал», — вважає Скотт Альтман (Scott Altman), який до космічних польотів з NASA був одним з чотирьох пілотів F-14 «Tomcat», відібраних ВМС США для участі в зніманні фільму «Топ Ган: Меверік». Круз сидів за спиною Альтмана під час виконання трюків у повітрі.

«Я був вражений його підходом до справи. Він поводився уважно і шанобливо і ставився до польоту дуже серйозно. Я помітив його непідробний інтерес до авіації», — розповів Альтман.

Том Круз в костюмі Advanced Crew Escape Suit (ACES). На фото (зліва направо): астронавт Чарлі Прекурт, Білл Тодд, Шерон МакДугл, Том Круз і Джордж Бріттінг. Фото: NASA

Зйомки в космосі

У деяких статтях проєкт Круза описується як «перший фільм, який буде знятий в космосі». Але є й інші проєкти, які можуть претендувати на цей статус.

У 1984 році широкоформатна кінокамера була використана для фільмування 11-ї місії космічного човника NASA. Продюсер і режисер залишилися на Землі, а роль кінематографістів взяли на себе астронавти. Для фільмування 37-хвилинного епізоду The Dream Is Alive (1985) камери IMAX довелося залучити в трьох місіях.

Камери IMAX супроводжували більшу частину польотів космічних шатлів. У більш пізніх місіях астронавти знімали сцени в 3D і використовували цифрові камери високої чіткості. Вийшло ще п’ять фільмів IMAX зі сценами з космосу.

За словами Альтмана, який працював над документальним фільмом IMAX Hubble 3D (2010), зі фільмуванням на борту космічного корабля пов’язані ряд унікальних проблем.

«Освітлення змінюється дуже часто, і це сильно ускладнює знімальний процес. Якщо ви не встигли зняти сцену при сонячному освітленні, потрібно чекати ще 45 хвилин, поки станція пролетить через темну частину орбіти», — пояснює він.

Ще одна складність — обмежений простір на борту шаттла (на Crew Dragon місця ще менше). Зате на космічній станції місця достатньо, зазначає Альтман.

«МКС сильно збільшилась за останні роки, — пояснює він. — Можна працювати над фільмом в одному з приміщень, не заважаючи роботі екіпажу».

Круз має уявлення про розміри станції — він озвучував документальний IMAX-фільм «Космічна станція 3D»: «Одного разу ви теж можете опинитися на МКС. Можливо, ви будете інженером, винаходити нову технологію, або екологом, що вивчають Землю».

Можливо, сам актор стане автором першого художнього ігрового фільму, знятого в космосі.

Дотримуватися сценарію

В Альтмана і його колег, які працювали над фільмами про космос для IMAX, не було сценарію: їм поставили завдання фіксувати події, що відбуваються. Спроба розповісти історію, як запланували Круз і Лайман, — це наступний рівень складності.

«У 2008 році я знімав перший ігровий фільм в космосі, — розповів Річард Герріот (Richard Garriott) в інтерв’ю KTBC. — Мій друг, письменник Трейсі Хикман, написав сценарій, за яким ми з іншими учасниками команди зняли та змонтували фільм, прем’єра якого також відбулася на космічній станції».

Семихвилинний фільм Apogee of Fear Герріота був створений під час його приватного польоту на космічну станцію, організованого компанією Space Adventures.

Щоб спростити виробництво фільму, Герріот написав для акторів спеціальні шпаргалки з репліками та знімав сцени в тому ж порядку, в якому вони з’являлися у фільмі. Це рідко відбувається при фільмуванні кіно у звичайних умовах.

«Знімати фільм і управляти камерою в космосі дуже складно через інерцію, — пояснює Герріот. — Акторам складно залишатися в одному положенні через закони Ньютона. Почавши рухатися, дуже складно зупинитися».

Щонайменше ще один розповідний фільм був знятий в умовах мікрогравітації — правда, вже не в космосі. «Аполлон-13» з Томом Хенксом, Біллом Пекстон і Кевіном Беконом в головних ролях був знятий на борту літака KC-135, який зазвичай використовується для навчання астронавтів.

Актори та знімальна група могли поміняти положення і підготуватися до наступної сцени, використовуючи 30-секундні перерви між періодами невагомості.

Приклад що надихає

Після виходу фільму «Кращий стрілець» в 1986 році кількість призовників військово-морського флоту США виросла на 500%. Брайденстайн сподівається, що фільм Круза про космос може викликати схожий ефект.

«Я вчився в початковій школі, коли вийшов «Кращий стрілець». Подивившись цей фільм, я зрозумів, що хочу стати пілотом ВМС. Так і вийшло, — розповів директор NASA і колишній військово-морський льотчик напередодні запуску корабля SpaceX. — Якщо Том Круз зміг заразити дитину мрією про небо, чому б не спробувати зробити те ж саме з космосом? Хто знає, може, серед глядачів фільму виявиться наступний Ілон Маск?»

«Скафандри, подорожі на космічних кораблях, вихід на орбіту, польоти на Місяць і Марс — все це дійсно може змусити дітей мріяти про космос», — вважає Маск, який у своєму твіттері назвав новий проєкт Круза «дуже веселим».

Альтман теж бачить цей потенціал: «Фільми з участю таких знаменитих акторів, як Том Круз, привертають увагу людей. Це відмінний спосіб змусити глядачів задуматися про щось важливе і надихнути їх на нові звершення. Нехай тільки одиниці стануть космонавтами або відправляться на МКС, але величезна кількість людей надихнуться досягненнями людської цивілізації».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Arstechnica

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році