10 проривних технологій 2019 за версією Білла Гейтса

Видання MIT Technology Review опублікувало свій щорічний список винаходів, які змінять світ. Цього разу для складання списку редакція запросила гостя – Білла Гейтса.

Спритність роботів

Незважаючи на розмови про те, що машини заберуть роботу у людей, сучасні промислові роботи все ще незграбні. Вони вміють брати деталі з високою точністю і без перебоїв. Але посуньте предмет на сантиметр — і у машини виникнуть труднощі.

Роботів ще складно навчити самостійності – вони не знають що робити з об’єктом, якщо просто дивляться на нього. Але вже зараз машини можуть навчитися управляти речами за допомогою віртуальних проб і помилок. Один з таких прикладів – робот Dactyl, який навчився крутити в пальцях іграшковий будівельний блок.

Чому це важливо: якщо роботів навчити справлятися з безладом в реальному світі, вони зможуть виконувати набагато більше завдань – збирати гаджети, мити посуд і так далі.

Хто над цим працює: некомерційна організація OpenAI, Університет Карнегі-Меллон, Мічиганський університет, Каліфорнійський університет в Берклі.

Нова хвиля ядерної енергетики

Вдосконалені термоядерні і ядерні реактори стають реальністю. Нові ядерні конструкції обіцяють зробити це джерело енергії безпечнішим і дешевшим. Серед них – ядерні реактори IV покоління, малі модульні реактори і термоядерні реактори.

Чому це важливо: так як термоядерні не створюють довгоживучих високоактивних відходів, вони повинні зіткнутися з набагато меншим опором громадськості, ніж звичайні ядерні реактори.

Хто над цим працює: Terrestrial Energy і TerraPower працюють над ядерними реакторами IV покоління, NuScale – над модульними реакторами, General Fusion і Commonwealth Fusion Systems – термоядерними реакторами.

Нові технології в сфері народження

Простий аналіз крові може передбачити, чи є ризик передчасних пологів у вагітної жінки. Наш генетичний матеріал в основному міститься всередині наших клітин. Але невелика кількість «безклітинної» ДНК і РНК також є в нашій крові.

Аналіз вільно плаваючого РНК може показати процеси, які вказують на те, що жінка може народити раніше покладеного терміну. Такий спосіб запропонував біоінженер зі Стенфорда Стівен Квейк. Його стартап Akna Dx планує комерціалізувати винахід і проводити такі тести менш ніж за $10.

Чому це важливо: щорічно 15 млн дітей народжуються передчасно, це основна причина дитячої смертності. Такий аналіз може збільшити шанси на виживання дитини.

Хто над цим працює: стартап Akna Dx.

Кишковий зонд у формі таблетки

Подібний апарат дозволить виявляти особливі захворювання кишечника без дискомфорту для пацієнтів. Його головна перевага – можливість використовувати в бідних країнах, де немає доступу до дорогого обладнання.

Чому це важливо: цей пристрій полегшує пошук і вивчення захворювань кишечника, в тому числі тих, які не дозволяє мільйонам дітей в бідних країнах рости належним чином.

Хто над цим працює: Массачусетська лікарня загального профілю в Бостоні.

Індивідуальні вакцини від раку

Вчені зараз на порозі комерціалізації першої індивідуальної вакцини проти раку. Вона повинна запускати імунну систему людини для виявлення пухлини по її унікальних мутаціях, і таким чином запобігати багатьом видам раку. На відміну від хіміотерапії цей спосіб лікування завдає меншої шкоди здоровим клітинам.

Чому це важливо: звичайна хіміотерапія сильно шкодить здоровим клітинам і не завжди ефективна проти пухлин.

Хто над цим працює: компанії BioNTech і Genentech.

Замінники м’яса

До 2050 року люди будуть їсти на 70% більше м’яса, ніж в 2005-му. Вирощуючи тварин для їжі, людина завдає величезної шкоди довкіллю. Тому вирощені в лабораторії або засновані на рослинах альтернативи м’яса – один з небагатьох варіантів виходу з ситуації. Наприклад, вчені Маастрихтського університету кажуть, що до наступного року створять штучно виготовлене м’ясо, яке за смаком і користю не відрізнятиметься від натурального.

Чому це важливо: тваринництво провокує зникнення лісів, забруднення води та викиди парникових газів.

Хто над цим працює: компанії Beyond Meat і Impossible Foods.

«Ловці» вуглекислого газу

Практичні і доступні способи «лову» вуглекислого газу з повітря можуть поглинати надлишкові викиди парникових газів. На думку кліматичної групи ООН, щоб запобігти небезпечному підвищенню температури, людям потрібно буде вивести з атмосфери 1 трильйон тонн вуглекислого газу.

На думку ряду вчених, роботи можуть «ловити» вуглекислий газ менш ніж за $100 за тонну. Але наступна проблема – цей газ потрібно кудись дівати. Уже зараз організації працюють над тим, щоб створити, наприклад, синтетичне паливо з CO₂ або виробляти з нього метан.

Чому це важливо: виведення CO2 з атмосфери може бути одним з останніх реальних способів зупинити катастрофічне зміна клімату.

Хто над цим працює: компанії Carbon Engineering, Climeworks і Global Thermostat.

ЕКГ на пристроях, які носятся

 

Фітнес-трекер – не медичний гаджет. Але розумний годинник з функцією зчитування ЕКГ може наблизитися до такого. У минулому році Apple випустила Watch, які вміють робити електрокардіограму. Над схожими продуктами працюють ще кілька компаній – наприклад, AliveCor і Withings. Це означає, що подібна пропозиція з часом буде тільки поліпшуватися.

Туалети без каналізації

Близько 2,3 мільярда людей не мають хороших санітарних умов. Відсутність належних туалетів спонукає людей викидати відходи в воду, поширюючи бактерії, віруси і паразити, які можуть викликати діарею і холеру. Зараз дослідники працюють над новим типом туалету, який не тільки зможе утилізувати відходи, а й використовувати їх. Одна з головних ініціатив в цій сфері – заснований Біллом Гейтсом конкурс Reinvent the Toilet Challenge.

Чому це важливо: у третини населення планети немає гідних санітарних умов. Це призводить до хвороб і смертей.

Хто працює над цим: Університет Дьюка, Університет Південної Флориди, Biomass Controls, Каліфорнійський технологічний інститут.

Зрозумілі асистенти штучного інтелекту

Ми звикли до голосових помічників, але вони насправді не виправдали покладених на них надій. Асистенти зі штучним інтелектом повинні були спростити наше життя, але чи зробили це? Втім, недавні розробки посунули нас до того, щоб не просто давати їм легкі команди, але і спілкуватися з ними нарівні. Серед них – Google Duplex, який може замовити столик в ресторані, або AliMe, який вміє координувати доставку посилок.

Чому це важливо: голосові асистенти повинні розвиватися в бік мовних завдань – наприклад, броні столика або замовлення посилки.

Хто працює над цим: Google, Alibaba, Amazon.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: MIT Technology Review

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

Новий Atlas від Boston Dynamics

Штучний зір — наступний крок у розвитку мозкових імплантів