50 проєктів, які змінили наше життя назавжди. Частина 2

Продовжуємо говорити про 50 найбільш значних проєктів за останні 50 років за версією Інституту управління проєктами (PMI).

26. Міжнародна космічна станція – за доказ того, що вивчення космосу важливіше світової політики

«Нема місця для політики, коли ви працюєте в космосі. Це святе місце. Світ може назвати це дипломатією, але ми називаємо це космічною програмою.» — Майкл Барат, астронавт МКС

Модулі створювалися у різних країнах та збиралися прямо на орбіті. Для будівництва станції, на якій постійно знаходяться люди з 2000 року, знадобилося понад 40 космічних польотів. Станція літає по ближній орбіті на середній висоті 400 км зі швидкістю приблизно 28 тис. км на годину, облітаючи Землю за 90 хвилин.

27. Проєкт по розширенню Панамського каналу – за збільшення пропускної здатності столітнього водного шляху для задоволення потреб судноплавства

На відміну від проєкту будування, що завершився в 1914 році Інженерним корпусом армії США, капітальним ремонтом керував проєктний офіс (РМО), створений адміністрацією Панамського каналу, а біля 90% робочої сили були саме панамці.

28. Глобальна ініціатива по ліквідації поліомієліту — за усунення загрози смертельного захворювання

З моменту запуску GPEI в 1988 році глобальна мережа, що складається з 20 млн добровольців, прищепила понад 2,5 млрд дітей. У результаті організація скоротила кількість випадків захворювання на 99,9%. Тільки дві країни повідомили про випадки захворювання поліовірусом у 2018 році.

29. Ігрова приставка Atari 2600 — за появу аркадних ігор в кожному домі

Випущена в 1977 році Atari стала першою ігровою консоллю для домашнього користування. Продажі сягнули 1 млн доларів в 1979 році, подвоївшись в наступному році з випуском Space Invaders, а до 1982 році дорівнювали 10 млн.

30. План забудови Граунд-Зіро — за допомогу місту та нації у зціленні, пам’яті та відновленні

Комплекс Граунд-Зіро розміром 929,030 м² знаходиться на місці веж-близнят. Меморіал і блискучі хмарочоси не тільки вдихнули нове життя й енергію в Манхеттен, а й стали символом надії.

31. Aadhaar — за використання біометрії для зміни взаємодії індійців з владою

Індія – це країна, де мільйони людей не мали офіційних документів, що часто приводило до шахрайств або відмовлень в обслуговуванні. Запущений у 2009 році онлайн-сервіс аутентифікації по біометричних даних Aadhaar у наш час включає 1,2 млрд людей — 99% всіх дорослих індійців. Сервіс використовується при отриманні пенсії, при сплачуванні податків, голосуванні, підписанні документів, вступі до школи.

32. Офшорна вітряна електростанція «Віндебі» — за демонстрацію того, як береговий вітер може давати чисту енергію

«Я повинен був переконати колег, що це все-таки можливо.» — Андерс Й. Джейсен, менеджер проєкту «Віндебі»

У 1989 році датська енергетична компанія Dong Energy запустила проєкт будівництва вітряних турбін потужністю 450 кіловатів на шельфі. Хоча встановлення зайняло трохи більше як тиждень, фаза планування розтягнулася на весь рік та потребувала ряд нестандартних рішень. Як результат перша у світі офшорна вітряна електростанція була запущена в 1991 році та демонтована у 2017 році, виробивши 9,61 млрд кВт⋅ч електроенергії.

33. Швидкісний автобусний транспорт в Куритибі – за початок транспортної революції в містах по всьому світові

Бразильське місто Куритиба – це ікона для урбаністів. Запущена в 1974 році система швидкісного автобусного транспорту Куритибі (BRT) зараз сягає п’ять маршрутів довжиною 74 км. Систему використовують 80% міських жителів, 170 млн поїздок на рік.

34. Система відстежування посилок Cosmos — за прорив в електронній комерції за допомогою системи трекінгу, що гарантує швидку доставку

«Логістична та трекінгова система FedEx стала ключовим моментом для появи Amazon.com та інших онлайн-магазинів.» — Джеймс Уетерб, автор книги «Світ вчасно: 11 принципів управління, котрі зробили FedEx сенсацією»

COSMOS (головна онлайн-система для клієнтів, операцій і послуг) починалася як внутрішній інструмент. Але з часом команда адаптувала його, щоб дати клієнтам можливість цифрового моніторингу стану та місцезнаходження будь-якої посилки під час доставки. Озброївшись цією інформацією, все більше споживачів готові були зануритися в онлайн-шопінг.

35. Проєкт в пакистанській долині Сват — за сприяння процесу освіти та розширенню прав та можливостей дівчат

Запущений у квітні 2013 року проєкт вартістю $45 тис. направив 40 дівчаток у віці від 5 до 12 років назад до школи в пакистанському регіоні Долина Сват. Це була перша ініціатива Malala Foundation, почата через рік після того, як його засновник, Малала Юсафзай, була тяжко поранена терористами.

36. Онлайн-енциклопедія «Вікіпедія» — за об’єднання знань зі всього світу в мультимовну спільно створену онлайн-енциклопедію

«Уявіть собі світ, де кожній людині на планеті надається вільний доступ до сукупності всіх людських знань. Це те, що ми робимо.» — Джиммі Уейлс, співзасновник «Вікіпедії»

«Вікіпедія» — це єдиний з топ-5 світових сайтів, не орієнтованих на отримання прибутку. Сьогодні «Вікіпедія» написана на більше, ніж 300 мовах. Десятки авторів створюють біля 600 нових статей на день, нові правки з’являються частіше, ніж 1 раз на 2 секунди.

37. Сага «Зоряні війни» — за впровадження сучасних спецефектів та затвердження концепції блокбастера, що зацікавило глядача наддалекою галактикою

Сила «Зоряних Війн» не може заперечуватись. Фільм став нестримним хітом в 1977 році, з потужним розповіданням історій, вражаючими спецефектами й чарівними персонажами — все це надихнуло новий рівень фендому і породило імперію кіно, медіа та брендингу.

38. Проєкт «Тигр» — за порятунок великих диких кішок, що знаходяться на межі вимирання

На межі 20-го століття чисельність тигрів в Азії дорівнювала 100 тис. осіб, в тому числі 40 тис. в Індії. До 1972 року кількість тигрів скоротилося до 1827 осіб. Запущений у 2010 році проєкт TX2 обіцяє збільшити вдвічі популяцію диких тигрів до 2022 року. Як заявив в липні 2019 року прем’єр-міністр Індії Наренда Моді, чисельність тигрів у країні вже виросла до 2967 тигрів, що вказує на збільшення за останні чотири роки на 33%.

39. Опріснена станція «Сорек» в Ізраїлі — за усунення руйнівної засухи за допомогою сталого рішення

До 2018 року озера, річища річок та водоносні горизонти Ізраїлю досягли 100-літнього мінімуму. Побудована у 2013 році опріснювальна станція «Сорек» постачає питну воду до приблизно п’ятої частини населення Ізраїлю. Загальна програма також мала величезний успіх: до 2018 року більша частина питної води в Ізраїлі поступала з опріснених заводів.

40. Перша дитина, що народилась у результаті ЕКО – за створення дива сучасної медицини

Луїза Браун, яка народилася 25 липня 1978 року в Англії, стала першою дитиною, яка була зачата у результаті екстракорпорального запліднення. Техніка, коли яйцеклітина запліднюється поза тілом, а потім імплантується до матки жінки, була вперше запроваджена британськими дослідниками Патріком Степто та Робертом Едвардсом після десятиліття невдалих спроб. Коли Леслі Браун та її чоловік в 1977 році стали добровольцями, проєкт став реальністю.

41. Ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – за уникнення тяжких наслідків найбільшої у світі катастрофи на АЕС

«Але коли ми просили людей приїхати до Чорнобиля, їх першою відповіддю була: «Я б ніколи там не працював».» — Сіріл Фаржє, директор проєкту «Новий притулок» у Новарці

Компанія створила команду з 70 людей, що займалися контролем та запобіганням радіаційного опромінення. Аби значно зменшити ризик опромінення, в 300 метрах від реактора була створена аркова конструкція. Кожен, хто працював поруч з майданчиком реактора, повинен був носити три різних пристрої для виміру радіації. Як тільки робітники досягали максимальної денної норми взаємодії, їм було необхідно залишити робочу зону.

42. Цифрова Естонія — за створення першої у світі цифрової країни

Сьогодні 99% державних послуг в Естонії доступні в режимі онлайн. Єдине, що жителі Естонії не можуть зробити через інтернет – це одружитися, розвестися або ж складати угоди по нерухомості.

Для порівняння:

  • Менше ніж 2% – це та частка естонців, яка проголосувала в онлайні, коли уряд запровадив електронне голосування у 2005 році.
  • 44% — та частка естонців, яка проголосувала в онлайні у 2019 році.

43. Онлайн-гра World of Warcraft — за перехід відеоігор на новий якісний рівень

Гру запустила Blizzard Entertainment у 2004 році. WoW стала першою MMOG, яка вийшла на новий якісний рівень. У 2010 році WoW досягла 12 млн підписників, а до 2017 року стала одною з найкасовіших ігор усіх часів зі спільним доходом понад $9 млрд. У 2018 році продажі розширення Battle for Azeroth за перший день склали рекордні 3,4 млн ліцензій.

44. Великий адронний колайдер — за можливість робити наукові відкриття, які допомагають фізикам розкривати таємниці всесвіту

Більший адронний колайдер – найбільша експериментальна установка у світі. Довжина основного кільця прискорювачів складає майже 27 км. У будівництві та дослідженнях приймали та беруть участь понад 10 тис. вчених та інженерів з понад сотні країн.

45. Швидкісні потяги TGV — за створення безпечних надшвидкісних європейських потягів

За перший рік потяги TGV Париж — Ліон обслужили 14 млн пасажирів. Протягом перших трьох років частка повітряних перевезень по цьому маршруту скоротилася з 31% до 7%, а частка надшвидкісних перевезень зросла з 40% до 72%. Сьогодні у TGV понад 110 млн пасажирів у Франції та в багатьох інших країнах.

46. Освітня організація «Академія Хана» — за демонстрацію широких перспектив онлайн-навчання

У 2004 році аналітик Салман Хан допоміг двоюрідному брату розібратися з математикою. Коли за допомогою звернулися решта 15 двоюрідних братів, Салман Хан зробив сайт, де опублікував свої навчальні відео. Сьогодні некомерційна організація Академія Хана навчає мільйони людей кожного місяця через безкоштовні онлайн-курси.

47. Суперкомп’ютер IBM Watson — за просунення штучного інтелекту та машинного навчання

Watson доказав, що штучний інтелект перейшов від наукової фантастики до реального світу. Один приклад: хоча жоден лікар не може проаналізувати більш як 160 тис. робіт по дослідженню раку, опублікованих кожного року, Watson може реалізувати це за секунди.

48. Сонячна електростанція у пустелі Тенгер – за будівництво Великої сонячної стіни

До 2030 року Китай зобов’язався на 35% перейти на чисту енергію. Побудований у 2015 році сонячний парк «Тенгер» займає біля 43 км² та забезпечує енергією понад 600 тис. будинків. Це найбільший у світі фотоелектричний об’єкт.

49. Операція «Потоп» — за перетворення Індії в найбільшого у світі виробника молока і внесок в розвиток економіки країни

На першому етапі, в проєкті брало участь біля 1,5 млн фермерських господарств, об’єм закупівель у сільській місцевості виріс з передпроєктного рівня 460 тис. літрів на день до 2,2 млн літрів на день. Другий етап тривав з 1981 по 1985 рік. Була створена система з 43 тис. сільських кооперативів, що охопила 4,3 млн виробників молока. На кінцевому етапі, котрий завершився 1996 році, кількість кооперативів збільшилася ще на 30 тис. Була удосконалена інфраструктура, що містила в собі ветеринарну допомогу, закупівлі та маркетинг. До 1996 року проєкт зміг забезпечити доходом майже 10 млн фермерів, що в середньому постачали 10 900 тонн молока щоденно через 75 тис. сільських кооперативів.

50. Сіднейський оперний театр — за демонстрацію того, як архітектура може змінити ціле місто

Сіднейський оперний театр був відкритий для публіки в 1973 році. Будівництво тривало 14 років та коштувало 102 млн австралійських доларів або ж на 10 років більше та на 1357 відсотків дорожче запланованої вартості.

Сьогодні Сіднейська Опера – наймолодший об’єкт у списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Театр приваблює більше ніж 8 млн гостей кожного року. За оцінкою Deloitte за 2013 рік, туристичний потік Опери забезпечує австралійській економіці додаткові $775 млн кожного року.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: PMI

Читайте также:

Сонячні вікна набирають популярність у світі. Як вони працюють?

Історія одного науковця або як з’явилася Нобелівська премія

Чому Wikipedia може дезінфомувати читачів та як можна вирішити цю проблему

Майбутнє без кондиціонерів або як звичайна фарба може зробити світ трохи краще