Від велокомп’ютера до AR у хірургії: 10 технологій майбутнього у сферах здоров’я та фітнесу

Здорово, коли технології допомагають лікарям лікувати людей. Ще краще — коли вони знижують можливість виникнення хвороб і навіть стають частиною повсякденного життя, формуючи у нас здорові звички.

Цього року видання Fast Company традиційно провело премію Next Big Things in Tech, присвячену інноваціям, що формують майбутнє різних індустрій. У цьому списку представлені компанії з двох категорій: «здоров’я» та «благополуччя та фітнес».

Переможці у категорії: «здоров’я»

Activ Surgical

Робить операції безпечнішими за допомогою доповненої реальності.

ActivSurgical розробила модуль формування зображень ActivSight, який у реальному часі зображає інформацію про кровотік за допомогою доповненої реальності, допомагаючи скоротити кількість помилок під час лапароскопічних операцій. Наразі інструмент тестується у 13 лікарняних мережах США та Європи.

Levels

Допомагає людям контролювати своє здоров’я.

Levels пропонує інструмент для безперервного моніторингу рівня глюкози в крові (зазвичай такий використовують люди з діабетом). Потім платформа Levels перетворює зібрані дані на зрозумілу для користувача інформацію про його метаболічне здоров’я.

Мета компанії – допомагати людям самостійно коригувати свій спосіб життя, щоб запобігати хронічним захворюванням.

Mammoth Biosciences

Впроваджує інновації у технології редагування геному CRISPR.

Mammoth Biosciences розробляє надмалі ферменти, розмір яких становить приблизно одну третину від найпоширенішого ферменту CRISPR. Як заявляє компанія, такі ферменти зручніше застосовувати у таргетній терапії, щоб усувати мутації ДНК при деяких захворюваннях.

Molli Surgical

Підвищує точність видалення пухлин молочної залози.

Щоб хірургові було легше працювати з пухлиною, її маркують перед вилученням. Зазвичай для цього використовують дріт або радіоактивні зерна-імплантати.

Molli Surgical розробила менш інвазивний спосіб – це маркер розміром 3,2 мм, який вводиться в пухлину і виявляється за допомогою спеціальної палички та планшета. Це полегшує локалізацію пухлини та дозволяє проводити надточне видалення. Технологія отримала схвалення FDA.

У категорії «здоров’я» також варто згадати:

  • Cardio Diagnostics – розробляє клінічний тест, що дозволяє виявляти ішемічну хворобу серця до того, як у пацієнта станеться серцевий напад.
  • MedRhythms – допомагає людям, які пережили інсульт, відновити здатність ходити.
  • Net Health – створює платформу, яка аналізує рани та пропонує способи їх лікування.

Переможці у категорії: «благополуччя та фітнес»

Hammerhead

Дозволяє велосипедистам бачити рельєф дороги.

Karoo 2 від Hammerhead – перший велокомп’ютер для любителів та професіоналів, що визначає ухил найближчої місцевості. Девайс передбачає напрямок руху користувача за допомогою GPS і попереджає його про пагорби на шляху.

NatureQuant

Заохочує людей проводити більше часу на свіжому повітрі.

Доведено, що перебування на свіжому повітрі допомагає запобігати та лікувати багато серйозних захворювань. Мобільний додаток NatureDose від NatureQuant відстежує скільки часу користувач буває на відкритому повітрі. Потім на основі цих даних воно «прописує лікування»: наприклад, радить виходити з дому, щоб покращити психічне та фізичне здоров’я.

У категорії «благополуччя та фітнес» також варто згадати:

  • Oura – розробляє розумне кільце, яке відстежує стан здоров’я користувача.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic