CEE 2019: українські проекти на найбільшій в Україні виставці електроніки

В минулі вихідні в Києві відбулася наймасштабніша в Україні щорічна виставка електроніки, електротехніки, іграшок та електротранспорту – CEE (Consumer Electronic Expo). Захід регулярно проходить з 2006 року і збирає сотні учасників – лідерів світового ринку – з різних галузей і бізнес-напрямків.

Серед всесвітньо відомих компаній, які зазвичай входять в топ-10 у своїй галузі, на CEE все частіше зустрічається українські бренди з автентичними розробками. І хоча, з одного боку, це дуже позитивний тренд, з іншого – до визначення Made In Ukraine треба підходити обережно. Адже коли представлений продукт називають українським,  іноді це не зовсім так. В умовах глобалізації бізнесу, якщо виробник позіціює виріб як вітчизняний, насправді мова йде про три типових підходи.

Перший – це розробка та виробництво продукту в Україні, хоч й зазвичай з іноземних комплектуючих. Другий – R&D-центр знаходиться в Україні, а виготовлення відбувається за кордоном, як правило – в Китаї. До речі, це напевно найбільш популярний підхід у багатьох всесвітньо відомих корпорацій. Наприклад, R&D-центри Apple в основному розташовані на території США, а виробництво розміщено на заводах Тайваню та Китаю. І третій – в Україні зареєстровано тільки бренд, а розробка і виготовлення продукту, який продається під цим брендом, відбувається в інших країнах (найчастіше – в Китаї). До речі, це також популярний підхід — згадаємо, що протягом кількох років як інженирінг, так і виробництво комп’ютерів для корпорації Dell виконувала тайванська Asus. Отже, що нового в категорії «Made in Ukraine» показали нам на осінній CEE 2019?

Інтерактивні підлога та пісочниця від Briolight

Група компаній під брендом «Бріолайт», що базується в місті Миколаєві, вже 12 років створює інноваційне електронне обладнання: інтерактивні підлоги, інтерактивні LCD-панелі, інтерактивні пісочниці, логопедичні дзеркала та інші продукти. Рішення, що компанія представила в цьому році на Consumer Electronic Expo — приклад того, що можна створити за допомогою звичайного  проектору і кількох датчиків, але під керуванням «незвичайного» програмного забезпечення.

Інтерактивна підлога Briolight S – це система з проектора та датчиків, що дозволяють взаємодіяти із проекційним зображенням на підлозі. Пристрій монтується під стелею. Програмне забезпечення включає велику кількість вправ для розвитку пізнавальних процесів: сприймання, уваги, мислення, пам’яті.

Briolight S рекомендовано застосовувати в інклюзивних та реабілітаційних центрах, школах, дитячих садках та спортивних закладах. Це сучасний інструмент, призначений для розвитку або відновлення рухової, інтелектуальної та емоційно-вольової сфери. Контент у формі гри робить виконання завдань невимушеним та захопливим процесом для дітей і дорослих. Заняття з інтерактивною підлогою сприяють розвитку великої та дрібної моторики, різних видів праксису та загальної рухливості.

Морський бій на інтерактивній підлозі Briolight S: помах ногою заставляє гармату вистрілити. Якщо ядро влучає в корабель — він тоне.

Інтерактивна пісочниця Briolight S – це система доповненої реальності, що створює кольорову проекцію на звичайний пісок і реагує на дії людини з цим піском. Комплекс складається з прямокутної коробки для спеціального формовочного піску (який тримає рельєф) та інтерактивного блоку, що монтується на стіну. Сенсор глибини заміряє відстань до поверхні піску, програмне рішення аналізує отримані від сенсора дані, а проектор зображає гори, вулкани, водні та інші віртуальні об’єкти. Такий підхід дає можливість створювати власноруч ландшафт, виконувати вправи з власним уявним світом, який можна швидко змінити.

Інтерактивна пісочниця Briolight S. Насправді увесь кольоровий рельєф, який ви тут бачите, сформований зі звичайного сірого піску. Якщо лопаткою пересипати пісок з місця на місце — проектор буде автоматично змінювати його забарвлення в залежності від висоти рельєфа

Інтерактивна пісочниця Briolight S. Насправді увесь кольоровий ландшафт, який ви тут бачите, сформований зі звичайного сірого піску. Якщо лопаткою пересипати пісок з місця на місце — проектор буде автоматично змінювати його забарвлення в залежності від висоти рельєфу

Така розробка корисна для комплексів реабілітації в сенсорних кімнатах та інклюзивно-ресурсних центрах. Пісочниця Briolight S рекомендується при активній фазі сенсорної реабілітації, при обмежених фізичних можливостях. Як елемент арт-терапії вона показана для релаксації дорослих у разі перевтоми та під час вагітності.

Незвичайний смарт-годинник GOGPS для дітей та старих

Розробники з компанії GOGPS ME, що базується в місті Дніпро, знайшли доволі цікаву нішу на ринку мобільних гаджетів. Відомо, що цей ринок надзвичайно конкурентний, а змагатися з великими глобальними вендорами в масовому сегменті доволі важко. Тому GOGPS ME запропонувала оригінальні смарт-годинники для дітей  молодшого та середнього шкільного віку, а також для людей похилого віку, які мають проблеми зі здоров’ям.

Дитячий годинник GOGPS зовні являє собою стильний пристрій, що виготовляється з безпечних матеріалів. Дитина може носити його, щоб слідкувати за часом. Тут також передбачено GSM-модуль, який дозволяє використовувати годинник як мобільний телефон. Дзвонити з годинника можна на два заданих в налаштуваннях номери, а приймати виклики з будь-яких занесених в білий список телефонних номерів. Для спілкування гаджет оснащено динаміком та мікрофоном. До того ж передбачено режим «тихого» виклику для прослуховування звукового фону в радіусі дії мікрофону годинника.

Смарт-годинники для дітей дозволяють відстежувати місцезнаходження дитини та спілкуватися з нею

Смарт-годинники для дітей дозволяють відстежувати місцеперебування дитини та спілкуватися з нею

Зі смартфона на годинник можна надіслати голосове повідомлення. Дитина може не дзвонити батькам, а просто відправити голосове SMS.

GPS-трекер  це ще один компонент пристрою. Він надає можливість відстежувати координати розташування власника годинника по GPS та A- GPS  як просто неба (через супутники), так і в приміщеннях за даними мобільних операторів та GPRS. В результаті батьки знають, де знаходиться їх дитина, а також здатні складати й контролювати маршрут його пересування протягом дня, отримуючи сповіщення про вихід з певних геозон (заданих попередньо).

Трекер, вмонтований в ошийник для собаки. Дозволяє слідкувати за місцезнаходженням чотирилапого друга

Трекер, вмонтований в нашийник для собаки. Дозволяє слідкувати за місцеперебуванням чотирилапого друга

Крім того, годинники, які мають камеру, дають змогу не тільки слухати, що відбувається навколо дитини, але і «бачити». За допомогою програмного додатка батьки зможуть сфотографувати оточення дитини і негайно отримати фото на телефон. Якщо дитина або хтось інший зніме годинник з руки, батьки також будуть знати про це через сповіщення.

Смарт-годинник для людей похилого віку, що дозволяє вимірювати тиск та пульс. Інформація надходить на смартфон лікарю або родичам, що наглядають за цією людиною

Смарт-годинник для людей похилого віку, що дозволяє вимірювати тиск та пульс. Інформація надходить на смартфон лікарю або родичам, що наглядають за цією людиною

Також компанія GOGPS ME пропонує розумний годинник для «пенсіонерів». Пристрій на руці здатний вимірювати кров’яний тиск та пульс за допомогою натискання на кнопку або по команді зі смартфона, відстежувати місцеперебування, «чути» та «бачити», де знаходиться власник девайсу. Також якщо людина з цим гаджетом раптом впаде, на смартфон родича чи лікаря, який спостерігає за пенсіонером, негайно приходить сповіщення.

Креативний погляд на десктопи від ARTLINE

Про комп’ютери ARTLINE ми вже писали після весінньої CEE. Це українська компанія, яка випускає  потужні настільні ПК, що більш схожі на твори мистецтва: тут багато тонованого скла, багато кольорового підсвічування і майже не видно кабелів. В цей раз ARTLINE  представила пару вельми незвичайних моделей. Наприклад, для рідинного охолодження замкненого циклу одного з потужних комп’ютерів фахівці компанії застосували самий звичайний радіатор центрального опалення.

Звичайна побутова батарея в якості радіатоару для комп'ютера? Так, виглядає незвичайно, зате чудово відводить тепло від процесора

Звичайна побутова батарея в якості радіатору для комп’ютера? Так, виглядає незвичайно, зате чудово відводить тепло від процесора

Ще в одному випадку фахівці зібрали ПК на базі журнального столика, який, втім, вони поставили боком. Для відводу тепла від процесора та чипсетів використана ексклюзивна система рідинного охолодження.

ПК на базі журнального столику з використанням системи рідинного охолодження

ПК на базі журнального столика з використанням системи рідинного охолодження

ARDESTO – український бренд-парасолька для товарів від різних виробників

Як відомо, організатором виставки CEE є компанія ERC (Enhanced Resource Company) – український дистрибутор національного масштабу, що веде бізнес з 1995 року. ERC належить два бренда, що були масово представлені в експоцентрі: ARDESTO та 2E. Перший об’єднує велику побутову техніку від різних виробників, в тому числі – суто українських, хоча є і виробники з Китаю, Італії та інших країн. Серед представлених продуктів – обігрівачі, теплові керамічні панелі, бойлери, пральні машини, кондиціонери, тощо. Частина з них створена за кордоном, але продається в Україні під торговою маркою ARDESTO, а є і пристрої, що були повністю розроблені та виготовлені в Україні. Та всю техніку об’єднує єдиний контроль якості.

Теплова керамічна панель українського виробництва. Продається під брендом ARDESTO

Теплова керамічна панель українського виробництва. Продається під брендом ARDESTO

Електричний нагрівач під брендом ARDESTO

Електричний нагрівач китайського виробництва під брендом ARDESTO

Бренд охоплює портативні електронні пристрої та аудіотехніку. Всі ці речі зроблені не в Україні, але ERC забезпечує контроль якості та загальну концепцію продуктів. Всі вироби, представлені нижче, виготовлені саме за таким принципом. Але фахівці ERC хваляться, що вони самостійно розробили зовнішній дизайн пристроїв (хоча й консультувались з китайськими партнерами).

Портативна лампова акустична система MOON

Портативна лампова акустична система 2Е MOON оригінального дизайну

Акустична система Symphony на електронних лампах

Акустична система 2Е Symphony на електронних лампах

2-полосна акустична система Prima, також на електронних лампах

2-полосна акустична система 2Е Prima, також на електронних лампах

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні