Сьогодні — фантастика, а завтра? 15 sci-fi книг про екологічні катастрофи

На вихідних пройшов День Землі — комплекс заходів різного характеру, який повинен привертати увагу до проблем з довкіллям. Очевидно, що стан навколишнього середовища погіршується внаслідок діяльності людства, тому нам потрібно вживати активних заходів для мінімізації негативного впливу на клімат. Інакше, нас чекає тривожне майбутнє, найстрашніші сценарії якого детально змальовують в кіно та літературі.

Редакція The Verge опублікувала підбірку сучасних науково-популярних книг, в яких описано, до чого призведуть кліматичні зміни. Розвиток подій, на думку авторів, буде доволі безрадісним.

Books.0

Трилогія «Maddaddam»

Канадська письменниця, поетеса, а останнім часом — і активістка руху за захист навколишнього середовища Маргарет Етвуд (Margaret Atwood) об’єднала три романи в єдиний цикл. Трилогія включає романи «Орикс і Деркач» («Oryx and Crake», 2003), «Рік повені» («The Year of the Flood», 2009) та «Медедем» («Maddaddam», 2013), головні герої живуть у постапокаліптичну еру, після грандіозної біологічної катастрофи. Рівень всесвітнього океану постійно зростає, оточуюче середовище — деградує. Ті, кому вдалося вижити щодня змагаються за життя та мусять знаходити нові способи взаємодії природою.

«Заведена дівчина» («The Windup Girl»)

Американський письменник-фантаст Паоло Бачигалупі (Paolo Bacigalupi) видав свій перший роман про наслідки руйнування навколишнього середовища у 2009 році. Дія відбувається в Таїланді в XXIII ст., світом керують транснаціональні корпорації, вони ж контролюють всі прогресивні біотехнології. В той же час, через зменшення площі материків поширюються захворювання та значно погіршуються умови життя людей.

Акцент письменника — не тільки на руйнівному впливі людства на клімат, але і на економічній нерівності, яка в майбутньому лише зростатиме. Цікавий факт про Бачигалупі: за освітою він — веб-розробник та має значний досвід роботи в IT-галузі.

Серія «Поламана Земля» («The Broken Earth»)

Письменниця і блогер Нора Джемісін (N.K. Jemisin) в своїх романах особливо акцентує увагу на виживанні людей. Її уявний світ переживає серію екологічних катастроф, кожна з яких несе за собою масову загибель людей. Постійний страх і боротьба за виживання призводять до появи нового виду людей — орогенів. Ці магічні мутанти можуть впливати на планету лише силою думки і змінювати її. Автор досліджує, як суспільство реагує на важкі умови існування.

Романи «П’ятий сезон» («The Fifth Season») та «Ворота Обеліску» («The Oblisk Gate») вийшли відповідно 2015 та 2016 рр, третя частина «Кам’яне небо» («The Stone Sky») очікується влітку 2017-го.

«Каліфорнія» («California»)

Письменниця Іден Лепакі (Edan Lepucki) поставила собі за мету описати втечу від суспільства, зруйнованого і кліматичними, і економічними чинниками. Пара закоханих самостійно живе в лісах північної Каліфорнії, однак згодом вони вирішують долучитися до поселення таких самих втікачів від цивілізації. Виявляється, що закрита громада повна тих самих небезпек, тиранії і нерівності, що й суспільство, від якого втікали переселенці. Лепакі зображає, що жертви соціальних механізмів часто переймають риси своїх гнобителів.

Книга вийшла 2014 року та стала популярною завдяки суперечці між онлайн-магазином Amazon та видавництвом Hachette Book Group.

«Нью-Йорк 2140» («New York 2140»)

Роман написав американський фантаст Кім Стенлі Робінсон (Kim Stanley Robinson), автор відомої «Марсіанської трилогії». Книга, що публікується цього року, описує події наступного століття, коли мегаполіс Нью-Йорк частково затоплено через підвищення рівня світового океану. Критики вважають, що в цій книзі фантастична складова найменша, зате опис кліматичної катастрофи максимально наближено до реальності.

Хоча роман в цілому оптимістичний та веселий, автор зображає у ньому зв’язок між безвідповідальним розвитком бізнесу та прискоренням глобального потепління на Землі. Робінсон попереджає, що без негайних критичних змін ми залишимо нащадкам планету на межі катастрофи.

Трилогія «Area X»

Письменник, редактор та вчитель Джефф Вандермер (Jeff Vandermeer) описав страшніші сценарії майбутнього, спричинені кліматичними змінами. Якщо напівзатоплені материки вас недостатньо лякають, можете зануритися у світ його романів «Знищення» («Annihilation»), «Влада» («Authority»), «Прийняття» («Acceptance»), сповнений потойбічним і незрозумілим мороком. Велика частина південного узбережжя США опинилася відділена бар’єром, за яким поширюється дика незаймана природа.

Як людство справлятиметься з новими реаліями і чи підкорить знову природу, вже зіпсовану кліматичними змінами, — такі питання досліджує автор трилогії. Романи були опубліковані 2014 року.

«Відомий золотий цитрус» («Gold Fame Citrus»)

Клер Ва Воткінс (Claire Vaye Watkins) в своєму першому романі також вирушає на південь Америки, знищений посухою. Місцеві жителі не можуть переїхати до більш сприятливих для життя регіонів, оскільки їх висушені місця проживання охороняють озброєні дружинники, за наказом тиранічного уряду. Головні герої історії намагаються вирватися з оточеної території щоб врятувати себе і знайти кращий дім для покинутої дитини, яку вони рятують.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

«Сліпа віра» («Blind Faith»)

Роман Бена Елтона (Ben Elton) вийшов 2007 року, задовго до розквіту соціальних онлайн-сервісів, однак цьому англійському письменнику вдалося передбачити вже навіть наше майбутнє. Події розгортаються приблизно через століття після великого потопу, спричиненого кліматичними змінами. Але населення вірить, що катастрофа була покаранням єдиного Бога Любові за гріхи. Тепер всі жителі діляться одне з одним кожною хвилиною свого життя, публікують в Мережі відео найінтимніших життєвих подій та цілими днями проявляють емоції одне до одного. Лише окремі інтелектуали читають книжки та намагаються боротися з невіглаством (ще одним наслідком кліматичної катастрофи), поширюючи інформацію про теорію Дарвіна.

«Затоплений світ» («The Drowned World»)

Ще в середині XX ст. письменники почали зображати безрадісні перспективи екологічних проблем. 1962 року вийшов цей роман Джеймса Грема Балларда (J.G. Ballard) з промовистою назвою, який вважається кращим зразком фантастики, присвяченої кліматичним змінам. Танення льодовиків призводить до затоплення більшої частини північної півкулі. Людству доводиться терміново міняти спосіб життя, щоб ті, хто вижив, змогли продовжити гідне існування.

Світ розпадається не лише фізично — мораль, суспільні взаємини, правила співіснування більше не працюють. Баллард зображає спроби виживання розслаблених примхливих представників людства у нових надскладних умовах.

На основі: The Verge

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Ексурсія по фабриці з переробки батарей. Відео