Що означає RGB і чому ці три літери асоціюються з технікою?

Барвисте підсвічування можна зустріти практично у всіх комп’ютерних комплектуючих, проте воно не несе ніякої користі, крім естетичної привабливості. Розбираємося, що таке RGB-підсвічування і чому воно таке популярне.

RGB розшифровується як red, green and blue. Це адитивна кольорова модель, яка відтворює широкий спектр кольорів шляхом комбінування червоного, зеленого і синього світла різної інтенсивності.

RGB — це основа для багатьох пристроїв виведення з кольоровими дисплеями, комп’ютерних моніторів, телевізорів і дисплеїв на мобільних телефонах. Для кожного пікселя на моніторі комп’ютер визначає правильне поєднання червоного, зеленого і синього кольорів. Ось чому багато програм дозволяють вибирати колір з точки зору змішування відтінків RGB.

Однак, коли комп’ютерні ентузіасти кажуть про RGB, вони зазвичай мають на увазі декоративне підсвічування. Воно присутнє в комплектуючих і периферійних пристроях для ПК, наприклад картах пам’яті, охолоджуючих вентиляторах, клавіатурах і навушниках. Вони зазвичай використовують колірну модель RGB для створення світлових ефектів і поліпшення естетики робочого столу.

Комплектуючі RGB

Комп’ютерне обладнання з RGB-підсвічуванням особливо популярно серед геймерів і комп’ютерних ентузіастів, багато з яких публікують свої незвичайні збірки в мережі. Тому виробники вирішили, що цей елемент може підвищити продажі товарів.

Багато високопродуктивних комп’ютерних компонентів та периферійних пристроїв мають RGB-підсвічування, при цьому деякі компанії стягують додаткову плату за такі продукти. Навіть дорогі ігрові ноутбуки часто поставляються з підсвічуванням.

Ось список деяких компонентів, які можна придбати зі світловими елементами:

  • карти пам’яті,
  • материнські плати,
  • графічні карти,
  • вентилятори та охолоджуючі пристрої,
  • жорсткі диски,
  • блоки живлення,
  • корпуси,
  • клавіатури,
  • миші та килимки,
  • навушники та колонки,
  • монітори.

Крім того, у продажу можна знайти найрізноманітніші стрічки та освітлювальні прилади, що дозволяють самостійно оформляти робоче місце. Зазвичай вони розміщуються всередині корпусу ПК або по периметру столу.

Компоненти з підсвічуванням не додають продуктивності в порівнянні зі своїми стандартними аналогами. Однак RGB став настільки популярний, що збірки без нього часто вважаються більш економічно виправданими.

Як працює RGB

Загальна особливість пристроїв з RGB-підсвічуванням — це можливість управління. Деякі виробники надають контролер, який можна використовувати з кількома різними пристроями та регулювати їх колір, яскравість і ефект мерехтіння.

У багатьох материнських платах сучасних виробників, таких як MSI, Asus і Asrock, є роз’єм RGB header. До нього необхідно підключати пристрої RGB або контролер. А спеціальна програма від виробника дозволяє управляти різними підключеними пристроями, створювати ефекти, налаштовувати кольори і синхронізувати їх між пристроями.

Існує два типи роз’ємів:

  • адресні, вони дозволяють управляти кожним світлодіодом індивідуально,
  • неадресні, вони не дозволяють здійснювати точне управління підсвічуванням.

Кожен пристрій необхідно підключати до відповідного роз’єму.

Деякі компоненти дозволяють управляти ефектами RGB прямо з пристрою або за допомогою спеціального програмного забезпечення. У деяких клавіатурах клавіші можна використовувати для вибору ефектів або навіть встановлювати кольори для кожної окремої кнопки.

Популярність

Головна причина популярності технології RGB — це естетична привабливість. RGB-підсвічування зараз міцно асоціюються з геймерським пристроями, і саме тому компанії продовжують активно виготовляти та просувати такі продукти.

У певному сенсі наявність підсвічування може бути ознакою якості. Зараз багато корпусів для ПК мають прозорі бічні панелі. RGB-підсвічування встановлюється також для того, щоб привернути увагу до якісних компонентів комп’ютера.

У мережі RGB також став чимось на зразок мема. Багато користувачів в соцмережах часто жартома називають RGB барометром продуктивності.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: How-To Geek

Читайте также:

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

Як відеоігри допомагають знайти роботу

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

Дискети: як і чому вони все ще живі