SpaceX назвала імена людей, які першими відправляться в космічну подорож

У лютому 2021 року стало відомо, що зовсім скоро компанія SpaceX відправить на орбіту Землі перших космічних туристів. Місія Inspiration 4 була розроблена спільно з бізнесменом Джаредом Айзекманом (Jared Isaacman) і створена з метою благодійності. Щоб стати одним з учасників місії, охочим потрібно було пожертвувати гроші лікарні святого Юди в місті Мемфіс, штат Теннессі. Конкурс нарешті завершився і стали відомі імена чотирьох людей, які вже у вересні поточного року відправляться в космічну подорож. Вони проведуть на орбіті нашої планети кілька днів, але перед цим пройдуть підготовку, яка триватиме кілька місяців. Серед членів екіпажу космічного корабля Crew Dragon є сам Джаред Айзекман, співробітниця лікарні святого Юди, досвідчений льотчик-випробувач і 51-річний педагог. Детальніше у статті.

Перші космічні туристи SpaceX

Джаред Айзекман

Бізнесмен Джаред Айзекман є главою компанії Shift 4 Payments. Ця компанія була заснована в 1999 році та займається обробкою платежів. На момент створення компанії підприємцю було всього лише 16, а зараз Джаред Айзекману 38 років. Заснована ним організація вже досить велика та обробляє платежі 200 000 компаній, що працюють у сфері роздрібної торгівлі та розваг.

Хейлі Арсено

Співробітницю лікарні святого Юди звуть Хейлі Арсено (Hayley Arceneaux) і їй 29 років. У дитинстві вона пережила видалення тазостегнової кістки. Вона стане наймолодшою ​​американкою, яка коли-небудь літала в космос. Також дівчину можна буде вважати першою людиною на орбіті, яка носить протез.

Кріс Семброскі

Третім членом екіпажу космічного корабля Crew Dragon стане 41-річний Кріс Семброскі (Chris Sembroski). Він є ветераном ВПС США і на цей час працює на авіакомпанію Lockheed Martin. Близько 20 років тому він вже працював в таборі космічної підготовки, так що політ в космос для нього буде не в новинку.

Сіан Проктор

Четверта людина, яка у вересні відправиться в космос — це 51-річна Сіан Проктор (Sian Proctor). Своє життя вона присвятила педагогіці та підприємництву, а також проходила навчання пілотажу. Однак, на відміну від Кріса Сембовскі, раніше жінка не мала нічого спільного з космосом.

Підготовка до подорожі в космосі

Протягом наступних шести місяців група цих людей буде проходити підготовку до польоту. Запуск космічного корабля Crew Dragon з першими космічними туристами SpaceX планується провести вже в вересні 2021 року. Важливо відзначити, що апарат Crew Dragon буде не новим — компанія довірить життя людей вже використаному раніше кораблю. Може, воно й на краще, бо він вже явно перевірений і ніяких серйозних несправностей в ньому бути не повинно.

Екіпаж корабля проведе на орбіті кілька діб, але точна кількість днів поки невідома. Вони летітимуть на висоті 539 кілометрів над поверхнею Землі, тобто розташуються вище Міжнародної космічної станції. Для порівняння, МКС на цей час знаходиться на висоті 408 кілометрів.

Варто відзначити, що раніше запуск місії Inspiration 4 був намічений на жовтень-грудень. Ілон Маск говорив, що тривалість польоту складе від 2 до 4 днів. Але при цьому він не заперечував, що місію можна буде продовжити за бажанням замовника. Тепер же дата запуску більш точна і намічена на вересень. Питання залишаються тільки до тривалості польоту.

Сумнівів у тому, що двома членами екіпажу стануть Джаред Айзекман і Хейлі Ансеро не виникало — творець місії та співробітниця лікарні заздалегідь були визначені як учасники. А ось Кріс Семброскі та Сіан Проктор великі щасливчики. За даними видання Today, в конкурсі за місце на кораблі взяло участь понад 70 000 осіб. І саме ці два учасники виявилися переможцями.

Цікавий факт: завдяки проведеним конкурсом, лікарня святого Юди залучила понад 15 мільйонів доларів. І це не рахуючи того, що раніше Джаред Айзекмана пожертвував їй 100 мільйонів доларів. Лікарня святого Юди займається лікуванням дитячих хвороб.

Здається, ми стоїмо на порозі космічних подорожей. Крім компанії SpaceX, послуги космічного туризму пропонує компанія Virgin Galactic. Нещодавно вона представила новий космоплан VSS Imagine, всередині якого можуть поміститися шість пасажирів і два пілоти.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The New York Times

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році