Український еко-стартап eNaturr: «Наш майбутній ринок — увесь світ»

Сучасний користувач вже звик до того, що звичайний смартфон може допомогти слідкувати за станом здоров’я людини. А як щодо відстеження та аналізу стану довкілля? Український проект eNaturr поставив перед собою амбітну мету — створити єдину мобільну базу даних про стан навколишнього середовища, перевірену та актуальну по всьому світу.

Засновники eNaturr Андрій Баранюк та Олексій Голенко розповіли нам про наповнення всесвітньої екологічної бази даних, розробку власних пристроїв та підготовку до поїздки в США, право на яку вони вибороли на конкурсі українських проектів:

from_facebook__victory

Андрій Баранюк та Олексій Голенко

— В першу чергу, вітаємо з перемогою в Львівському iHUB Ring#4. Знаємо, ви 5 травня будете презентувати пітч проекту на Seed Forum у Нью-Йорку. Чи готуєте спеціальне промо до цього виступу?

Дякую! Насправді, зараз ми просто продовжуємо працювати. Ми вже маємо перші прототипи, які і демонструвались у Львові на конкурсі iHub Ring, зараз перед нами стоїть завдання продовжити їхню розробку, щоб було чим вразити суддів у Нью-Йорку.

Оскільки ми встановили глобальні цілі для нашого проекту ми від початку готуємо усі матеріали на високому рівні і англійською мовою. Власне результат роботи команди і є найкращим промо-матеріалом.

from_facebook_1_-andrii&oleksii_-winning_cup

— Як налаштовано збір та аналіз даних про навколишнє середовище в eNaturr?

eNaturr базується на трьох ключових засадах: Software – це наше програмне рішення, яке складається з серверної частини та мобільного додатку, яким і користуються споживачі на своїх смартфонах. Саме на сервері збирається інформація з різноманітних баз даних з усього світу, тут ці дані також аналізуються і обробляються.

Обробка та аналіз проводяться за екологічними алгоритмами – Ecoware, що також розроблені нашою командою, саме завдяки їм екологічні дані стають зрозумілими кожному.

А за допомогою наших пристроїв – Hardware – можна отримати дані прямо з «власної екостанції» у руках, ці дані також надходять прямо на ваш смартфон.

eNaturr Mobile

— Щоб eNaturr завоював довіру користувачів ваша інформація повинна бути надійною. Як плануєте верифікувати дані?

Саме достовірність даних є однією з найбільших наших переваг. Ми чудово розуміємо, що інформація з баз даних може бути неточною, а у багатьох місцевостях цих баз даних взагалі просто не існує.

Саме для цього у проекті є ціла лінійка пристроїв eNaturr, що розробляються нашим Hardware підрозділом. Маючи сенсори у своїх руках, ви завжди будете впевнені, що дані точні. Звичайно, що і на рівні програмного забезпечення існують свої механізми перевірки даних. А наявність даних з кількох джерел розширює такі можливості.

— Які саме пристрої розробляєте та як виглядає процес випуску?

Наші власні пристрої допомагають реалізовувати місію компанії та надають користувачу достовірні дані про оточуюче середовище у будь-якому місці. На даний момент ми працюємо над двома рішеннями: мобільним та стаціонарним (для дому та офісу). Ці пристрої належать до так званого світу «інтернету речей», вони покликані вимірювати різноманітні параметри навколишнього середовища та надавати цю інформацію споживачу, а також і самостійно інформувати його в разі, якщо якісь з параметрів виходять за межі норми.

На сьогодні ми знаходимось у стадії розробки цих прототипів, тому ще зарано говорити про те, що виробництво налагоджено, адже пристрої ще розробляються.

Олексій з прототипом пристрою

Олексій Голенко, співзасновник eNaturr, з прототипом пристрою

— Чи співпрацюєте ви з державними органами для отримання інформації про довкілля?

За винятком того, що ми використовуємо, в тому числі, і державні бази даних, ми не співпрацюємо з державними установами у жодній з країн і не плануємо цього робити. Дані беруться з відкритих джерел, тому не принципово, хто є постачальником цих даних, головним моментом є їх достовірність. В цілому в індустрії стартапів традиційно компанії не працюють на ринку B2G, і ми також не плануємо змінювати цієї традиції.

— Є плани щодо розширення функціональності eNaturr?

На сьогодні перед нами вже стоять виклики глобального масштабу: це і Big Data, що доволі нетривіальне рішення для стартапу, і одночасна розробка як програмного продукту, так і апаратного. Тому виконання запланованого є нашою головною метою на цьому етапі. Якщо це вдасться втілити, ми вже досягнемо значного прориву у тому, щоб людство отримало можливість доступу до інформації про своє оточуюче середовище.

— Ідея eNaturr вперше з’явилась навесні 2015-го, і вже за рік ви вирушаєте на Seed Forum в США. Як вдалося так швидко і вдало стартувати?

Нам пощастило зібрати чудову команду, яка і робить неможливе можливим.

eNaturr Team

— Якщо команда така чудова, то розкажіть детальніше про неї

На сьогодні команда eNaturr складається з 18 осіб, що працюють у основних напрямках розробки: Software, Ecoware, Hardware, а також велика група дизайнерів, маркетинговий підрозділ, група R&D та адміністративні питання. В команді працюють представники трьох країн.

Ми комбінуємо, як роботу в офісі, так і віддалену, це обумовлено природою наших процесів. Апаратне рішення розробляє команда, що знаходиться у Києві, адже потрібно мати доступ до самого пристрою та обладнання. Ставши у грудні 2015 року одним з переможців у конкурсі Microsoft IoT Laboratory ми отримали можливість працювати в офісі Microsoft у Києві, саме тут і працює група, що розробляє пристрій. Учасники, що розробляють програмне забезпечення, а також екологи працюють віддалено.

Так, це не просте завдання організувати таку різнопланову роботу, однак нам допомагає сучасний інструментарій для спільної роботи: системи проектного менеджменту, комунікаційні та системи спільного доступу до даних. Ми також широко використовуємо відеоконференції. Крім того час від часу ми збираємось разом для спільної роботи та покращення командної співпраці.

— Чи є складнощі в підготовці до заокеанського візиту, як долаєте їх?

Найбільшим викликом безумовно є сам масштаб події, адже на форумі зберуться представники інвесторів з усього світу і треба підготувати прототипи, що здатні вражати на такому представницькому конкурсі. Наш майбутній ринок це весь світ, отже і конкурувати маємо з компаніями та командами з усього світу, і відповідно маємо пропонувати рішення світового рівня. Це гарний виклик і ми віримо, що впораємось.

Читайте также:

Як стартапи намагаються знешкодити цукор

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Фінансування тревел-стартапів у 2023 році: тренди та найбільші раунди