Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

Повномасштабна війна змінила ставлення мільйонів українців до східних сусідів та їх культури, підштовхуючи до такого явища, як дерусифікація. Чимало тих, хто раніше адекватно ставився до російської мови, почали активніше цікавитися українським контентом, музикою, культурою, шукають способи отримувати якомога більше інформації лише солов’їною.

І тут постає питання фільтрування інформації. Адже найпростіший спосіб зменшити вплив російської культури на себе – не бачити її зовсім. В цій статті розглянемо як прибрати російськомовні ресурси з пошукових систем та змусити алгоритми видавати більше українського контенту.

Під «цифровою дерусифікацією» в першу чергу розуміємо зменшення впливу російських сайтів, а не російських текстів. Є чимало українських двомовних ресурсів, які патріотично орієнтовані, а деякі сайти досі пишуть лише російською мовою, хоча засуджують агресію злочинного путінського режимі тощо. Не можна сказати, що весь контент, написаний російською мовою, жахливий, несе пропаганду і не має право на існування.

Як видалити російські сайти з Google?

Спочатку розберемо простий і універсальний спосіб. Він допоможе зменшити кількість російського контенту при пошуку в Google.

Заходимо в налаштування свого профілю. Вибираємо «Особиста інформація». Потім шукаємо пункт «Інші дані й налаштування для сервісів Google».

Натискаємо на пункт «Мова».

Перед нами пріоритетні мови. Їх можна додавати і видаляти. Усунемо «русский язик».

Тепер пошукова система буде показувати менше контенту російською мовою.

Розширення для браузера

Найпростіший і повністю автоматичний спосіб – це встановити розширення «Лагідна Українізація».

Встановлюємо його, вибираємо пріоритетну мову (українську) і небажану мову (російську). Також є опція інтенсивності. Для експерименту вибрали максимальний рівень «Та українізуйте мене вже!».

В залежності від вибраного режиму інтенсивності, контент буде фільтруватись по-різному. З базовими налаштуваннями блокуватимуться більшість сайтів з .ru доменами, а якщо виставити максимальний режим, то втратиться велика частина російськомовного контенту на українських сайтах.

За бажанням дозволяємо доступ до своєї статистики.

Програма справді працює і автоматично забирає з пошукових результатів сайти з ru доменами. Приклади роботи розширення (зліва увімкнено, з права вимкнено):

Соціальні мережі без російської мови

Як бути з YouTube та іншими соціальними мережами? Щоб позбутись російського контенту доведеться привчити алгоритми, тому робимо наступні кроки:

  • Очищаємо історію браузера та куки файли;
  • Відписуємось від усіх російськомовних ресурсів;
  • Шукаємо контент лише українською мовою;
  • Не дивимося російськомовний контент;
  • Тиснемо пункт «нецікаво» на російські відео в рекомендаціях.

Через кілька днів, тижнів чи місяців користувач майже цілком позбудеться російськомовного контенту у своєму профілі YouTube.

Для Facebook та інших соціальних мереж інструкція максимально схожа. Діємо за ідентичною методикою та алгоритми згодом зрозуміють, що власнику профілю нецікаві пости російською мовою.

Наприклад, в Twitter забираємо галочку напроти нецікавих тем:

Також варто змінити мову і регіон на своєму пристрої. Переконайтесь, що в смартфоні чи комп’ютері виставлена українська мова і регіон Україна за замовчуванням. А власникам Windows 7 Torrent Mega Gaming Lite Edition (лише з російською мовою) краще позбутися старого сміття і завантажити офіційну Windows 10/11.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску