Від органів на запит до аналізу стародавньої ДНК: 10 передових технологій 2023 року від MIT

Щорічно видання MIT Technology Review вибирає інновації, які мають найбільший вплив на наше життя. Деякі з них широко відомі, наприклад генератори на базі штучного інтелекту та електрокари. Інші можуть здивувати. Публікуємо вибірку з 10 проривних технологій від MIT Technology Review.

CRISPR для лікування підвищеного холестерину

За останні десятиліття інструмент для редагування геномів CRISPR пройшов шлях від лабораторій до лікарень. Спочатку технологія служила експериментальним методом лікування рідкісних генетичних захворювань, а тепер у ході клінічних випробувань допомагає боротися з поширеними, у тому числі з високим рівнем холестерину.

Штучний інтелект для створення зображень

Це рік художників на базі штучного інтелекту. Моделі від Google, OpenAI та інших компаній навчилися малювати дивовижні картини. Достатньо ввести будь-який короткий опис — і за кілька секунд перед вами з’явиться запитане зображення.

Архітектура, що спрощує виробництво чіпів

Ця промисловість переживає істотні зміни. Виробники вже давно отримали ліцензії на мікросхеми від кількох великих компаній. Тепер завдяки RISC-V, відкритому стандарту системи команд та архітектури процесорів, створювати чіпи стало простіше для всіх і багато компаній вивчають цю можливість.

Військові безпілотники для масового ринку

Колись військові дрони були недоступні невеликим країнам, оскільки вони коштують дорого і мають проходити суворий експортний контроль. Однак тепер завдяки розвитку споживчих компонентів та комунікаційних технологій виробники можуть створювати складні бойові машини за набагато нижчими цінами, такі як Bayraktar TB2.

Продаж абортивних таблеток через телемедицину

У 2022 році в США було скасовано легалізацію абортів на федеральному рівні, і тепер у кількох штатах вони повністю заборонені. Щоб зробити їх доступними більшій кількості людей, медичні установи та стартапи використовують телемедицину.

Виробництво органів на запит

Щодня лише у США помирають у середньому 17 осіб, так і не дочекавшись органів для трансплантації. Цих та багатьох інших людей можна було б врятувати, якби ми мали практично необмежений запас здорових органів. Забезпечити такий запас допоможе генетична модифікація свиней, органи яких можна пересаджувати людям. Ще одне рішення – 3D-друк легень із клітин пацієнтів.

Неминучий перехід на електротранспорт

Електромобілі нарешті стають по-справжньому доступними. Акумулятори дешевшають, а деякі країни вводять суворіші правила щодо викидів і повністю забороняють автомобілі з газовим двигуном. До того ж великі виробники зобов’язалися перейти на випуск тільки електротранспорту.

Космічний телескоп «Джеймс Вебб»

Перші знімки далекого космосу, зроблені найпотужнішим у світі космічним телескопом Джеймс Вебб, викликали захоплення у людей по всьому світу. І це тільки початок: відкриття відбуватимуться майже з тією самою швидкістю, з якою вчені аналізуватимуть отримані дані.

Аналіз давньої ДНК

Технологія секвенування геному дозволяє вивчати древні ланцюжки людської ДНК. Це дає багато інформації про те, хто ми такі та чому сучасний світ виглядає саме так. Крім того, це допомагає вченим дізнатися більше про життя простих людей, які жили на той час, а не тільки про тих, кому були доступні складні поховання.

Перероблення акумуляторів

Таким чином вдасться не тільки відправляти на звалищі менше батарей, що відпрацювали, але й надати вкрай необхідне джерело металів для електромобілів майбутнього. Компанії будують об’єкти, які перероблятимуть літій, нікель і кобальт, а потім повертатимуть ці матеріали виробникам акумуляторів, допомагаючи їм знизити витрати.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: MIT TechnologyReview

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження