Women Who Code Kyiv: «Хочемо, щоб жінок-лідерок у сфері IT було видно і чутно»

Навіть якщо ми абстрагуємося від проблеми сексизму в галузі IT – попри те, що вона продовжує існувати – ми не зможемо перебільшити роль, яку відіграє Women Who Code Kyiv у локальній спільноті жінок-програмерок України. Директорки цієї некомерційної організації, Наталія Ільченко та Христина Скопик, розповіли нашій редакції про виникнення WWCode Kyiv в Україні, щільний графік профільних заходів та досягнення учасниць, якими вони безмірно пишаються.

Про появу Women Who Code в Україні

Загалом все почалося з Оксани Денисюк: переїхавши до США, вона дізналася про таку організацію як Women Who Code та почала відвідувати їхні безкоштовні навчальні події. Її надихало те, як жінки-інженерки гуртуються, обмінюються досвідом (більш кваліфіковані виступають доповідачками на заходах, тим самим підвищуючи свої лідерські якості, вміння виступати перед публікою; ті, у кого досвіду менше, вчаться та допомагають з організацією, тим самим розвиваючи навички роботи в команді), а у виграші залишаються всі учасниці, які окрім знань знаходять ще й подруг.

Саме тоді Оксана захотіла організувати відділення WWCode в Україні. І розпочала вона зі свого рідного міста Вінниці: знайшла дівчат, які зацікавилися ідеєю, після чого вони разом організували перший захід, а потім — ще один, і ще 🙂 Нам дуже пощастило з Оксаною, і ось чому: оскільки WWCode дуже швидко розвивається, в якийсь момент було визначено кількість міст, які організація може якісно долучити, але завдяки наполегливості Оксани, яка наголошувала, що в столиці України має бути WWCode, почали пошук директорок і в Києві. Потім був пост на DOU, я (Наталія Ільченко – прим. редактора) зацікавилася (хоча, зізнаюсь, до кінця не розуміла, як це все буде виглядати і думала, що це всього один івент). Потім відбулося декілька співбесід з Оксаною, яка прилетіла до України, з директорками з Вінниці, з головним офісом, і перший захід в столиці.

Про перший рік, перешкоди і залучення учасниць

Перешкодою, напевно, був страх організації першої зустрічі, бо поставало безліч запитань: чи знайдеться компанія, яка захостить наш захід? Чи прийдуть учасниці? Чи знайдемо спікерок? Але варто було тільки почати! Вже на першу зустріч прийшло близько 100 учасниць, і почавши спілкуватися з ними, ми зрозуміли, що організація буде існувати, адже багатьом вже давно не вистачало такого комьюніті.

Наталія Ільченко

За цей рік ми організували 17 різноманітних заходів та один навчальний курс, тривалістю три місяці. Всі заходи – безкоштовні, ми змогли знайти дуже багато компаній, які підтримують нашу ініціативу, надають приміщення та все технічне забезпечення. Ми й досі дивуємося тому, наскільки у нас багато жінок, які готові у свій вільний від роботи та родини час допомагати з організацією (робити форми реєстрації, розсилку, публікації в соцмережах, допомагати на самому івенті). Дехто з дівчат, наприклад, допомагає фінансово (іноді ми разом «скидаємося» грошима і купуємо якісь сувеніри за найкращі запитання на зустрічах). Я часто дивуюся цим жінкам, собі і нашим родинам, які нас підтримують, хоча часто вечорами навіть не бачать нас, оскільки ми знову щось організовуємо. Чому ми цим займаємося? Напевно тому, що кожна з нас відчуває позитивний вплив: хтось знайшов свою першу роботу, багато хто просунувся в кар’єрі, хтось змінив напрямок діяльності – всі ці історії надихають та дають сили продовжувати справу. У нас, до речі, є офіційний хештег #applaudher під яким ми ділимося успіхами наших учасниць.

