10 трендів стратегічних технологій 2023 від Gartner

Щороку дослідницька компанія Gartner публікує список десяти найважливіших стратегічних технологічних трендів на наступний рік. Те, на чому, на думку компанії, мають зосередитися ІТ-директори та менеджери. Свіже дослідження Gartner на майбутній 2023 рік напрочуд сильно відрізняється від прогнозів на 2022 рік.

Френсіс Карамузіс, віцепрезидентка та почесна аналітикиня Gartner, сказала, що теми цього року були побудовані навколо трьох основних тем: оптимізація для стійкості, операцій чи довіри; масштабування вертикальних рішень та постачання продуктів; та відкриття нових форм взаємодії, щоб прискорити відгуки чи можливості.

Вона сказала, що, дивлячись на всі проблеми, з якими сьогодні стикаються організації, «невизначеність може бути можливістю» і закликала керівників вищої ланки ІТ «зробити інновації обов’язковими».

Перші три технології з категорії оптимізації IT систем для підвищення надійності, покращення процесу прийняття рішень на основі даних та підтримки цілісності систем у розробці/виробництві.

Цифрова імунна система (Digital Immune System)

Це коли рішення поєднує у собі не тільки кінцеву послугу, продукт чи систему, а й комплекс з аналізу вразливостей, постійне тестування безпеки, зокрема з допомогою штучного інтелекту, автовиправлення помилок. Коли вебзастосунок має і сертифікат безпеки, і CDN, DDoS захист та інші обов’язкові для стабільної роботи.

Приклад: рішення, що відповідає цифровій імунній системі: American Airlines. Авіакомпанія веде розробку від тестування, постійно застосовує хаос-інжиніринг і в цілому проєктує складну захищену систему, що дозволяє справлятися з навантаженнями на систему, що зростають, і оперативно усувати загрози.

Прикладне спостереження (Applied observability)

Прикладне спостереження – це коли ми спостерігаємо дані й відразу ж їх застосовуємо. Якщо більш утилітарно, то: організувавши якісний пайплайн даних між бізнес-функціями, додатками, інфраструктурою та операціями вводу/виводу, ми можемо скоротити затримку у відгуку, а то й взагалі діяти наперед (передбачати поведінку користувача).

Приклад: Tesla. У деяких штатах власникам машин Tesla пропонується страховка транспортних засобів виключно на основі їхньої “спостережуваної” поведінки за кермом. За офіційними заявами Tesla, хто “нормально” (у їхньому розумінні) водить – заощадить 20-40%, а хто взагалі відмінник за кермом – 40-60%.

Управління довірою, ризиками та безпекою штучного інтелекту (AI TRiSM)

AI TRiSM покликані забезпечувати надійність, правдивість, безпеку та конфіденційність нових моделей, оскільки традиційні моделі штучного інтелекту не справляються з управлінням довіри, ризиків та безпеки.

Приклад: Abzu, данський стартап, який створив продукт на основі штучного інтелекту, що генерує математично зрозумілі моделі. Їхня мета – визначати причинно-наслідкові зв’язки. Це дозволяє клієнтам Abzu легше та швидше підтверджувати результати та призвело до розробки більш точних та ефективних ліків проти раку молочної залози.

Тепер переходимо до пулу технологій, мета яких – збільшення темпів доставлення продукту, прискорення вертикальних зв’язків, можливість підключення за будь-яких умов.

Галузеві хмарні платформи (Industry Cloud Platforms)

Галузеві хмари створюють цінність для організацій шляхом включення хмарних сервісів, які зазвичай купуються окремо, попередньо інтегровані, але настроювані (модульні) галузеві рішення. Шляхом такого підходу вони можуть підвищити організаційну гнучкість, прискорити впровадження інновацій та скоротити час окупності.

Приклад: Intermountain Healthcare вибрала платформу постачальника гіпермасштабованих послуг, щоб допомогти їй забезпечити позитивну взаємодію з кінцевими користувачами, а також впроваджувати інновації, щоб йти в ногу з мінливими потребами бізнесу. Початкова стратегія організації полягає в тому, щоб використовувати більшу частину стека постачальника, але архітектура підприємства організації при цьому залишається гнучкою, щоб постійно оцінювати альтернативні ідеї та рішення. Таким чином, компанія перетворюється зі споживача технології на активне джерело ідей та інновацій.

Інжиніринг платформ (Platform Engineering)

Щоб допомогти розробникам, фахівцям з обробки та аналізу даних та кінцевим користувачам, а також зменшити непорозуміння у зв’язку з цінністю виконуваної ними роботи, далекоглядні компанії почали створювати операційні платформи, що знаходяться між користувачем та допоміжними службами, на які вони покладаються. Таким чином, інжиніринг платформ оптимізує роботу розробників і прискорює доставлення цифрового контенту/даних.

Приклад: Nike створила «складові платформи», які поєднують «стратегічно пов’язані глобальні бізнес-можливості, що реалізуються за допомогою модульних та складових технологій, що надаються через API». Nike вважає, що платформа дозволяє їй швидше реагувати на зміни, прискорювати вихід на ринок, підвищувати масштабованість та знижувати операційні витрати.

Реалізація цінності бездротового зв’язку (Wireless-Value Realization)

Інтеграція кількох бездротових технологій забезпечить більш економічну, надійну та масштабовану технічну основу, яка скоротить капітальні витрати. Це сприяє майбутньому ширшому використанню бездротового зв’язку, більшій кількості бездротових протоколів та ширшому спектру бездротових можливостей, що використовуються для підтримки цифрового бізнесу.

Приклад: Bosch-Siemens використовує ультразвукові датчики для уповільнення роботи навантажувачів у режимі реального часу. Крім усунення нещасних випадків з вилковими навантажувачами, на 98% скоротилася кількість аварій і на 10% підвищилася продуктивність. Технологія впроваджується у виробничих та складських приміщеннях площею 2,5 мільйона квадратних футів зі зчитувачами на 250 вилкових навантажувачах і 500 пішоходах.

Останній пул технологій, так звані піонерські – це можливості змін бізнес-моделей, нові взаємодії зі співробітниками та клієнтами, прискорення стратегій виходу на нові віртуальні ринки.

Супердодатки (Superapps)

Супердодаток — це програма, яка надає кінцевим користувачам (наприклад, клієнтам, партнерам або співробітникам) набір основних функцій, а також доступ до незалежно створених мінідодатків. Супердодаток створено як платформа для забезпечення послідовної та персоналізованої взаємодії з додатком.

Приклад: Revolut — британський фінтех-супердодаток, який змінює традиційні фінансові послуги. Він пропонує цифрові банківські послуги для споживачів, при цьому розширюючи свою екосистему коштом сервісів, де малий та середній бізнес, а також фрилансери можуть пропонувати послуги в супердодатку.

Адаптивний штучний інтелект (Adaptive AI)

Цінність операційного штучного інтелекту полягає у здатності швидко розробляти, розгортати, адаптувати та підтримувати штучний інтелект у різних галузях компанії. Враховуючи складність проєктування та потребу у швидшому виході на ринок, вкрай важливо розробити гнучкіші пайплайни проєктування штучного інтелекту або створити моделі штучного інтелекту, які можуть самоадаптуватися в компанії.

Приклад: Dow, американський виробник хімікатів та матеріалів. Компанія розгортає адаптивні системи штучного інтелекту, які використовують зворотний зв’язок про моделі використання та оптимізацію бізнес-цінності для покращення корпоративної аналітики. Це спричинило збільшення цінності аналітичної платформи на 320%.

Метавсесвіт (Metaverse)

Метавсесвіт – це комбінаторна інновація, що складається з кількох технологічних тем та напрямків. Прогнозується, що окремо ці тенденції відкриють нові можливості та виклики для організацій у широкому спектрі галузей та варіантів використання.

Приклад: Siemens співпрацює з NVIDIA для створення промислового метавсесвіту. Клієнти зможуть використовувати імерсивне середовище для спільної роботи над створенням інноваційних інженерних рішень та розв’язанням реальних проблем, пов’язаних із цифровими двійниками, IoT та аналітикою в реальному часі.

Останнім трендом є гібрид категорій, які вже перераховані, і при цьому слідує тенденції ООН зі сталого розвитку.

Стійка технологія (Sustainable Technology)

Стійка технологія – це фреймворк рішень, що підвищує ефективність використання енергії та матеріалів IT-послуг; забезпечує стійкість підприємства з допомогою таких технологій, як простежуваність, аналітика, відновлювані джерела енергії та інші; та допомагає клієнтам стати більш стійкими за допомогою додатків, програмного забезпечення, торгових майданчиків та багато іншого. Інвестиції у стійкі технології також можуть підвищити операційну стійкість та фінансові показники, відкриваючи нові можливості для зростання.

Приклад: ініціативи у сфері економіки замкнутого циклу скорочують кількість відходів:

  • Apple використовує роботів для перероблення;
  • ІКЕА публікує посібник з дизайну продукції безвідходного виробництва, щоб допомогти іншим у впровадженні безвідходності.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Gartner

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному