Чому при виборі гаджетів важливо звертати увагу на версію Bluetooth?

При виборі смартфона мало хто приділяє увагу такій дрібниці, як версія Bluetooth. А, тим часом саме вона відіграє величезну роль у тому, наскільки якісну музику ви слухатимете, наскільки далеко зможете відійти від джерела звуку та які можливості бездротової передачі звуку вам будуть доступні.

Які версії Bluetooth існують

Ми не згадуватимемо версії Bluetooth нижче 4.0, оскільки вони просто не зустрічаються в наявних на ринку у наш час смартфонах, а краще зупинимося на актуальних технологіях, з якими може зіткнутися будь-який користувач.

  • Bluetooth 4.0 пропонує швидкість передачі даних до 1 Мбіт/с і має радіус дії до 100 метрів (насправді до 50 метрів на вулиці та до 10 метрів у приміщенні). Саме в цій версії Bluetooth з’явилася підтримка технології Low Energy, що зуміла значно знизити енергоспоживання гаджетів, що її використовують.
  • Bluetooth 4.1 принесла з собою сумісність з LTE-мережами та усунула перешкоди, які вони викликають.
  • Bluetooth 4.2 не найважливіше покращення технології, в основному зосереджене на конфіденційності.
  • Bluetooth 5.0 масштабне оновлення, що вдвічі збільшило швидкість передачі даних і в чотири рази радіус дії. Помітно покращилася й робота режиму з низьким енергоспоживанням (LE). Найголовніше ж у тому, що саме тут з’явилася можливість передачі звуку на кілька пристроїв одночасно.
  • Bluetooth 5.1 обзавівся можливістю точного визначення розташування пристроїв для більш стабільної та надійної передачі даних. Число перешкод стало ще меншим через збільшення кількості доступних каналів, що особливо актуально, якщо у вашому будинку кілька гаджетів з Bluetooth. Поліпшилася і надійність з’єднання Bluetooth LE.
  • Bluetooth 5.2 також отримав чимало цікавих оновлень, серед яких вирізняються оптимізація роботи режиму зниженого енергоспоживання та новий стандарт передачі аудіо LE Audio. А під останнім, до речі, ховається і можливість передачі даних по LE, і новий кодек LC3, і широкомовна технологія Auracast, і можливість багатопотокової передачі Multi-Stream.
  • Bluetooth 5.3 підвищує стабільність та безпеку з’єднання, але, в цілому, відноситься швидше до мінорних оновлень технології.

Чому важливо звертати увагу на версію Bluetooth?

Як ви напевно помітили, технологія Bluetooth стає все досконалішим і обзаводиться цілим рядом нових можливостей. І багато з них нехай і опосередковано, але все-таки впливає на якість передачі звуку. Тому і вибирати смартфони варто як мінімум із Bluetooth версії 5.0, а найкраще 5.2.

Починаючи з Bluetooth 5.0, різко збільшилася пропускна спроможність та радіус дії технології. А це означає, що ви можете слухати якісніше аудіо та відходити від джерела звуку на більшу відстань, не відриваючись від музики.

Хоча технологія Low Energy вперше з’явилася ще в Bluetooth 4.0, до пуття її довели тільки в Bluetooth 5.1. Тому якщо ви хочете, щоб ваші навушники та телефон працювали максимально довго, важливо, щоб вони підтримували саме останню технологію.

Bluetooth 5.0 і свіжіші версії дає можливість одночасної трансляції звуку на кілька навушників. Це стане в пригоді при спільному прослуховуванні музики в і громадському місці, і вдома. Наприклад, за допомогою цілком доступних Plantronics BackBeat PRO 5100.

У Bluetooth 5.2 дебютував новий кодек LC3, який найближчим часом прийде на зміну популярному у недорогих моделях SBC. А це дозволить не лише збільшити якість звуку, а й підвищить енергоефективність навушників та телефону – ви зможете насолоджуватися музикою набагато довше. Тим більше, що навушники з Bluetooth версії 5.2 та вище можуть бути зовсім недорогими.

Точно не варто купувати телефони та навушники з Bluetooth версії 4.0 та нижче. Тільки у Bluetooth 4.1 з’явилася сумісність з LTE та захист від перешкод, які викликають бездротові модеми будь-якого смартфона. А без цього використання технології навряд чи може бути хоч скільки комфортним.

Що потрібно врахувати

Головне не забувати, що всі стандарти Bluetooth зворотно сумісні. А це означає, що якщо ваш смартфон підтримує найновіший стандарт Bluetooth 5.3, а навушники можуть працювати лише з версією 4.0, можливості всієї системи будуть обмежені саме останнім. Для того, щоб насолодитися всіма перевагами сучасних технологій, вони повинні підтримуватися і джерелом, і приймачем звуку.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24