Що було цікавого на виставці CES 2023. Коротко про нові розробки

В Лас-Вегасі нарешті пройшла виставка споживчої електроніки CES 2023. На захід приїхало понад 3200 компаній зі 173 країн світу, які показали на ньому свої найінноваційніші та найнезвичайніші розробки. Про найцікавіші з них ми зараз і розповімо.

Ігровий контролер Sony Project Leonardo

Компанія Sony привезла на CES 2023 контролер Project Leonardo для ігрової консолі PlayStation 5. Але це не звичайний контролер, а унікальний пристрій, створений за участю розробників ігор, експертів галузі та членів ком’юніті. Його головна «фішка» у безлічі змінних компонентів: аналогових джойстиків, кнопок різних форм і розмірів.

Все це робить Project Leonardo не так контролером, як конструктором, що дозволяє зібрати зручний саме для вас контролер. До того ж гаджет сумісний з пристроями інших виробників завдяки чотирьом 3,5-мм портам і може використовуватися в компанії як з другим Project Leonardo, так і зі звичайним геймпадом DualSense.

Все питання лише в тому, коли варто чекати на його появу. Ну а в Sony поки що лише говорять про активну роботу над проєктом.

Пристрій для моніторингу тиску без манжети

Не забули про CES 2023 і про тих, хто стежить за своїм здоров’ям. На ринку вже представлено величезну кількість електроніки, здатної вимірювати тиск крові без громіздкої манжети. Але переважна більшість із них не відрізняється особливою точністю. Свіжа ж розробка Valencell є компактним пристроєм, що використовує принцип фотоплетизмографії для вимірювання структури кровотоку.

Отримана інформація аналізується спеціальним алгоритмом та зіставляється з віком, вагою, статтю та ростом користувача. Ну а в результаті ми отримуємо досить точні дані про діастолічний та систолічний тиск. Причому точність, схоже, насправді дуже висока — зараз пристрій чекає на схвалення управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA). Початок його продажів запланований на кінець року, а ціна гаджета очікується на рівні 99 доларів.

Милий робот KEYi Loona

Нова розробка від компанії Keyi Tech стала не тільки однією з найцікавіших новинок виставки, але й виявилася одним із наймиліших роботів на ринку. Воно й не дивно! Пристрій вміє виявляти емоції, чхає, чухається, танцює і взагалі поводиться як справжній домашній вихованець.

До того ж Loona чудово справляється з розпізнаванням облич, голосів та емоцій оточення, впізнає свого господаря і може повторювати за ним слова. Загалом, якщо ви страждаєте від алергії на шерсть або просто не хочете заводити живого вихованця, то Loona може стати для вас чудовим виходом.

Робот вже з’явився на краудфандинговому майданчику Kickstarter за ціною 449 доларів з початком постачання наступного місяця.

Екзоскелет German Bionic Apogee

Новий екзоскелет Apogee від компанії German Bionic оснований на представленій ще кілька років тому моделі Cray X. Він кріпиться до ніг і використовує електромотори для компенсації майже 30 кілограмів навантаження на нижню частину спини за один рух. Зменшується і втома при простій ходьбі.

Точні характеристики екзоскелету поки що не озвучуються. Відомо лише те, що він набагато легший і «розумніший» за попередника. Але на споживчому ринку цей пристрій навряд чи з’явиться — Cray X був доступний лише корпоративним клієнтам за підпискою за 499 доларів на місяць, і його наступник, швидше за все, використовуватиме таку саму модель продажу.

Розумний аналізатор сечі Withings U-Scan

Будемо чесні, багато хто з нас згадує про лікарів тільки коли захворіє. Частково бути в курсі стану свого здоров’я допомагають всілякі фітнес-браслети та смарт-годинники, але навряд чи інформацію, що видається ними, можна назвати хоч скільки-небудь повною. Але компанія Withings все-таки змогла придумати вихід із, здавалося б, патової ситуації, розробивши розумний аналізатор сечі Withings U-Scan.

Пристрій кріпиться до обідка унітаза і може дізнаватися рівень pH і гідратації шляхом визначення питомої ваги, розповість про рівень кетонів та вітаміну С і дозволить дізнатися, чи правильно ви харчуєтеся. Хочете – вірте, хочете – ні, але завдяки функції Stream ID аналізатор навіть зможе відрізнити одного користувача від іншого.