Про команду

Наша організаційна команда налічує близько 20 жінок. Ми працюємо в різних напрямках сфери, що дає змогу ширше охопити теми для наших заходів. Ми маємо загальну структуру:

  • дві директорки Наталія Ільченко та Христина Скопик: наразі ми займаємося організацією команди, залученням компаній, які хочуть нас підтримати, партнерством з конференціями, які надають diversity квитки та комунікацією з головним офісом,
  • дев’ять технічних лідерок: організовують технічні івенти своїх напрямків, шукають спікерок, обирають актуальні теми та курують команду,
  • дев’ять організаторок: допомагають з усіма технічними запитаннями, починаючи від реєстрації учасників, закінчуючи замовленням футболок для подарунків.

Христина Скопик

Загалом, ми дуже відкриті і під час своїх заходів завжди запрошуємо долучатися до нашої команди організаторів. В команді ми також дуже гнучкі, завжди допомагаємо одна одній і заохочуємо розвиватися. Тому, якщо хтось із учасниць захоче стати лідеркою напрямку, або директоркою, ми будемо дуже раді і поділимося нашим досвідом та допоможемо. І, навпаки, якщо у когось з наших учасниць завал на роботі, або потрібен час відпочити, ми завжди підтримаємо і не будемо пушити з івентами. Ми в першу чергу прагнемо, щоб всі наші організаторки і лідерки працювали «в кайф», а не «в напряг». Наш розвиток – це заслуга кожної з учасниць: і тих, хто в організаційній команді, і тих, хто просто цікавиться нашими зустрічами та приходить на них.

Про плани на найближчий рік

Рік почався дуже активно. Наразі ми вже провели 2 івенти (окрім Дня Нарождення): по Data Science та QA. На найближчий місяць заплановано 4 івенти за такими напрямками: Frontend, Data science, QA та Soft skills. На найближчі півроку ми запланували 11 заходів, але судячи з темпів, їх буде набагато більше. І це чудово.

Як приєднатися до Women Who Code

Ми є абсолютно у всіх соціальних мережах (@wwcodekyiv), а також у нас є форма реєстрації, яку можна знайти на нашій сторінці FB, і ми долучимо бажаючих до Slack-чату. Звісно ж, можна просто прийти хоча б на один наш захід.

Про співпрацю з освітніми інституціями

Один наш захід (WiDS конференція) був організований на базі Києво-Могилянської академії. Серед наших активісток є організаторка Technovation – це освітня програма для дівчаток-школярок, де вони за півроку мають зробити мобільний застосунок, який міг би вирішити якусь проблему їхнього міста. Наші учасниці виступають менторками для команд дівчаток в цій ініціативі.

Про вектор розвитку Women Who Code

Хочемо, щоб жінок-лідерок у сфері інформаційних технологій ставало дедалі більше, щоб вони виступали на українських та міжнародних конференціях, щоб їх було видно і чутно. Ми хочемо більше піднімати питання гендерної рівності та показувати, що кожна людина, незалежно від статі, віку, раси тощо може і має займатися ІТ. Адже ця сфера зараз дуже приваблива: вона креативна та досить високооплачувана в Україні, і ми хочемо, щоб жінки мали легший доступ до неї, щоб на кар’єрному шляху в них виникало менше перешкод.

ІТ-галузь цікава ще й тим, що вона сьогодні трансформує майже все, що ми знаємо. І якщо в такій інноваційній сфері жінки не будуть пропорційно представлені, це означатиме, що ті трансформації і продукти, які стають нашим повсякденням завдяки технологіям, також не враховують думки і бачення жінок. Виходить, половина населення планети буде жити в світі, який може і не бути підлаштований під них. Тому ми будемо розвиватися і піднімати ці важливі для нас питання.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ:

Фото надані спікерами

Читайте также:

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic

Висока кухня зі смаком науки або як тарілка перетворює подачу страв у шоу