10 технологічних трендів, що вплинуть на ІТ в 2019 році

Керівники департаментів, що відповідають за інфраструктуру та експлуатацію комп’ютерних систем і мереж (в Gartner це називають скорочено Infrastructure and Operations – I&O) все частіше залучаються до керування сучасним підприємством. Саме тому вони повинні підготуватися до низки майбутніх технологічних зрушень і вдосконалити цифрову інфраструктуру до того рівня, яка буде актуальною 2019 року, вважають аналітики Gartner.

Наразі все більш важливим стає питання, як використовувати такі можливості як штучний інтелект (AI), автоматизація мереж або графічні обчислення для підтримки інфраструктури, що швидко зростає та виконання бізнес-завдань?

1. Безсерверні обчислення

Безсерверні обчислення – це інноваційна програмна архітектура, що зараз набирає популярність. Фактично вона може взагалі виключити потребу в інфраструктурному забезпеченні. Керівники I&O мають переходити на програмно-орієнтований підхід до безсерверних обчислень, керування API та SLA, а не фізичною інфраструктурою.

Взагалі термін«безсерверні» не зовсім коректно зображає суть технології, стверджують в Gartner. Насправді, сервери все ще існують, але тільки постачальник послуг несе відповідальність за всі основні ресурси, пов’язані з обчислювальними ресурсами. В підсумку це веде до гнучкості та оптимізації витрат.

Тим не менш, безсерверна інфраструктура не замінить контейнери або віртуальні машини, тому бізнес повинен навчитися, як і де правильно використовувати такі технології. Розвиток потенціалу підтримки та управління повинен стати фокусом для команди I&O, адже понад 20% глобальних корпорацій планують розгорнути безсерверні обчислювальні технології до 2020 року, хоча сьогодні ця цифра складає менш ніж 5 %.

2. Вплив Штучного Інтелекту (AI)

AI потенційно може забезпечити величезну цінність для керівників ІТ, яким потрібно керувати все більш масштабною інфраструктурою, не маючи до того ж можливості набрати більший штат. Штучний Інтелект є основою цифрового бізнесу, а глобальна вартість бізнесу, створена безпосередньо завдяки АІ, до 2022 року досягне суми майже в $3,9 трлн, прогнозують в компанії Gartner.

3. Гнучкість мережі (або її відсутність?)

Мережа є базовою платформою для величезної кількості сервісів: від хмарних служб до Інтернету речей (IoT) та периферійних обчислень (edge computing). І цей тренд буде актуальним в подальші роки.

Команда ІТ має забезпечити високу доступність мережі, причому вимоги увесь час підвищуються. Частковим розв’язанням цієї проблеми є побудова гнучкої мережі, яка спирається на автоматизацію та аналітику, а також здобуття нової кваліфікації, необхідної для досягнення успіху.

У 2019 році лідери ІТ повинні зосередитися на тому, як допомогти своїм командам збільшити гнучкість мереж, щоб задовольнити потреби з боку бізнесу, в тому числі ті, що будуть викликані появою мереж 5G та кількістю пристроїв IoT, що стрімко зростають.

4. Смерть центрів обробки даних

До 2025 року 80% підприємств повністю відійдуть від використання on-premises ЦОД, прогнозують в Gartner. Керівники ІТ повинні підготувати розміщення обчислювальних ресурсів так, щоб не  обмежуватися фізичним  місцеперебуванням. Від colocation до публічної хмари – існує безліч альтернатив локальним центрам обробки даних. ІТ-лідери мають визначити, чи існують дійсно стратегічні причини для збереження on-premises ЦОД, особливо якщо вони вважають, що значна кількість інвестицій зазвичай амортизується дуже довгий час.

5. Периферійні обчислення (Edge computing)

Завдяки Інтернету речей та іншим технологіям, спрямованим на перенесення обробки інформації на периферійні пристрої, завдання, які стоять перед ІТ-лідерами, також змінюються. Інфраструктурні системи теж рухаються в сторону периферії.

Це ще одна тенденція, яка не замінює хмару, але розширює її можливості. Найбільш актуальним такий тренд буде в період між 2020 і 2023 роками.

6. Управління цифровим розмаїттям

Керування цифровим розмаїттям передбачає виявлення та підтримку активів, які в тій чи інший формі існують у будь-якій цифровій корпорації.

Традиційне управління активами все ще важливе, але корпорації поступово переходять до нових форм, які напряму впливають на фінанси, здоров’я та добробут клієнтів компанії.

7. Нові ролі для команд I&O

Лідери I&O повинні пояснити свої кадрові вимоги до ІТ та бізнес-лідерів з точки зору вартості бізнесу, поєднуючи штатний рівень з продуктивністю та стратегічною метою.

Наприклад, ІТ все частіше бере на себе роль підтримки хмарних сервісів з точки зору об’єднання, індивідуалізації, інтеграції та управління. Великою проблемою, пов’язаною з хмарними сервісами, є збереження витрат під контролем, і бізнес очікує, що I&O справді виконає це завдання. Замість того, щоб зосереджуватися виключно на інжинірингу та підтримці мереж, команда ІТ повинна розробити можливості та умови, необхідні для брокерів послуг. Це вимагає виконання різних функцій від старої команди I&O.

8. Відмова від SaaS

Програмне забезпечення як послуга (Software as a Service – SaaS) і надалі матиме великий вплив на те, як організації розглядають стратегію доставлення інфраструктурних послуг. Це стосується 2019 року та більш пізніх років. Проте, багато керівників I&O орієнтуються на інфраструктуру як сервіс (IaaS) та платформу як сервіс (PaaS).

SaaS досягнув такого рівня складності, який ІТ-служби поки ще не здатні опанувати так, як потрібно. Перехід до SaaS повинен супроводжуватись підтримкою з боку I&O на всьому шляху, від видимості того, що зараз використовується, до забезпечення відповідності регуляторним вимогам і потребам корпоративної інтеграції. Лідери ІТ повинні почати цей процес зараз, оскільки найбільш актуальним він буде у 2021 році й в подальші роки.

9. Керування талантами стає критичним

Перехід до цифрової інфраструктури означає, що ІТ-персоналу доведеться працювати горизонтально по багатьох напрямках, щоб визначити й виправити технологічні проблеми в їх справі. Для компаній надзвичайно важливо розширити кваліфікаційні та практичні навички та процедури для врахування цих гібридних операцій у 2019 році.

Фактично кваліфіковані фахівці є найважливішим інгредієнтом сучасної високопродуктивної технологічної корпорації, саме тому великий талант має попит. Люди, які демонструють універсальність та пристосованість, швидко стають «обов’язковими, особливо в гібридних середовищах.

10. Поява глобальної інфраструктури

Зовсім небагато інфраструктур насправді є глобальними в даний момент, але організації повинні готуватися до підходу «інфраструктура всюди». При цьому лідери I&O мають працювати в умовах обмежених бюджетів. Один зі способів зробити це – звернути увагу на мережу партнерів.

Лідери I&O повинні старанно спостерігати за чинними партнерами та чітко визначити цінність, яку партнер здатний принести їм в контексті глобальної інфраструктури. Питання в тому, чи здатні вони використати всю цінність від останніх інвестицій, яку зробили їхні партнери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

По матеріалам: TechRepublic

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

«Ви повинні враховувати дані»: як прогнозисти моди використовують штучний інтелект, щоб виявити тренди

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком