Майя Ву, Women Techmakers Lviv: «Ти дівчина і хочеш в ІТ? Вчись, працюй і досягай успіху!»

Здається, сьогодні на кар’єрному шляху жінки майже немає перешкод. Технологічна галузь не є виключенням: перед дівчатами, які тільки-но закінчили вищий навчальний заклад, відкриваються привабливі перспективи, але іноді не вистачає підтримки і вектору розвитку. Women Techmakers Lviv – саме та локальна організація, яка допоможе рухатися у вірному напрямку. Про її діяльність нам розповіла Майя Ву, одна із засновниць спільноти.

Про виникнення львівської спільноти

У світі таких організацій є дуже багато. Я, одна з організаторів Women Techmakers Lviv, часто відвідувала заходи цієї спільноти в інших містах та країнах і задалася питанням, чому в одному з найбільших осередків ІТ-індустрії в Україні, місті Львів, досі не існує Women Techmakers. Розглянувши це питання детальніше, виявила, що така організація є, але функціонує не так потужно, як би хотілося, тому я запропонувала реорганізувати Women Techmakers Lviv і взяти цю справу у свої руки. Після чого звернулася до Google developers group Lviv (спільнота, яка існує поряд з Women Techmakers), а вони, у свою чергу, радо підтримали ініціативу та передали обов’язки керування спільнотою новій команді.

Women Techmakers спільноти існують паралельно з діяльністю Google developers Group (GDG). Наразі в Україні офіційно зареєстровано 13 GDG-спільнот. Серед найактивніших можна назвати осередки у Дніпрі, Києві, Черкасах, Кременчуці, Львові та інші. Кожна зі спільнот є абсолютно автономною в своїй діяльності.

Про суть діяльності

Головна мета такої організації – це залучення все більше ініціативних, талановитих і мотивованих жінок у таку надзвичайно цікаву і багатогранну сферу діяльності, як IT. ІТ-ринок є надзвичайно великим. Ми спостерігаємо і бачимо, що попит на трудові ресурси є дійсно неймовірним, є багато різноманітних можливостей і вакансій. Чому б жінкам не займати їх? Ми руйнуємо стереотипи, що ІТ – це не для жінок і даємо шанс дівчатами ознайомитися з цією сферою, знайти для себе щось цікаве. Втім, WTM – це не лише спільнота для дівчат. Ми організуємо різноманітні події, які відвідують і чоловіки, з метою збагачення своїх знань, щоб дізнатися щось нове тощо. Отже, нашу діяльність можна підсумувати у такі основні моменти:

  • Поширення ідеї, що ІТ – це цікаво, чому не спробувати?
  • Обмін досвідом.
  • Нові знайомства. Це настільки круто, що, буває, познайомишся на такій події, а згодом ця людина буде частинкою твоєї команди
  • Інформаційна підтримка. WTM Lviv активно поширює будь-які можливості щодо ІТ сфери.
  • Спілкування!
  • Менторство. Відвідуючи наші події, люди можуть знайти собі однодумців і людей, які зможуть із задоволенням допомогти у вашому особистому розвитку

Про сексизм і шлях до успіху

Ніякого сексизму чи фемінізму. Сама організація була створена з метою збільшити відсоток залучення жінок у цю сферу, але ніяким чином не як боротьба із гендерною нерівністю. У всьому світі визнають жінок, як чудових ІТ-спеціалістів, і щороку завдяки діяльності таких організацій, як WTM, зменшується думка, що ІТ – це зовсім не для дівчат. Приємно бачити, що жінки стають СЕО великих компаній, керують великими проектами, засновують потужні стартапи. Ти дівчина і хочеш працювати в ІТ? Вчись, працюй і досягай успіху! Ніхто не буде «тикати», що ти дівчина і нічого не можеш. Це XXI століття, всі ці думки вже відходять!

Про команду

Команда сформувалася доволі випадково. Я запропонувала ідею, одразу ж долучилися Даринка та Іра, з якими ми здружилися після волонтерств на великих ІТ-подіях, зокрема «Львів ІТ Арена». Тоді ж долучилася і Марта, з якою я до того часто разом відвідувала різноманітні воркшопи і яка ще задовго до початку діяльності Women Techmakers Lviv вже чула про ідею створення такого роду організації. Такою невеличкою командою ми представили наше бачення проекту Women Techmakers Lviv і після презентації долучилася ще Яна, яку вся команда знала теж із волонтерського складу IT-arena.

Декілька слів про кожного з команди:

  • Даринка Джала – студентка першого курсу Українського католицького університету, спеціальність IT&BA. До Women Techamkers Lviv вже мала досвід організації воркшопів, а саме djangoGirls. У роботі зазвичай відповідає за комунікацію зі спікерами, менторами та учасниками.
  • Яна Дідун – студентка другого курсу НУ «Львівська Політехніка», спеціальність – «Інтернет речей». У команді відповідає за всі соціальні мережі. Активно веде контент організації, відповідає на питання людей – робить все, щоб про Women Techmakers Lviv та наші події активно чули і знали у всіх найпопулярніших соціальних мережах.
  • Марта Бобик – студентка другого курсу НУ «Львівська Політехніка», спеціальність – прикладна математика. Марта шукає ІТ-компанії, різні організації, які б змогли підтримати нас, оскільки Women Techmakers Lviv є некомерційною спільнотою, тому підтримка ззовні надважлива для нас. Завдяки Марті ми вже співпрацювали з такими великими компаніями, як: DataArt, SoftServe, Eleks, Sigma, Very good security, Symphony sollutions, TeamVoy, Startup Depot, Lohika, Planeta Kino та інші.
  • Іринка Захарченко – студентка другого курсу Українського католицького університету, спеціальність – комп’ютерні науки. Наразі Іра відповідає за отримання різних формальностей та дозволів, які вимагають окремі події, комунікація з офіційними представниками, наприклад, djangoGirls, які погоджують створення події у Львові. Також займається організацією after party для наших подій.
  • Я, Майя Ву, – студентка другого курсу НУ «Львівська Політехніка», спеціальність – інженерія програмного забезпечення. Займаюся плануванням майбутніх подій, керуванням проектів Women Techmakers Lviv, розподілом завдань між учасницями команди. Комунікую з лідерами Women Techmakers у Східній Європі, щоб завжди отримувати необхідну інформацію щодо діяльності спільноти. Допомагаю всім, щоб не було проблем і все завжди проходило відмінно.

Надзвичайно радію, що знайшла таку чудову команду, разом з якою можу втілювати в реальність свої ідеї та розвивати ще одну IT-спільноту у Львові. Спільно ми активно працюємо щоб створювати кращі проекти і надавати круті можливості іншим!

Іра, Марта, Майя, Даринка та Яна

Як долучитися до Women Techmakers Lviv

Наша спільнота є абсолютна відкрита. Відвідуючи наші події, ви вже стаєте частинкою нашої спільноти, тому вступити доволі легко:) Якщо хочете отримати актуальну інформацію від WTM учасників зі всього світу, обмінюватися досвідом із ними – заходьте на офіційний сайт Women Techmakers, і долучайтеся через розділ Membership. Щоб дізнатися більше деталей, можна звертатися до локальних WTM-спільнот. Часто потрібна волонтерська допомога на подіях, тому головне — проявляти ініціативу і бажання допомогти. Ми завжди раді отримувати запрошення від спікерів для висвітлення якоїсь теми та проведення виступу на наших подіях. WTM Lviv відкриті до контакту і співпраці.

Про плани на найближчий рік

Ми проведемо низку технічних мітапів на різноманітні теми, включаючи: віртуальну реальність, штучний інтелект, IoT, машинне навчання, менеджмент в IT, Android та інші. Також плануємо провести education month для людей, які хотіли б спробувати себе в нових технологіях. У програму будуть включені лекції, практичні заняття, менторство, практика англійської мови та, звісно, активне спілкування! По завершенню учасники зможуть написати власний міні-проект. Готуємо також дещо неформальне і цікаве, тому слідкуйте за новинами у Facebook, Twitter, Instagram. Наша пошта: womentechmakerslviv@gmail.com, у соціальних мережах можна знайти як Women Techmakers Lviv.

Фото: власний архів спікера

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ:

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Google запускає в Україні кампанію «‎Google для бізнесу‎»

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Bard стає Gemini – що цікавого анонсувала компанія Google