7 сервісів для перевірки правопису української мови

На тлі російської агресії українська мова стає все більш уживанішою як в приватному спілкуванні, так і в сфері обслуговування. Медіа – офіційні та неофіційні – також масово переходять на українську, хоча початок цьому поклав закон про державну мову ще в 2019 році. Російська зникає з ужитку – за 10 років частка українців, які вважають її рідною, впала з 42% до 16%.

Ми публікували добірку сервісів для вивчення та вдосконалення української мови. Зараз ми знайшли сервіси, які перевірять на помилки написаний українською текст, лист чи повідомлення, а також допоможуть вірно перекласти слово.

LanguageTool

Багатомовний сервіс LanguageTool має українську версію, а також платні версії із розширеним обсягом перевірки текстів та доступом до доповнень до Microsoft Word і Google Docs. Є також застосунки та доповнення для електронної пошти.

Російсько-українські словники

Сервіс на основі LanguageTool та низки російсько-українських словників – фразеологічних, академічних, технічних тощо.

Мова – ДНК нації

Сервіс від проєкту з вивчення української мови, який має застосунок Mova з героєм язиком Лепетуном.

В описі зазначається, що сервіс працює не зовсім досконало, але більшість орфографічних, граматичних і лексичних помилок він допоможе виявити.

OnlineCorrector

Доповнення до Google Docs та Microsoft Word, яке виправляє типографічні, граматичні, лексичні та інші помилки. Є як безкоштовна, так і платні версії, а також доповнення для журналістів, працівників медіа, перекладачів, коректорів.

Словотвір

Сервіс для перекладу запозичених слів. У списку «Словотвора» є такі слова, як «самознимка», «панський кут» та «реченець». Для багатьох слів є низка різних версій перекладу українською – від двох до десятків. Користувачі можуть коментувати переклади.

Словопедія

Сайт з добіркою словників української мови – від Універсального словника-енциклопедії до словника церковно-обрядової термінології та словника англіцизмів.

Словник скорочень української мови

В описі ресурсу йдеться про те, що це найбільший у світі словник скорочень української мови в інтернеті та єдиний словник, який містить нові та сучасні скорочення і поповнюється щодня. Має понад 10 000 скорочених слів та синонімів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску