Чому майбутнє соціальних мереж може бути у аудіоформаті

За останній рік нам стало не вистачати спілкування. Текстових чатів вже недостатньо: щоб відчути зв’язок з близькими й друзями, хочеться чути їх голос. Не дивно, що на ринку з’являються нові додатки, які повертають нам можливість поговорити, а наявні платформи освоюють аудіоформати. Однак цей тренд приносить і нові труднощі.

Щоранку, коли 23-річна Нандіта Моан переглядає пошту, її друзі по коледжу знаходяться поруч з нею, прямо в її вусі. Вони розповідають, як пройшов їх день і згадують, як це — закінчувати університет в самий розпал пандемії.

Моан — програмістка і працює в районі затоки Сан-Франциско. Щоб почути друзів, вона використовує не телефон або подкаст, а Cappucino — додаток, який перетворює голосові повідомлення від друзів або близьких в аудіофайли.

За її словами, дружба набуває особливої ​​цінності, коли людину можна почути.

Обмін аудіо доступний вже багато років. Голосові повідомлення в WhatsApp особливо популярні в Індії, а в Китаї часто використовують подібну функцію у WeChat. Під час пандемії вона допомогла підтримувати зв’язок на відстані, не вдаючись до набридливого Zoom. Нова хвиля додатків перетворює швидкі та необроблені аудіозаписи в ключовий досвід, який об’єднує людей. Здається, ми знову почали використовувати телефон так, як і було задумано — від телефонних дзвінків до текстових повідомлень і назад до аудіо.

Новачки на ринку

Найвідоміший додаток для обміну голосовими повідомленнями — Clubhouse. Він з’явився минулої весни та вже зібрав хороші відгуки завдяки чат-румам, схожим на ток-шоу. Отримати доступ можна тільки за запрошенням, а спілкуватися в Clubhouse — приблизно те ж саме, що брати участь в бесіді на вечірці.

Однак цьому заважає відсутність модерації та поведінку деяких користувачів. Репортер New York Times Тейлор Лоренц ще недавно була прихильницею додатку, поки не піддалася цькуванню через те, що критикувала поведінку одного з венчурних підприємців.

«Я не планую більше користуватися цією програмою, — каже Лоренц. — Я не хочу підтримувати платформу, яка не приймає серйозно безпеку користувачів».

Її досвід не унікальний. Після стало відомо і про більш похмурі історії. Схоже, що поведінка, яка зустрічається на інших соціальних платформах, характерна і для Clubhouse.

Тим часом різко зросла популярність програми для ігрових чатів Discord. За допомогою IP-телефонії вона переводить мову в текст (ідею підказали геймери, які не можуть друкувати під час гри). У червні 2020 року Discord запустив новий слоган «Ваше місце для спілкування», який відсилає до проблем пандемії, і змістив фокус з ігрової спільноти на ширшу аудиторію. Схоже, що маркетингове рішення спрацювало: до жовтня кількість користувачів Discord досягло 6,7 млн. Ще в лютому, до початку пандемії, їх було всього 1,4 млн.

Але в спільнотах або «серверах» Discord можуть бути не тільки діти. Там зустрічаються й ультраправі екстремісти, які використовували сервіс для організації мітингу в Шарлотсвіл і недавнього повстання в Капітолії США.

Як в Discord, так і в Clubhouse внутрішньогрупова культура — будь то геймери або надмірно самовпевнені венчурні капіталісти — створює групове мислення, яке може бути відразливим і фанатичним. І все ж це не може не приваблювати. Хіба не чудово говорити та бути почутим? Зрештою, саме це й обіцяють все соціальні мережі: можливість висловити свою думку.

Говоріть і вас почують

Інтимність голосу робить аудіосоціальние медіа набагато більш привабливими в епоху соціального дистанціювання та ізоляції. Джимі Теле, CEO Chekmate, додатку для знайомств у якому спілкуються за допомогою голосу і відео, говорить, що він хотів створити безпечний сервіс. У подібних програмах користувачів часто обманюють за допомогою підроблених профілів.

«Ми хотіли відірватися від анонімності та гейміфікації, які створюють текстові повідомлення, і натомість створити спільноту, засновану на дійсності, де користувачам пропонується бути самими собою без осуду», — каже Теле.

Спілкування починається з голосових повідомлень, які в середньому тривають по 5 секунд, і з часом їх тривалість збільшується. І хоча Chekmate пропонує користувачам і обмінюватися відео, Теле каже, що цей формат менш популярний. Водночас звукові повідомлення здаються менш страшними.

Саме тому Жиль Пупард створив Cappuccino. Він поставив собі питання, чому ще не існує продукту, який збирав би голосові замітки в один завантажувати файл.

«У всіх є груповий чат з друзями, — каже засновник Cappuccino. — Але що, якби ви могли чути своїх друзів? Це дійсно чудово».

Моан з ним згодна. Вона каже, що її група друзів перейшла з Facebook Messenger в Cappuccino, а на початку пандемії пробувала спілкуватися в Zoom. Але розмови неминуче перетворювалися в обговорення великих подій. «Не було часу на подробиці», — журиться вона. Щоденні «боби» (так в додатку називаються об’єднані записи) дозволяють друзям Моан залишатися ближче один до одного. «Моя єдина подруга переїжджає в нову квартиру в новому місті, і вона тільки що розповідала, як йде пити каву на кухню, — говорить Моан. — Це те, що я ніколи не почую в Zoom, тому що це дуже маленька деталь».

Тренд підхопили навіть найбільші соціальні мережі. Влітку 2020 року Twitter запустив голосові твіти, що дозволяють користувачам вставляти свій голос в пости. А в грудні з’явилася бета-версія функції Spaces для живих аудіозаписів розмов між двома або більше людьми, що модеруються хостом.

«Нас цікавило, чи може аудіо додати додатковий рівень зв’язку до публічної розмови», — розповідає Ремі Бургуан, старший розробник команди Spaces і голосових твітів.

Він зазначає, що в планах зробити Spaces «таким же особистим і комфортним, як добре організована звана вечеря». «Вам не потрібно знати всіх, щоб добре провести час, але ви повинні відчувати себе комфортно, сидячи за столом», — додає він.

Не всі повірять, що Twitter хоче створити простір, яке буде «зручним» і «інтимним». Зрештою, Twitter відомий зовсім не як середовище, яке вітає і захищає вразливих користувачів від зловживань.

Бургуан каже, що група навмисно не поспішає просунутися далі бета-версії та невеликої групи користувачів. Тестується навіть така рідкісна для соцмереж функція, як субтитри. «Прямо зараз про порушення може заявити будь-який користувач Spaces, — каже Бургуан. — Звіти будуть розглянуті нашою командою, яка оцінить порушення правил Twitter.

Неприваблива сторона

Редагувати аудіоконтент набагато складніше, ніж текст. Для цього можна використовувати метатекст і автомодерацію, але найбільш ефективно з порушниками справляються живі модератори. Тому користувачі потрапляють під загрозу. Коли сервіси, до яких люди можуть приєднатися в будь-який час і почати спілкуватися, роблять аудіо привабливим, модерація стає величезною проблемою. «Для будь-якої платформи з призначеним для користувача контентом це безперечно величезна проблема», — каже Остін Пітерсміт, який торік запустив бета-версію Capiche.fm. Сайт виріс зі спільноти програмістів, яке трохи схоже на радіошоу: ведучі дзвонять один одному, щоб почати ефір, і запрошують слухачів приєднатися до трансляції.

Як дізналися користувачі Clubhouse, голосовий простір може швидко втратити привабливість. Ті користувачі, які вже страждають від жорстокого поводження в інтернеті, навряд чи захочуть приєднатися до спільноти, де кривдників буде ще важче знайти.

Є також підстави вважати, що нові платформи, які важко регулювати, будуть привабливі для екстремістів і конспірологів.

Проте, аудіосоціальні мережі, схоже, пропонують те, що традиційні соціальні мережі не можуть. Однією з головних переваг цього формату є те, що вони дають користувачам можливість негайно під’єднатися до голосового або відеодзвінка, але на їх власних умовах.

Телефонні дзвінки й навіть Zoom вимагають деякого планування. Але аудіоконтент соціальних мереж можна створювати й споживати в будь-який зручний час.

Моан, яка щоранку слухає своїх друзів, говорить про Cappuccino так: «Це приваблює мене і змушує уважніше прислухатися до кожного. Я навіть записую, що хочу відповісти».

Для неї відтворення записів її п’яти друзів стало улюбленим ритуалом, що дозволяє їй стежити за їхнім життям у власному темпі. Вона розповідає: «В середині кожного робочого дня я буду записувати свій Cappuccino. Це дуже особисте заняття. Я чую їхні голоси та відчуваю себе учасником їх повсякденного життя».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Technologyreview

Читайте также:

Штучний інтелект у дизайні та розробці ігор. Де ми зараз і що далі?

Аналоги російських сервісів для українців

CES 2022: цікаві анонси найбільшої у світі виставки електроніки

Чому дрони можуть стати кращою заміною феєрверків