Стартап ZELENEW розробляє технологію швидкої переробки будь-яких пластикових відходів

Український стартап ZELENEW поставив за мету отримання дешевого циклу переробки пластику для побутових потреб. Основне завдання, яке намагається вирішити команда, — це зниження витрат на складне й дороге обладнання, яке до цих пір робило переробку пластику поза містами-мільйонниками дорогим та економічно недоцільним процесом.

Майстерня ZELENEW взяла за основу технологію голандського дизайнера Дейва Хаккенса під назвою PreciousPlastic, котра дозволяє відмовитись від дорогого промислового обладнання і без проблем розміщається навіть у гаражі. Пластик подрібнюється, нагрівається і легко нашаровується на заготовку або запікається у формі, розмір і обриси якої обмежує тільки фантазія дизайнера. Така технологія дозволяє отримати практичні речі для домашнього побуту і благоустрою: декор, світильники, оригінальні меблі, контейнери для зберігання та сортування, покриття для поверхонь та багато корисних речей для дому та вулиці. За своєю сутністю вона чимось споріднена із 3D-друком і дозволяє використовувати пластикові відходи будь-якого виду та кольору.

Декілька місяців тому Zelenew був успішно профінансований на платформі «Спільнокошт», зібравши понад 80 тис. грн замість очікуваних 50 тис. Тепер команда проводить роботи із монтажу та випробування устаткування, а також долає організаційні труднощі:

«—Коли нарешті і нам самим видно зрушення, можна на деякий час відірватися від процесу і дещо розповісти «із життя залізяк». Наприклад, що наше обладнання виходить не зовсім таким компактним, як проектувалось на початку, але часто виявляється, що «більше» не обов’язково «дорожче». Зробити великий екструдер із ще існуючих промислових деталей (з переважно не існуючих вже заводів) виявилось дешевше, ніж компактний, але з нуля.

Дуже обережними кроками наша робота просувається до екватору. І хоча дуже вірилось, що до літа установка вже запрацює, незапланованих процесів, які допомагають «розтягувати задоволення», лишилося ще чимало. Не вбачаємо в цьому трагедії і будемо завершувати почату роботу в тому темпі, з тим ресурсом і в тому складі, який є зараз можливим, але на цей раз не будуючи далекоглядних планів, бо як твердить Третій Канонічний закон Мерфі, якщо щось має шанс піти не так, – це неодмінно відбудеться.

На щастя, окрім ґуль пощастило знайти і нових цікавих однодумців, і класних спеців з технолабораторії BetaLab, де зараз все і відбувається».

Паралельно в ZELENEW розглядають і можливість подрібнення пластикових відходів для отримання наповнювачів для безкаркасних меблів.

Технологія 3D-друку та роботи із пластиком користується попитом в українських інженерів-винахідників. Так, раніше вже було представлено вітчизняний принтер для об’ємного друку, котрий здатен виготовляти вироби в 5 разів швидше за конкурентів.

Джерело: Спільнокошт | Фото: Спільнокошт

Читайте также:

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

Як стартапи застосовують штучний інтелект для боротьби зі сміттям

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж