10 прогнозів Gartner для сфери ІТ на 2023 та наступні роки

За своєю природою ми віддаємо перевагу сталості та стабільності, а до змін часто ставимося негативно. Проте напередодні 2023 року консалтингова компанія Gartner пропонує змінити це мислення та перетворити невизначеність на можливості для інновації.

Gartner традиційно представила топ-10 трендів з головних областей технологій та бізнесу на 2023 та наступні роки. Ці прогнози допоможуть вам переосмислити найближче майбутнє та підготувати до нього свою організацію.

Віртуальні офіси

Прогноз: До 2027 року повністю віртуальні робочі простори охоплюватимуть 30% зростання інвестицій компаній у технології метавсесвіту, а також переосмислять підхід до роботи.

Опис: Віртуальні робочі простори дозволяють наймати спеціалістів та організовувати зустрічі між ними незалежно від їхнього розташування. Це стосується і тих працівників, які не можуть або не хочуть відвідувати особисті зустрічі. Метавсесвіт пропонує альтернативу рішенням для поїздок та зустрічей і згодом змінить обидві індустрії. А для організацій, що працюють у віддаленому та гібридному форматах, вона може замінити офіс та стати центром цифрового досвіду співробітників.

Новий підхід до управління кадрами

Прогноз: До 2025 року через «нестабільність робочої сили» 40% організацій зіштовхнуться із суттєвими збитками. Це спонукає їх перейти від залучення кадрів до їхнього утримання.

Опис: Щонайменше 40% організацій спрямують зусилля на забезпечення узгодженості та стабільності операцій. Їм потрібно зробити акцент на гнучкості, щоб налагодити роботу своїх бізнес-моделей. Наприклад, сьогодні 57% співробітників вважають, що роботодавець не дає їм можливості створювати чудовий клієнтський досвід.

Скорочення розриву в оплаті праці

Прогноз: До 2025 року в організаціях, які усунуть гендерний розрив в оплаті праці, спад серед жіночого персоналу скоротиться на 30%. Це, своєю чергою, пом’якшить проблему нестачі спеціалістів.

Опис: Щодня організації докладають усіх зусиль, щоб залучати фахівців з навичками, необхідними для реалізації їхніх бізнес-стратегій. Водночас через тиск інвесторів, соціальних очікувань та бажання підвищити свою комерційну цінність вони прагнуть більшої різноманітності кадрів. Зарплата – головний фактор, який допомагає утримувати фахівців. Люди хочуть, щоб їхня праця справедливо оплачувалася, і заради цього змінюватимуть місце роботи. З економічного погляду користь різноманітності цілком очевидна: щоб отримувати такі переваги, як передові інновації, а також підвищений прибуток, дохід і продуктивність, потрібно утримувати більше жінок-співробітників.

Благополуччя персоналу

Прогноз: До 2025 року 30% вдалих інвестиційних рішень насамперед враховуватимуть показники цінності співробітників, такі як благополуччя, вигоряння та задоволеність брендом, а не коефіцієнт окупності.

Опис: Організації, які піклуються про співробітників, як правило, показують хороші результати у сфері обслуговування клієнтів. Це, своєю чергою, підвищує зростання доходів компанії та лояльність до неї. Традиційні моделі ROI (return on investment, окупність інвестицій) зазвичай підвищують віддачу від інвестицій, які дають короткострокові результати. Наприклад, тих, що знижують витрати (скорочення штату) і збільшують дохід (найняття додаткового торгового представника). Компанії, які використовують метрики, що виходять за межі ROI, спрямують свої вкладення у довгострокове зростання та інновації.

Екологічність штучного інтелекту

Прогноз: До 2025 року штучний інтелект споживатиме більше енергії, ніж співробітники-люди, якщо щодо нього не будуть запроваджені стійкі практики. Це серйозно завадить зусиллям, спрямованим на досягнення нульового викиду вуглецю.

Опис: штучний інтелект все частіше використовується для автоматизації людської діяльності, а разом з цим споживає все більше енергії. Моделі машинного навчання потрібно навчати та запускати, що потребує більшої кількості хмарних дата-центрів. Щоб значно зменшити енергоспоживання для машинного навчання, формуються спеціальні практики. Це не причина відмовлятися від штучного інтелекту, тому що його переваги можуть значно перевершувати вуглецевий слід. Однак цей потенціал можна реалізувати лише в тому випадку, якщо технологія застосовуватиметься в якомога більшій кількості процесів та організацій.

Нові підходи до ідентифікації користувачів

Прогноз: До 2027 року соціальні мережі перейдуть від моделі «клієнт як продукт» до «платформа як клієнт» і продаватимуть на ринках даних децентралізовані ідентифікаційні дані.

Опис: Зараз користувачі підтверджують свою особистість на різних онлайн-сервісах – цей підхід неефективний, погано масштабується та небезпечний. Тому ринок переходитиме на портативні гаманці для цифрової ідентифікації. Вони дозволять підтверджувати особу лише один раз, а потім багаторазово її використовувати. Для Web3 будуть потрібні нові ринки ідентифікаційних даних, щоб забезпечити більш персоналізовану взаємодію з користувачами. В рамках цієї моделі люди будуть публікувати свої особисті дані та на договірній основі встановлювати умови їх використання та платежі за них.

Цифрові протести

Прогноз: До 2026 року DoS-атаки, які здійснюються громадянами за допомогою віртуальних асистентів, стануть найшвидшою формою протесту.

Опис: Ведуться суперечки про те, чи слід вважати DoS-атаки способом вираження свободи слова, оскільки на цей час вони порушують різні міжнародні політики та закони. Такі атаки дедалі частіше роблять громадяни, стурбовані соціальними проблемами, а не зловмисні хакери. Тому надалі дискусія лише ускладниться, що ймовірно посилить потребу в законодавчих змінах. Через DoS-атаки з боку громадян організації можуть понести значні витрати. Щоб запобігти їм, Amazon, Google, Apple та іншим постачальникам віртуальних помічників, можливо, потрібно вимкнути навички та дії, що дозволяють цій технології зв’язуватися з організаціями.

Ризиковані інвестиції

Прогноз: До 2025 року подвоїться кількість акціонерів, які готові здійснювати інвестиції з високим ступенем ризику. Це зробить їх ефективною альтернативою традиційним витратам на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи.

Опис: В умовах невизначеності компанії та акціонери стануть більш лояльно ставитися до високоризикових інвестицій у проривні технології, що мають потенціал для високої прибутковості. Це замінить традиційні практики, які передбачають певні бюджети на інновації та прогнозування результатів за допомогою бізнес-кейсів. Організації розглядатимуть невдачу насамперед як спосіб підтримувати життєздатність.

Екосистеми

Прогноз: До 2025 хмарні екосистеми консолідують ринок постачальників на 30%. В результаті клієнти отримають обмежений вибір та менший контроль над своїм програмним забезпеченням.

Опис: Сучасні хмарні екосистеми об’єднують інструменти від постачальників хмарних рішень (Cloud Solution Provider, CSP) та незалежних постачальників програмного забезпечення (Independent Software Vendor, ISV). Більшість з цих екосистем є неповними, страждають від нестачі функціональності, недоробок та недостатньої поширеності. Тому багато організацій створюють змішані екосистеми.

Згодом головні постачальники екосистем будуть удосконалюватися і додавати власні інструменти, а організації замінять ними сторонні рішення незалежних розробників. Це дозволить зменшити витрати на інтеграцію та навчання, а також скоротити час виходу на ринок.

Суверенітет даних

Прогноз: До 2024 року суверенні партнерства, що перебувають у спільній власності, підвищать довіру користувачів до глобальних хмарних брендів та сприятимуть подальшій глобалізації ІТ.

Опис: Уряди та регуляційні органи посилюють політики щодо конфіденційності та захисту даних, підвищують вимоги до їх суверенітету та контролю за ними, а також прагнуть цифрового суверенітету. Регуляторам та постачальникам хмарних послуг потрібно працювати разом, щоб визначити відповідні заходи. Відновити довіру до глобальних хмарних брендів та сприяти подальшій глобалізації технологій допоможе участь уряду та регуляційних органів у володінні постачальниками хмарних послуг.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Gartner

Читайте также:

Що чекає штучний інтелект у 2024 році: 4 головні тренди від MIT

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Головні тренди 2024 року від Trend Hunter: технології

Gartner представила 10 трендів у сфері технологій у 2024 році