Супутники Maxar, що ми про них знаємо

Maxar Technologies — американська компанія яка спеціалізується на виробництві супутників зв’язку і спостереження за Землею. З початку війни знімки українських міст з супутників компанії регулярно з’являються в світових медіа. Вони демонструють пересування російських військ, руйнування будівель, а іноді, і звірства окупантів. Як, наприклад, фотографії братської могили для цивільних в Бучі. Одна з компаній, яка утворила Maxar навіть співпрацювала з Україною щодо запуску супутника «Либідь», однак справа закінчилася судом.

Чим займається Maxar

Юридично Maxar Technologies з’явилася в 2017 році після злиття двох компаній MacDonald, Dettwiler and Associates з Канади та DigitalGlobe з США. У 2020 році канадська частина знову стала окремою компанією, але штаб-квартира Maxar залишилася в США у місті Вестмінстер, Колорадо. DigitalGlobe, з якої почалася Maxar, веде бізнес із супутникової зйомки ще з 90-их років.

Maxar співпрацює з інноваційними компаніями та понад 50 урядами. Компанія займається моніторингом, забезпечує широкосмуговий зв’язок і просування космічних операцій за допомогою власної інфраструктури. Maxar Technologies також проектує та виготовляє супутники і компоненти космічних апаратів для зв’язку. Прямо зараз на орбіті Землі близько 90 супутників компанії.

Компанія забезпечує 90% основної геопросторової розвідки, яка використовується урядом США для національної безпеки. Знімки Maxar могли бути частиною інформації, на яку посилаються американські урядовці, коли попереджали про підготовку вторгнення РФ.

Maxar виконує величезну кількість задач для різних клієнтів. Деталі більшої частини з них не розголошують. Наприклад, не зовсім зрозуміло що саме передбачає глобальний моніторинг змін, про який компанія розповідає на сайті.

Загалом в архіві компанії 125 петабайтів супутникових знімків. Їх використовують для створення цифрових карт. Можливо одна з таких працює у вашому навігаторі. За даними Maxar, 3,8 млрд людей щомісяця взаємодіє з їхніми технологіями.

Знімки російських військ та вторгнення

Більшість українців дізналися про Maxar з початком окупації. Ще 20 лютого The New York Times опублікували знімки російських військ, які почали рух від білоруських полігонів до кордону з Україною. Більшість фото зроблені в районі Бєлгорода, за 40 км від кордону. Окрім руху транспортних засобів супутники зафіксували новий майданчик для посадки гелікоптерів.

Найвідоміший знімок, який зробив супутник компанії щодо війни з РФ — це Драматичний театр в Маріуполі, поряд з яким написано слово «Діти». Business Insider опублікував колаж пошкодженого та зруйнованого театру, який розійшовся в медіа. Супутникові знімки показали світу масштаби російських воєнних злочинів.

Інші фотографії підтвердили вивезення людей з Маріуполя на територію РФ, докази про розстріли мешканців в Бучі та Ірпені та перегрупування російських військ поблизу Харкова. Більшість супутникових фото, які публікують українські медіа належить Maxar.

Супутники також знімали військові конфлікти в Афганістані та Сирії. Для прикладу фото в серпні 2021 року, де тисячі людей зібралися біля аеропорту в Кабулі і на злітно-посадковій смузі. Тоді Пентагон ухвалив рішення про перекидання до Афганістану ще 1 000 військових.

Для чого це

Даніель Яблонський, президент і генеральний директор Maxar, заявив про співпрацю з світовими медіа, для «збільшення прозорості». Так з’явилась програма Maxar News Bureau, мета якої — боротьба з дезінформацією.

Реальною ціллю компанії може бути реклама власних послуг.

«Події в Україні та глобальні наслідки створюють можливість для нових космічних компаній зі спостереження Землі продемонструвати себе», – коментує Скот Херман, генеральний директор Cognitive Spac, для видання Space News.

Компанії, які займаються моніторингом та супутниковими знімками і фінансуються з венчурних фондів, готові доносити цінність космічних даних. За даними Reportlinker, об’єм цієї індустрії може зрости з $9 млрд до $37 млрд в найближчі чотири роки.

Саме тому Maxar готова надавати власні знімки безкоштовно для деяких ЗМІ. Як результат, після початку вторгнення та регулярних згадок в ЗМІ, акції компанії зросли на 35%, а прибуток від знімків Землі зріс на 10%.

Судовий процес Maxar з Україною

У 2017 році компанія MacDonald, Dettwiler and Associates (MDA), яка пізніше стала Maxar, опинилася в центрі скандалу через запуск українського супутника «Либідь». Компанія, яку пов’язують з Михайлом Гріншпоном Briklin Limited і яка отримувала кошти від канадської MDA, мала перераховувати їх українському підряднику — «Південмашу».

Частину отриманих грошей Briklin Limited дійсно перерахувала, проте $8,2 млн українське підприємство так і не отримало. Саме їх кілька років бракувало для створення ракети-носія і завершення проекту «Либідь».

Судовий процес у Лондонському арбітражі розпочався у 2018 році. Україна вимагає від MDA повернути гроші, отримані цією фірмою за контрактом, — за них Україна досі виплачує кредит Канаді.

У квітні 2022 року голова Державного космічного агентства України Володимир Тафтай повідомив, що судова тяганина триває досі. Судовий процес відбувається за участю канадської компанії, яка співпрацювала з РФ під час виробництва супутника та мала вивести його на орбіту. Однак, прямих відносин між Україною та РФ немає.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: AIN

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет