Чому Wikipedia може дезінфомувати читачів та як можна вирішити цю проблему

Wikipedia вважається не самим надійним джерелом інформації в інтернеті. Однак червневий звіт «Фонду Вікімедіа», що керує Wikipedia, показує: проблема дезінформування на сайті може бути куди серйозніше, ніж здається.

Ідеологічні маніпуляції

У звіті «Фонду Вікімедіа» говориться: невелика група волонтерів-адміністраторів, яка відповідає за хорватську версію Wikipedia, зловживала своїми можливостями. Вона спотворювала статті так, щоб вони «відповідали поглядам політичних організацій і груп, які в широкому сенсі можна визначити як хорватський праворадикальний рух».

Майже десять років адміністратори реабілітували злочини, скоєні хорватською фашистською організацією Усташі. Наприклад, у 2018 році виявилося, що в хорватській версії Wikipedia Освенцим і Ясеновац, відомий як хорватський Освенцим, згадувалися як «збірні», а не «концентраційні» табори, тобто з набагато менш негативним відтінком.

З 2013 року користувачі хорватської версії Wikipedia звертали увагу на подібні розбіжності. Але «Фонд Вікімедіа» зайнявся цим питанням лише минулого року. Це вказує на брак краудсорсінгового підходу сайту: він працює, тільки якщо група редакторів численна, різноманітна і досить незалежна, щоб відсіювати твердження, що суперечать фактам.

В цілому, англійська версія Wikipedia відповідає цим критеріям. Згідно з даними на серпень 2021 року, вона має понад 120 тисяч редакторів. Завдяки тому, що англійська мова вважається міжнаціональною, ця група представляє різні географічні та культурні шари.

Багато дослідників вважають англійську версію Wikipedia майже, але не настільки ж точною, як традиційні енциклопедії.

Wikipedia доступна більш ніж на 300 мовах, у половини з яких менш як 10 активних редакторів. Ці версії особливо схильні до маніпуляцій з боку ідеологічних груп.

Аналогічна проблема зустрічається і в японській версії сайту. Попри те, що ця версія знаходиться на другому місці за популярністю після англійської, вона управляється лише кількома десятками адміністраторів і проглядається в шість разів рідше.

Як і в хорватській, в японській версії Wikipedia політично мотивовані користувачі применшували військові злочини, скоєні японською армією під час Другої світової війни. Наприклад, у 2010 році заголовок сторінки «Різанина в Нанкіні» був змінений на «Нанкінський інцидент». З того часу цей термін став популярний в Японії.

На ділі багато неангломовних версій Wikipedia потрібно відстежувати, щоб забезпечити якість і точність. Особливо це стосується тих мов, якими керують невеликі та однорідні групи редакторів. Але «Фонд Вікімедіа» не прагне це виправляти. І справа не в нестачі коштів: за даними Daily Dot, в цьому році загальний обсяг фонду зріс до $300 млн.

Можливе рішення

Якщо «Фонд Вікімедіа» не може забезпечити якість для всіх версій на різних мовах, можливо, варто створити всього одну Wikipedia. Це було б загальне авторитетне джерело, яке користувачі з усього світу могли б прочитати та перевести на будь-яку мову.

Наприклад, деякі жителі Японії вважають за краще англійську версію Wikipedia, через те, що вважають її повнішою і менш упередженою. Для перегляду інформації вони використовують Google Перекладач. За останні роки машинний переклад швидко поліпшується, тому можна припустити, що користувачі інших країн будуть чинити так само.

За заявою «Фонду Вікімедіа», глобальна версія Wikipedia значно змінить поточну модель сайту і створить багато проблем. Фонд додає, що в такому випадку «буде домінувати позиція більших і усталених спільнот».

Однак «Фонд Вікімедіа» вже запустив проєкт, щоб об’єднати інформацію з усього світу. «Вікідані» (Wikidata) — загальна, багатомовна і машиночитна база даних. Щоб контент на платформі був узгодженим, різні версії Wikipedia використовують інформацію з «Вікіданих».

Однак Марк Грем, професор Оксфордського інституту інтернету, не впевнений в надійності цього проєкту. Він зазначив, що універсальна база даних може не враховувати думки маргіналізованих груп.

Це обґрунтований привід для занепокоєння. Але поточна Wikipedia багато в чому і так схильна до впливу більшості. Сайтом управляє фонд, чия піклувальна рада складається в основному з американців і європейців. До того ж він домінує в інтернеті відтоді, як Google почав розміщувати його у верхній частині результатів пошуку.

Wikipedia, ймовірно, вже заблокувала тих японських і хорватських редакторів (хоч і з запізненням). Але те ж саме може статися знову. Створення глобальної версії сайту – непросте завдання. Але це може підвищити прозорість і точність одного з основних інтернет-ресурсів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

50 проєктів, які змінили наше життя назавжди. Частина 2

Як працює бібліотека Вікіданих?

8 сайтов для скачивания электронных книг бесплатно

Пожертвование для Wikipedia теперь можно сделать в Bitcoin