Космічний корабель Virgin Galactic піднявся на висоту 90 кілометрів

Компанія Virgin Galactic провела перше за два роки велике випробування космічного корабля VSS Unity. Апарат був доставлений на висоту понад 13 тисяч метрів на літаку-носії, після чого самостійно піднявся на 90 кілометрів й повернувся на Землю. За словами генерального директора Virgin Galactic Річарда Бренсона (Richard Branson), успішний політ довів безпеку космічного корабля і вже зовсім скоро їх клієнти зможуть відправитися в подорож за межі Землі. Також в ході тестового польоту апарат доставив в космос дослідницьке обладнання NASA і зібрав дані, необхідні для отримання ліцензії на надання послуг з космічного туризму. Під час випробування всередині салону знаходилися два пілоти, а в наступних польотах поряд з ними виявляться деякі співробітники компанії й сам Річард Бренсон. Після цього в космічний туризм відправляться 600 осіб, які забронювали собі місця за 250 тисяч доларів кілька років тому. Розповідаємо, як пройшов політ і наскільки важливу роль він відіграє у розвитку Virgin Galactic.

Космічний корабель VSS Unity

Літальний апарат VSS Unity був представлений у 2016 році. Його не можна вважати космічним кораблем в прямому сенсі цього слова. Він швидше є космопланом — орбітальним літаком, що не злітає вище 100 кілометрів. На жаль, точні технічні характеристики апарату не оприлюднені, але є кілька цікавих фактів. Наприклад, назву «Unity» було запропоновано британським фізиком Стівеном Хокінгом, за що компанія зобразила його очі на логотипі зовні корабля. Перші два випробувальних польотів відбулися в кінці 2018 і початку 2019 року. Третє випробування планувалося провести в лютому, але тест виявився успішним тільки наполовину — при поверненні на Землю двигун VSS Unity перестав працювати.

Третій політ космічного корабля VSS Unity

Повторна спроба зльоту була зроблена 22 травня о 17:35 за київським часом. Стартовим майданчиком став космодром «Америка» в штаті Нью-Мексико. Для підйому корабля VSS Unity в повітря був використаний літак-носій VMS Eve. Після того, як корабель відстикувався від ракети пілоти Сі Джей Стеркоу (CJ Sturckow) і Дейв Маккей (Dave Mackay), що знаходилися в кабіні запустили двигун і вимкнули його через кілька хвилин. Залишати його включеним і витрачати паливо було б нерозумно -— створеного імпульсу цілком вистачило, щоб досягти космосу.

Космічний корабель VSS Unity зміг розігнатися до 3 675 кілометрів на годину і піднятися на висоту 90 кілометрів. На все це пішло приблизно година, і о 18:30 за київським часом апарат розвернувся і повернувся в земну атмосферу. В кінцевому підсумку він приземлився на тій же злітно-посадковій смузі, звідки був здійснений зліт.

Варто зазначити, що даний політ важко назвати «космічним». Міжнародна авіаційна федерація встановила, що космос починається на висоті 100 кілометрів, тобто кораблю VSS Unity не вистачило якихось 10 кілометрів. І вже точно нікому не варто представляти цей політ як подорож серед зірок — до цього науці ще далеко.

Майбутні польоти VSS Unity

У травні 2021 року Virgin Galactic оголосила, що на цей рік вона запланувала ще чотири польоти корабля VSS Unity. У них візьмуть участь два пілоти й кілька співробітників компанії. Серед перших космічних туристів виявиться і Річард Бренсон, який збирається злітати в космос вже давно. Своїм прикладом він хоче показати світу, що створений ними апарат VSS Unity повністю готовий до комерційних запусків. Правда для відряджання в космос інших людей, компанії необхідно отримати відповідну ліцензію від Федерального управління цивільної авіації США (FAA). У цій справі компанії здорово допоможуть дані, зібрані в ході описаного випробування.

Перший туристичний політ на кораблі VSS Unity повинен був пройти в середині 2020 року. Однак замість цього компанія лише показала інтер’єр апарату, який оснащений всіма зручностями для спостереження за Землею з орбіти. Наприклад, там є кілька камер, які будуть знімати туристів під час польоту, щоб в кінці вийшов гарний фільм. Подивитися на зображення інтер’єру VSS Unity можна в цій статті.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Virgin Galactic

Читайте также:

22 технології, за якими варто стежити у 2022 році

Браунсвілл, у нас проблеми. Або як живе місто, яке знаходиться поруч зі SpaceX

Засновник Amazon Джеф Безос успішно злітав в космос. Хроніка подій

Глава Virgin Galactic Річард Бренсон полетить в космос. Де і коли дивитися трансляцію?