Чому люди так люблять натискати кнопки?

Кожен день ми натискаємо кнопки — на чайнику, пульті від телевізора і навіть в соціальних мережах (наприклад, кнопку лайка). Рейчел Плотнік (Rachel Plotnick), доцент кафедри дослідження медіа та кіно Індіанського університету, вирішила розібратися, чому ж ми так одержимі цим процесом. Про свої знахідки вона розповіла в книзі «Кнопка включення: історія задоволення, паніки та політики натискання».

Кнопками не так просто користуватися, як здається

В кінці XIX століття компанія Eastman Kodak подавала кнопки як фішку, яка полегшує процес фотографування. «Ви тиснете на кнопку, ми робимо все інше» — звучав її слоган. Він припускав, що новими фотоапаратами було легко користуватися, і ця рекламна кампанія значно вплинула на розвиток аматорської фотографії.

Однак насправді натискати кнопки не завжди буває просто. Згадайте, скільки разів ви стукали по кнопці в ліфті, щоб його двері вже нарешті закрилися. Або натискали на кнопку світлофора? А тепер подумайте про складні комбінації кнопок, які використовують діджеї.

Насправді люди скаржаться на складність кнопок вже понад століття — як і будь-яка технологія, багато кнопок вимагають якийсь час на розуміння, як і коли ними слід користуватися.

Кнопки стимулюють споживання

Одні з перших кнопок з’явилися на вендінгових автоматах, вимикачах світла і дзвіночках для виклику слуг.

З настанням XX століття виробники продуктів з кнопками намагалися всіляко переконати покупців, що будь-яке їхнє бажання можна виконати натисканням кнопки. І не потрібно возитися з небезпечними й складними старими технологіями на зразок важелів і ручок.

У споживацькому часі ви всюди натискаєте кнопки — коли хочете отримати шоколадку з автомата, включити улюблений серіал або викликати таксі. А кнопка Dash від Amazon взагалі виводить задоволення від натискання кнопки на новий рівень. До речі, в Німеччині цю кнопку недавно заборонили, тому що пристрій не вказує власнику суму, яку він повинен сплатити при оформленні замовлення.

Не всім подобається, коли хтось тисне кнопки

Деякі люди вважають, що якщо якісь важливі кнопки потраплять не в ті руки, наслідки можуть бути не найприємніші. Діти тиснуть всі кнопки, які трапляються їм під руку — когось це дратує, а хтось знаходить це кумедним.

Але люди критикують і дорослих любителів натискати кнопки. Наприклад, співробітникам деяких компаній не подобається, що менеджери викликають їх після натискання кнопки немов слуг дзвіночком.

Деякі найстрашніші кнопки насправді не існують

В кінці 1980-х люди почали боятися кнопок, пов’язаних зі зброєю — що можна знищити весь світ натисненням однієї кнопки.

Цей страх продовжує існувати з часів Холодної війни й до нашого часу. Про нього знімають фільми та говорять в ЗМІ. Насправді ж не існує такої кнопки, яка могла б влаштувати апокаліпсис — скоріше це символ, який свідчить про те, що суспільство сприймає ефект від натискання кнопки, як щось швидке і непоправне.

За століття мало що змінилося

Коли Плотнік закінчила свою книгу, вона зрозуміла, що обговорення кнопок в минулому не сильно відрізняються від сучасних. З 1880-х років суспільство міркує про те, який ефект викликає натискання кнопки — бажаний або небезпечний.

До цього часу залишаються сумніви, чи не роблять кнопки наше життя надто легким, приємним чи рутинним. Деякі турбуються, що кнопки лише все ускладнюють, через що користувачі возяться з «неприродними» інтерфейсами.

Але хоч багато хто скаржиться на засилля кнопок у їхньому житті, вони нікуди з нього не зникають. Кнопки стали невіддільною частиною дизайну смартфонів, комп’ютерів, гаражних дверей, автомобілів та ігрових контролерів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Quartz

Читайте также:

А як щодо психотерапевта? — як простий експеримент показав, що штучний інтелект може давати гідні поради

Добірка найцікавіших українських подкастів на Spotify

Синдром самозванця: що це і як з ним боротися

Як не збожеволіти під час війни: поради психологів