Аналізатор з’явиться в Європі за 499,95 євро, а сервіс із заміни картриджів для Withings U-Scan коштуватиме ще 29,95 євро на місяць. Втім, змінювати їх можна самостійно.

Електронний блокнот Lenovo Smart Paper

Не менш цікавою виявилася ще одна новинка виставки — електронний блокнот Lenovo Smart Paper. Гаджет виглядає як звичайна електронна книга або планшет, але він призначений зовсім не для читання. За допомогою розробки китайської компанії можна створювати рукописні нотатки, як у звичайному блокноті, після чого зберігати їх у самому пристрої або синхронізувати з іншими пристроями під керуванням Android, iOS або Windows.

Сам «блокнот» оснащується 10,3-дюймовим дисплеєм на технології електронного чорнила, а у комплекті з ним постачається стілус, що розпізнає 4096 ступенів натискання. При цьому користувачам доступна величезна кількість варіантів «паперу», починаючи від звичайного зошита і закінчуючи полотном, а пам’яті моделі вистачить для зберігання 50 000 аркушів рукописних нотаток. Ціна такого блокнота – 399 доларів.

Ноутбук із двома екранами Lenovo Yoga Book 9i

Ще однією новинкою Lenovo на CES 2023 став дуже цікавий ноутбук Yoga Book 9i. А цікавий він своїм незвичайним виглядом відразу з двома OLED-екранами, кожен з яких має діагональ 13,3 дюйма та роздільну здатність 2880х1800 пікселів. При цьому другий екран встановлено на місце класичної клавіатури.

Якщо ви не бажаєте набирати текст за допомогою сенсорного дисплея, на допомогу прийде Bluetooth-клавіатура. Її можна встановити на нижні дві третини одного з екранів за допомогою магнітного кріплення, а третина дисплея, що залишилася в такому випадку, може використовуватися для роботи з віджетами. Є й інший варіант: можна розкрити лептоп на 180 градусів та користуватися одразу двома екранами, використовуючи клавіатуру для набору тексту. Шкода лише, що простір між дисплеями занадто великий, і їх не можна об’єднати в один повноцінний великий екран.

Автомобіль BMW, що змінює колір

BMW i Vision Dee – автомобіль, схрещений з цифровим асистентом: він вітає водія та виражає емоції зміною форми фар та решітки радіатора. Щоправда, все поки що представлено в рамках концепту.

Найбільш захоплююча фішка – зміна кольору кузова в один клік. Корпус машини поділено на 240 сегментів, які можуть миттєво та незалежно змінювати свій відтінок на один із 32 варіантів. Тут використовується передове покоління цифрового чорнила, яке BMW вперше показало 2022-го.

Бездротовий та майже бездротовий телевізори

LG привезла на виставку 97-дюймову модель Signature OLED M3, яка отримує контент з окремої станції Zero Connect Box бездротовим способом. Жодних портів у гаджета теж немає, але під’єднатися до кабельного TV можна через роз’єми в станції. Проте шнура живлення позбутися все ж таки не вдалося.

Зовсім автономний телевізор анонсувала компанія Displace. Це 55-дюймова панель із вбудованим акумулятором. Батареї вистачить на місяць автономності, якщо щодня вмикати екран на шість годин. Цікаво, що кілька таких ТВ-панелей – хоч 4, хоч 16 – можна поєднати в одну гігантську.

Розумна духова шафа від Samsung

Цю новинку за назвою Samsung Bespoke AI Oven оцінять блогери. Вбудована камера дозволить ділитися фотографіями страв та вести повноцінні прямі трансляції готування.

Звичайно, духовка інтегрована із системою розумного будинку Samsung та підтримує віддалене керування зі смартфона. Крім того, прилад вміє складати рекомендації щодо правильного харчування залежно від стану здоров’я власника – для цього є інтеграція із сервісом Samsung Health.

Пристрій для нанесення макіяжу від L’Oréal

L’Oréal Hapta – це портативний аплікатор для помади, призначений для людей з неврологічними проблемами.

З його допомогою люди з обмеженими можливостями матимуть змогу самостійно наносити косметику. Також компанія представила електронний принтер Brow Magic для створення брів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

#  #  #  #  #  #  #  #

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Samsung анонсує Galaxy AI з функцією перекладу дзвінків у реальному часі

Samsung Galaxy Unpacked 2023: складні смартфони, нові планшети та годинник