10 речей, про які народжені у 2018 році не дізнаються на власному досвіді

2017 рік став досить ностальгічним завдяки цілій низці пов’язаних з минулим явищ поп-культури: з’явився черговий фільм «Чужий» (Alien); «Той, хто біжить по лезу» (Blade Runner) повернувся з новими візуальними ефектами; серіал «Дивні дива» (Stranger Things) нагадав про 1980-ті роки, а «Твін Пікс» (Twin Peaks) відродив агента Купера, аби той зміг розгадати ще одну таємницю від Девіда Лінча… Те, як діти користуються стаціонарним телефоном у серіалі «Дивні дива», нагадало багатьом 30-літнім їх життя до появи мобільних телефонів, хоча народжені у 2018 році, напевно, ніколи не знатимуть відчуття прив’язаності до стаціонарної мережі. Похід у місцевий мультиплекс на «Того, що біжить по лезу 2049» міг навіяти дорослим спомини про першу стрічку, але народжені цього року діти навряд чи знатимуть, як це, дивитися фільм зі звуком, від якого не тремтить усе навколо. Ресурс Futurism пропонує перелік 10 речей, про які народжені у 2018 році зможуть прочитати чи подивитися на екрані, але не дізнаються на власному досвіді.

girl081

1. Довгі та виснажливі подорожі

Мобільні пристрої та розважальні системи дають змогу згаяти час, подорожуючи на далекі відстані. Сама швидкість перевезень (як авіа, так і наземним транспортом) майже не змінилась за кілька останніх десятиліть. Проте новітні розробки у транспортній галузі, швидше за все, прискорять цей процес. Літаки з надзвуковою швидкістю можуть перемістити пасажирів «за океан» всього за 3,5 год. Попри те, що такий авіатранспорт, безсумнівно, обіцяє значно скоротити час подорожі, його використання передбачає не лише спроможність заплатити, а й відсутність медичних протипоказань, тож можна припустити, що такі перевезення не стануть масовими у найближчі роки. Доступним способом мандрів може стати технологія Hyperloop. Вже сьогодні ці супершвидкі системи вакуумних потягів можуть розганятися до 386 км/год. З розвитком цієї технології час подорожі між містами зменшиться в рази.

2. Водійські права

Сьогодні отримання водійських прав можна вважати своєрідним ритуалом переходу в доросле життя, адже отримати їх можна лише з 16 років. А втім, цілком можливо, що, поки народженим у 2018 виповниться 16, безпілотні автомобілі позбавлять людей необхідності керувати автівками.

Також про це: 18 компаній, які вже готують безпілотні авто >>>

3. Монополія біологічних видів на інтелект

Безпілотні автомобілі – лише один з прикладів нововведень, які стали можливими завдяки розвитку штучного інтелекту. Нині штучний інтелект вже може обіграти людину в шахи й сортує сміття значно краще неї. Фахівці прогнозують, що це – лише початок. Вступаючи до коледжів чи йдучи на роботу, народжені нині діти не знатимуть, що люди – найрозумніші створіння на планеті.

4. Мовні бар’єри

Іншим перспективним використанням штучного інтелекту є комунікації. Зрештою, технології можуть призвести до усунення мовного бар’єра на планеті. Наприклад, Skype уже пропонує функцію миттєвого перекладу, що дозволяє носіям різних мов спілкуватися в режимі реального часу, а Google вбудувала функції перекладу до своїх нових навушників. Народжені у 2018-му діти можуть вирости у світі, де можна говорити з будь-ким, не розширюючи власні лінгвістичні знання.

5. Людство, як вид, що проживає на одній планеті

Технологія, яка покращує людське спілкування, може радикально вплинути на наш світ, але врешті-решт нам може знадобитися знайти спосіб спілкування з позаземними видами. Контакти з «розумним життям» з інших планет, можливо, й не стануться в найближчі десятиліття, але опанування людьми інших планет не видається таким недосяжним. Ілон Маск налаштований висадити людей на Марс уже в 2024 році, тож діти сьогодення можуть не пам’ятати часи, коли сліди людини були присутні на одній планеті.

Також про це: як працюватиме міжпланетна транспортна система >>>

6. Тиша

Перенаселення – один з факторів, на якому наголошують експерти, обговорюючи необхідність колонізації космосу. Урбанізація вже давно стала проблемою. А дебати щодо зникнення лісів і зменшення сільськогосподарських угідь не вщухають. Менш обговорюваним наслідком урбанізації є збільшення рівня шуму. Фахівці занепокоєні тим, що шум швидко перетворюється на нову кризу у галузі здоров’я громадськості. За даними ООН, у 2100 році 84% населення планети (що становитиме 10,8 млрд) буде жити у містах, характерною рисою яких є шум.

7. Всесвітній голод

Урбанізація може обмежувати доступний для традиційного сільського господарства простір, але завдяки інноваціям у цій царині дефіцит продуктів може скоро стати пережитком минулого. Фермерське господарство у містах швидко набирає обертів, забезпечуючи свіжими овочами, фруктами та навіть рибою регіони, які раніше вважалися продовольчими пустелями. Вже сьогодні нас не здивувати вертикальним землеробством чи інноваційними способами скорочення продовольчих відходів, наприклад, використанням залишків завареної кави для вирощування грибів.

8. Паперові гроші

Поява банківських карток, можливо, стала першим серйозним ударом по використанню паперових грошей, але не останнім. Сьогодні їм доводиться боротися з PayPal, Venmo, Apple Pay та багатьма іншими варіантами оплати, на п’яти яким вже наступає криптовалюта.

Також про це: яким буде вихід месенджера Telegram на ICO >>>

9. Відсутність цифрової безпеки

Сьогодні цифрова безпека викликає занепокоєння. Хакерство відбувається на міжнародному рівні, а з розвитком Інтернету речей навіть побутова техніка може наражати на небезпеку у галузі охорони інформації. Фахівці намагаються розвивати засоби безпеки у ногу з оцифруванням, на допомогу їм приходять такі технологічні досягнення, як біометрія та технологія RFID (радіочастотної ідентифікації). На жаль, ці технології захисту здебільшого залежать від типового програмного забезпечення для шифрування, яке можна зламати.

Поява квантового комп’ютера збільшує обчислювальні потужності в рази, приклад наслідуватимуть і системи безпеки. Доки народжені в 2018 році діти досягнуть повноліття, високошвидкісне квантове шифрування зможе гарантувати, що цифрові технології, якими вони користуються, практично незламні.

Також про це: квантові технології, що захищатимуть шифр від зламу >>>

10. Одинична обчислювальна техніка

Хоча наразі більшість цифрових пристроїв використовують звичайний плоский екран, користувацькі інтерфейси майбутнього будуть більш динамічними, а народжені у 2018 році діти можуть не пам’ятати часів, коли вони були обмежені одним екраном і клавіатурою. Розвиток віртуальної та доповненої реальності змістили парадигму, і оскільки ці технології продовжують розвиватися, розширюватимуться і наші можливості. Розпізнавання жестів, обробка мови й інші технології дозволять більш цілісно взаємодіяти з пристроями, і врешті-решт ми зможемо взаємодіяти з системами подібно до того, як це зображують у кінематографі.

Також про це: віртуальна, доповнена, змішана всі реальності сучасних смартфонів >>>

Джерело: Futurism, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

Як виглядає транспорт майбутнього у кіно

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів

Кращі VR та AR-пристрої в 2024