5 причин, чому варто пересісти за кермо електромобіля

На вулицях міст з’являється дедалі більше автівок з електричними двигунами, а одна з них нещодавно навіть полетіла у відкритий космос. Ресурс Cleantechnica просто й доступно пояснює, чому варто користуватись електромобілями, а ми пропонуємо адаптований переклад матеріалу. Для зручності ми розділили аргументи за перехід на автомобілі, які заряджаються, на 5 основних категорій.

1. Економія часу, грошей, нервів

Попри весь галас стосовно тривалого часу, необхідного для заряджання електромобіля, існує велика ймовірність того, що власники таких автівок, навпаки, заощаджують час. Уявіть, що у вас є власна автозаправна станція вдома: ви приїжджаєте додому, вставляєте паливороздавальний пістолет у бензобак машини і йдете вечеряти, спілкуватися з сім’єю, читати, грати у відеоігри, в’язати, спати тощо. Наступного дня вам достатньо просто вийняти пістолет з бака. Саме так чинять власники електрокарів, але їм не доводиться турбуватися про токсичність бензину для родини, вони не знають усіх «принад» розлитого пального, не переймаються тим, що сусід кине недопалок цигарки з балкона і це призведе до вибуху. Та й скоріш за все заряджають електромобіль раз на 2-3 дні, оскільки необхідність у щоденній зарядці виникає досить рідко. А якщо зарядна станція є і на роботі, і вдома, 97% потреб у заряджанні – покрито. Ви ж заряджаєте комп’ютер, телефон і планшет вдома, чи не так? Ви б хотіли, щоб вони працювали на бензині, якого б вистачало на 1-3 тижні, але вам би доводилось кожного разу їздити на заправку, щоб зарядити їх? Навряд.

А ще можна частково покривати витрати коштом сонячного світла. Панелі на даху автівки – і вперед! Заміна мастила, перевірка рівня викидів, проблеми з глушником, проблеми з коробкою передач – забудьте про всі ці квестії та витрати на їх подолання, адже сама конструкція автомобіля з електродвигунами не передбачає їх існування.

2. Електромобіль – це весело. І тихо

Нові технології не можуть бути такими самими, як те, що вже існує. Їх мета – подолати людську інерцію, бути краще. Більшість автовиробників не говорить своїм клієнтам про те, що всі електричні автомобілі прискорюються швидше, що вони – легші та приємніші в управлінні, оскільки перш за все продуцентам необхідно продати старі-добрі машини, що працюють на пальному. Однак, сівши за кермо автівки з електродвигунами, ви одразу помічаєте різницю: електрокаром значно легше керувати, особливо в умовах великого міста.

Кожен, хто хоч раз побував у салоні електромобіля, відзначає, як тихо він працює. Ми можемо не звертати увагу на купу звуків, які видає автівка, що працює на пальному, доки на власному досвіді не дізнаємось, що може бути інакше. І краще.

3. Соціальний колапс. Воно нам треба?

Аби вижити, суспільство повинно перейти на чисту електроенергію як можна швидше: не через 5-10 років, не до 2050 року, а вже зараз.

У людини є ця дивна ознака – пристосовуватись до будь-яких умов і терпіти їх. Ми звикли до передчасної смерті через хвороби серця та легень, спричинені забрудненим повітрям, і терпимо такий стан речей, хоча зміни – в наших руках. За даними ВОЗ забруднене повітря є причиною передчасної смерті 3 млн людей на рік, а Організація економічного співробітництва та розвитку повідомляє, що витрати країн-учасниць Організації (34 держави, більшість з яких вважається розвиненими) на подолання негативних наслідків для здоров’я (рак, передчасна смерть, астма, інфаркт тощо), викликаних забрудненим повітрям, становить понад $1 трлн на рік. Будьмо відвертими, якби терористична організація вбивала 3 млн людей на рік або завдавала шкоди здоров’ю людей на суму $1 трлн на рік, світова спільнота безупинно вимагала б від урядів, організацій, сильних світу і т.д. і т.п. покінчити з таким безладом і свавіллям. Але ж їх причиною є не терористи, а ми самі.

А скільки видів тварин буде збережено, якщо ми нарешті припинимо глобальне потепління, яке, до речі, загрожує винищити улюблені нами шоколад, банани, каву й арахіс? Та й щоденні краєвиди, які ми споглядаємо дорогою до офісу та дому, – значно кращі без смогу.

Найвідоміший символ Парижу в оточенні смогу виглядає вже не так романтично, правда ж?

4. Електромобілі – найбезпечніші автівки у світі

Ви дбаєте про своє власне життя та життя своєї сім’ї? Тоді ви хочете подорожувати у найбезпечнішій машині в світі. Tesla Model S отримала 5,4 бала за 5-тибальною шкалою безпеки від Національної адміністрації безпеки дорожнього руху (NHTSA) США. Бажаєте безпечний позашляховик? Просто змініть «S» на «X». До речі, Tesla пропонує і найкращі автономні технології водіння на ринку.

5. Ви дійсно бажаєте підтримувати виток капіталу?

Ми знаємо, що поклади нафти зосереджені у руках невеликої кількості країн, тож решта держав змушена щодня закуповувати барелі «чорного золота». А про нафтові війни чули, про боротьбу за ресурси? Було б добре, якби ці гроші лишались всередині країни, чи не так? Чи принаймні не осідали на офшорних рахунках нафтогазових мільярдерів? Подумайте, що величезні кошти можуть піти на розвиток сонячних чи вітряних електростанцій у сільській місцевості, інфраструктури для електротранспорту тощо.

Бонус: бути одним з перших – круто

Чи були ви одним з перших, хто почав використовувати смартфон? А сьогодні цими пристроями користуються всі. Почніть користуватись електромобілем і дуже скоро серед своїх друзів і знайомих ви матимете репутацію авантюриста (у позитивному сенсі), найсучаснішого технічного гуру та навіть законодавця моди.

БІЛЬШЕ НА ЦЮ ТЕМУ:

Джерело: Cleantechnica, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

3D-друк, рослинна шкіра та біорозкладні кросівки: у пошуках екологічної альтернативи взуття

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження