Чому шумове забруднення шкідливе для вашої серцево-судинної системи

Шум транспорту, літаків і навіть телефонних дзвінків негативно впливає на здоров’я. Вчені намагаються з’ясувати, що відбувається в організмі під його впливом. Ось що говорять останні дослідження.

У 2011 році в аеропорту Франкфурта в Німеччині відкрили четверту злітно-посадкову смугу. Це викликало безліч протестів: шум літаків заважав людям прилеглих районів.

Літаки пролітали прямо над будинком Томаса Мюнцеля (Thomas Münzel), кардіолога Медичного центру університету в місті Майнц. У той час він жив недалеко від автомагістралі й міських залізничних шляхів. «Безумовно, шум літаків був найбільш дратівливим», — розповідає він.

Мюнцель прочитав звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) за 2009 рік, в якому вплив шуму пов’язувалося з серцево-судинними захворюваннями. Однак на той час доказів було мало. Частково стурбований власним здоров’ям, у 2011 році Мюнцель вирішив вивчити цю тему докладніше.

Що кажуть дослідження

Дія гучного шуму довгий час пов’язували з втратою слуху. Однак збиток отримують не вуха. Транспортний шум вважається одним з основних факторів стресу. Він поступається лише забрудненню повітря і знаходиться приблизно на одному рівні з впливом пасивного куріння і радону.

За оцінками, близько третини жителів Європи та США регулярно піддаються нездоровому рівню шуму від 70 до 80 децибелів. Для порівняння: звичайна розмова, як правило, дорівнює 60 децибелам, звуки автомобілів і вантажівок варіюються від 70 до 90 децибелів, а сирени та літаки можуть досягати 120 децибелів і вище.

В останнє десятиліття все більше досліджень говорять про те, що міський шум підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

  • Згідно з дослідженням 2018 року, у людей, що живуть недалеко від аеропорту Франкфурта, ризик виникнення інсульту на 7% вище, ніж у тих, хто проживає в тихіших районах. Висновки зроблені на основі даних про стан здоров’я понад 1 млн осіб.
  • Для іншого аналізу, опублікованого в European Heart Journal, були вивчені майже 25 тисяч випадків смерті від серцево-судинних захворювань з 2000 по 2015 року серед людей, що живуть біля аеропорту Цюриха у Швейцарії. Результати показали: в нічний час, коли пролітає більше літаків, рівень смертності значно збільшується, особливо серед жінок.

Як це відбувається

За словами вчених, серцеві захворювання, викликані впливом шуму, виникають через серйозні зміни в ендотелії, внутрішній оболонці артерій і кровоносних судин. Відбувається це в такий спосіб.

  • Коли звук досягає мозку, він активує дві важливі області: слухову кору, яка інтерпретує шум, і мигдалеподібне тіло, яке відповідає за емоційний відгук на вплив.
  • Коли шум стає голосніше, особливо під час сну, мигдалеподібне тіло активує шокову реакцію організму. Людина може навіть не усвідомлювати цього.
  • Реакція на стрес вивільняє в організм такі гормони, як адреналін і кортизол. Частина артерій звужується, а інша розширюється, кров’яний тиск підвищується, а травлення сповільнюється. Водночас кровоносну систему заповнюють цукри та жири.
  • Реакція на стрес також призводить до утворення шкідливих молекул, що викликають окислювальний стрес і запалення в оболонці кровоносних судин.
  • Запалений ендотелій змішується з кровотоком і впливає на безліч інших процесів. Це призводить до ряду серцево-судинних захворювань, включаючи високий кров’яний тиск, утворення бляшок в артеріях, ожиріння і діабет.

Дослідження, що проводяться на людях та мишах, показують, що робота ендотелію порушується вже після кількох ночей, проведених з шумом літаків. Тому турбуватися про зайві звуки варто не тільки тим, хто вже схильний до ризику виникнення проблем з серцем і обміном речовин.

Згідно з дослідженням, проведеним у 2019 році Мюнзелем і його колегами, у здорових дорослих людей, яким включили записи звуків поїздів під час сну, практично відразу порушилася робота кровоносних судин. «Ми були здивовані, що після всього однієї ночі прослуховування цих звуків у молодих людей виникав ендотеліальний розлад. Ми вважали, що на це підуть роки», — розповідає Мюнцель.

Як ідуть справи зараз

Дані тільки продовжують накопичуватися, тому розібратися в причинно-наслідкового зв’язку буває непросто. Довгострокові експерименти зі сном викликають труднощі. Крім того, вченим необхідно виявити відмінності між впливом шуму в денний і нічний час, а також багато інших аспектів.

«Наслідки шумового забруднення також важко проаналізувати через суб’єктивний характер звуку», — розповідає Андреас Ксірічіс (Andreas Xyrichis), дослідник в галузі охорони здоров’я Королівського коледжу в Лондоні. Ксірічіс прагне виявити відмінність між рівнем децибел і сприйняттям звуку різними людьми.

Попри те, що питань залишилося ще багато, все більше експертів визнають зв’язок між шумовим забрудненням і погіршенням здоров’я. Прислухавшись до громадськості, деякі держави зробили спроби зменшити міський шум: ввели заборону на нічні польоти та ввели штрафи за скарги на шум, а також стимулюють розвиток тихіших технологій.

Людям також варто приділити увагу тиші у своєму будинку. Наприклад, встановити більш міцні вікна і повісити шумопоглинаючі штори. По можливості можна переїхати в тихіші райони.

Матіас Баснер (Mathias Basner), психіатр і епідеміолог Пенсільванського університету і президент Міжнародної комісії з біологічної дії шуму, пропонує і більш бюджетні варіанти, такі як вушні затички. Він вважає, що людям слід приділяти увагу цьому питанню: навіть якщо ви вже звикли до шуму, це не означає, що він не завдає шкоди здоров’ю.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BBC

Читайте также:

11 Wellness-гаджетів, які можуть зробити ваше життя кращим

Мегапроекти ОАЕ: 15 нових об’єктів, які змінять світ

Чи хотіли б ви пожити в капсулі в океані? Екологічний проєкт від Ocean Builders

Від велокомп’ютера до AR у хірургії: 10 технологій майбутнього у сферах здоров’я та фітнесу